Глобалното затопляне
Източник: netinfo
0

Животът ни се е зародил и развил тук на земята.Тя е нашият дом и храм. Това е мястото, където всички хора преживяваме и с действията си решаваме бъдещето на планетата. Земята ни дава живот.А ние не мислим за нея и за бъдещето на децата ни.Един от най - големите проблеми ,които застрашават живота на планетата е глобалното затопляне.Човешките дейности засилват естествения парников ефект.

Изгарянето на твърди горива, петрол и природен газ, води до отделянето на въглероден диоксид , метан, азот и др. парникови газове. Изсичането на горите, които преработват въглерода от атмосферата, повишава нивото на въглероден диоксид. Нагряване ежедневно на милиони тонове вода за битови нужди до около 90 градуса по Целцзий, Охлаждане на стотици милиони хладилници, Климатици, автомобилни, самолетни и корабни двигатели също причиняват повишаване на температурите.

През последното столетие човечеството измени значително химическия състав на въздуха: нивото на въглерод се е покачило с 25%, на азотен окис с 19%, а на метан със 100%. В резултат на това планетата се затопля изключително бързо.Нека да погледнем в бъдещето и разберем как хората ще прекарват ваканциите сиПо Коледа е време за ски ваканции. В бъдещето обаче любителите на този спорт ще бъдат принудени да се пързалят върху изкуствени настилки заради липсата на истински сняг. Лишени от възможността да се наслаждават на зимни удоволствия в планините, хората вероятно ще предпочетат разходка из града. Но дали тя ще е безопасна? Отговорът е "не", защото на излизане от къщи някой може да се сблъска с будна мечка.

В Москва по-рано през тази година гражданите бяха предупредени да внимават за нападения на кафяви мечки. В Русия топлото време попречи на хибернацията им, а липсата на зимен сън направи животните раздразнителни и изключително агресивни.По-състоятелните хора със сигурност могат да си позволят ваканция на някой екзотичен остров, за да се гмуркат край коралите. Но след няколко десетилетия почитателите на този вид забавления едва ли ще могат да им се наслаждават. Коралите край Карибите - любима дестинация на гмуркачите - почти са изчезнали вследствие на замърсяването, затоплянето на водите и повишаването на тяхната киселинност от поглъщания въглероден диоксид.Още по-незавидна ще бъде съдбата на друга прочута туристическа дестинация - Големия бариерен риф.

Според ООН само няколко десетилетия делят "дъгата на света" от гибел.Средиземно море бързо се превръща в "солено и застояло море" - същинска заплаха за морската флора и фауна, както за риболовната и туристическата индустрия. Още една опасност дебне край бреговете на Средиземно море - медузите. Миналата година най-малко 30 000 души са били ужилени от медузи. Тези животни обикновено стоят далече от къпещите се хора, тъй като предпочитат по-топлите и солени води в открито море.

По-високите температури обаче размиват границите и медузите биват привлечени към брега.Пикниците край езерата могат да останат в миналото, тъй като не е ясно дали след десетилетия тези водни басейни ще съществуват. Специалистите припомнят случая с изчезналото езеро в Чили. Езерото с размерите на 10 футболни игрища се е намирало в района на Магелановия проток в чилийската част на Патагония. Направена през март инспекция е показала, че всичко е наред. През май от езерото вече нямало и следа.Учените прогнозират, че една пета от всички видове диви цветя в западните части на САЩ ще изчезнат, а мястото им ще бъде заето от треви.

За сметка на това актуален ще е изразът "Зелените поля на Антарктика". В област на Антарктика, която до неотдавна е била покрита с ледена кора и ледници, вече расте трева, и докато преди тя се е срещала на изолирани туфи, сега покрива много по-големи площи и за пръв път е успяла да оцелее през зимата.

Арктика се затопля много по-бързо, отколкото се очаква, с почти двойни темпове в сравнение с останалата част на света, а на някои места - дори по-бързо. Не само изчезва полярната ледникова шапка, а и се топи масивната гренландска ледена кора. Ако целият този лед се разтопи, това ще доведе до 7 метра повишаване на нивото на световния океан, което ще удави островните народи и ще наводни пристанищните градове навсякъде по света. Ако промяната на климата не бъде спряна, скоро формата и размерите на страните, такива каквито ги познаваме, ще бъдат променени завинаги."

Сънародници и хора от цял свят, трябва да разрешим тази криза. Това не е политически въпрос, това е въпрос на морал", бяха думите на Ал Гор от сцената, след като филмът "Неудобна истина" бе удостоен с "Оскар".Експерти и учени вещаят апокалиптични картини на бъдещето, белязано от глобалното затопляне - повече наводнения, урагани, вулканични изригвания, пожари, суша, глад, военни конфликти, икономически кризи и болести Дали този мрачен сценарий ще се превърне в действителност, ще покажат идните десетилетия. Земята е нашия дом и трябва да я пазим ,за да я съхраним в пълната и красота и за бъдещите поколения.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 2 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 2 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 3 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 3 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 3 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 5 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък