0

Режисьорът Явор Гърдев е една от най-ярките фигури на съвременния български театър. Всяка негова постановка предизвиква голям интерес, носи възторжени отзиви и много награди.

"Живот х 3" и "Пиеса за бебето" в Театър 199, "Бастард", "Марат-Сад" и "Пухеният" във Варна, "Крал Лир" в Народния театър "Иван Вазов" са отличните му постижения през последните години.

Явор Гърдев се включи в инициативния комитет за издигане кандидатурата на Неделчо Беронов за президентските избори и това е поводът за интервю на Лъчезар Цветков от express.bg с него.

- Г-н Гърдев, какви бяха мотивите ви да се включите в инициативния комитет, който издигна Неделчо Беронов за президент?

- Аз съм абсолютно убеден и нямам никакво съмнение, че това е една уместна президентска кандидатура. Освен това намирам за изключително полезно, че двете големи десни формации - СДС и ДСБ се обединиха зад нея.

За мен е важно, че този човек по някакъв начин е персона, която е способна да заеме такава длъжност. Той има необходимото спокойствие, излъчване, премереност и мъдрост, за да носи достойнството на тази институция.

По никакъв начин не е този тип политик, който аз ненавиждам - калкулативният политик, занимаващ се единствено с пресмятане на интереси. Г-н Беронов винаги има собствено мнение, което отстоява с аргументи.

Това е важно. За мен президентската институция повече касае ценностите в едно общество, отколкото интересите.

- Повечето наблюдатели очакват тези избори да бъдат и сражение за нова легитимация на дясното политическо пространство. Смятате ли, че битката с Неделчо Беронов ще е най-успешната в това отношение?

- Това е въпрос, който по-малко ме интересува в случая. Аз не съм сигурен, че ако кандидатурата беше друга, бих се включил в инициативния комитет.

Направих го заради личността. Държавният глава трябва да излъчва интегритет, какъвто г-н Беронов безспорно внушава.

Естествено, много е важно в дясното да се очертае някаква линия на мислене, зад която биха могли да застанат повече хора. А това, че по-малките партии влизат в конфигурация с по-големи, не представлява проблем.

В случая става дума за тактически ход от страна на "Гергьовден" и ВМРО, които все пак са партии под електоралната граница за влизане в парламента.

Двете формации се изтеглиха от преговорите между осемте десни политически сили с оглед на евентуалната кандидатура на Бойко Борисов или на човек от ГЕРБ за президент. Но такава кандидатура мен не ме плаши и никога не бих я подкрепил.

- А защо сте толкова категоричен, че никога не бихте подкрепил Бойко Борисов?

- Тъй като мисля, че той е всичко това, което българският президент не би трябвало да бъде. Той е тип политик, който изцяло работи през своя медиен имидж - той конструира един образ за себе си. Образ, който трябва да е приятен на населението.

Това е манипулативно поведение. Зад себе си то няма нищо друго, освен имиджовото си присъствие.

Освен всичко друго, това е присъствие от страна на силови структури. Много съм чувствителен на тема хора от силови структури в цивилната власт. В малки страни с неукрепнала демокрация това е голям проблем.

По принцип смятам, че военните и хората в полицията би трябвало да служат на гражданското общество. И винаги съм много подозрителен, когато те трябва да оглавяват граждански структури.

За мен е важно цивилната власт да е цивилна. Когато в нея започнат да влизат много силови фигури, започва да ми намирисва на хунта. И не бих подкрепил такъв тип разпределение на властта. Особено в България.

Това тенденция, която по-скоро би могла да се наблюдава в Русия, в Близкия изток, в един неуточнен демократичен пейзаж. Така че, за мен е важно президентът да бъде цивилна фигура.

- Ако си представим предстоящите президентски избори като спектакъл, като нещо, което ще се разиграва пред публика, как смятате, че ще изглежда той?

- Като разностилна пиеса. Ще имаме атрактивни участници, които извършват много движения и ще влизат в кожата на различни образи. Но основните герои вече са уточнени.

Образът на Георги Първанов е ясен - човекът от народа, който върви сред населението, чертае пешеходни пътеки в малките села, ръкува се с механизатори, връща бригадирското движение. Общо взето, политически кич от сферата на популизма.

Другият евентуален образ е на Бойко Борисов - екшън героят от "Умирай трудно", който с много усилия ще спаси народа от лошите.

И една по-скромна и по-достойна фигура на премерения човек, който ще бъде не толкова атрактивен от гледна точка на шоуто. Но ще бъде най-състоятелен от гледна точка на присъствието си - това е Неделчо Беронов.

Общо взето, ни очаква разностилен и украсен с много финтифлюшки и захаросани добавки филм. Важното е хората да стигнат до ценностните измерения. Това обаче ще стане много трудно. Може и да не стане.

- Възможно ли е тези избори да бъдат само завръзка на едно по-късно разместване на пластовете на политическата сцена?

- Това би могло да се случи, ако не победи кандидатът на статуквото Георги Първанов.

- А дали ще се случи това?

- Честно казано, в този момент не е много ясно. Не съм ясновидец. Аз съм просто човек, подкрепящ кауза от която има смисъл.

- Във вашия последен спектакъл - "Крал Лир" от Шекспир в Народния театър - главният герой, кралят, изигран от Наум Шопов, казва на слепия Глостър: "Един съвет- купи си очила и като хитър политик прави се, че виждаш бистро в мътното". Кои са мнимите слепци в днешната българска политика?

- За голямо мое съжаление трябва да кажа, че и в днешната българска политика и не само у нас, слепците стават все повече! Но слепците винаги са били слепци.

В политиката никога не може да има пределна яснота на това, което ще се извърши, защото тя е динамичен пейзаж. В нея трябва да се действа оперативно. Важно е обаче това оперативно действие да бъде подчинено на някаква цялост - на възгледите, на каузата.

От една страна, политиката може да бъде изключително гнусно занятие. От друга - тя може да е занятие, при което тази променливост все пак добива някакво достойнство заради личността, която управлява процесите. Така че, никой не може да вижда особено ясно какво се случва напред.

По-талантливите политици виждат по-ясно и са способни да строят стратегии. Други пък са политици - еднодневки, които по някакъв макиавелистки начин се занимават единственото с оставането си на власт.

Това, за мен, е основният проблем в българската политика - че в момента, в който бъде овластена, тя се занимава с това да се крепи на тези позиции. Като че ли това е основното занимание на политиката!

Много по-важно е стратегическото начало - какъв проект има някой и накъде води страната. В този смисъл моето мнение е, че управлението на СДС между 1997 и 2001 г., което търпи и много критики, беше съществен поврат, тъй като даде стратегичски насоки на страната.

Те се изпълняват и до днес. Включително и политиците от БСП и НДСВ трябваше да влязат в тази матрица, тъй като тя беше вече стратегически сложена.

Това ми харесва и смятам, че беше важно да стане тогава. Сега е важно тази стратегия да не бъде изпълнявана по двойнствен начин.

Защото аз мисля, че БСП продължава да присъства по двойнствен начин. Тя е усмихната към ЕС и НАТО, но същевременно вътрешно е много силно разколебана, че това е точният път.

А ценностите, които се възприеха от българското общество, са ясни. В момента става дума за някакво изясняване на интересите и за боричкане кой щял да се пребори за усвояването на европейските фондове.

Българските политици отново се излагат. Те действат като източноевропейски просяк, който се умилква около шведската маса и гледа да чопне нещо, каквото му разрешат. България няма самочувствието на бъдещ член на ЕС. Това е доста унизително!

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена? - Не, първо ще си почина малко...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 14 минути

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 56 минути

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 3 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 3 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 4 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 4 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 4 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 5 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 5 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 6 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 6 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 6 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 7 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Любопитно Преди 7 часа

Остава да видим дали Max Space ще накара технологията да сработи, или това ще бъде още един стартъп, за който светът скоро ще забрави

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 8 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 8 часа

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”