0

Т урският външен министър Абдула Гюл беше избран за 11-и президент на Турция на третия тур от президентските избори в парламента.

Той официално пое длъжността от досегашния държавен глава Ахмет Недждет Сезер на скромна церемония, закрита за медиите.

Това съобщи представител на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), чийто кандидат бе Гюл. Новината беше потвърдена от председателя на парламента.

Абдула Гюл получи подкрепата на 339 от общо 550 народни представители в турското национално събрание, доминирано от партията му. На този тур той се нуждаеше от подкрепата само на 276 души.

Останалите двама кандидати Сабахатин Чакмакоглу и Хюсейн Тайфун Ичли получиха респективно 70 и 13 гласа.

Основната опозиционна Народнорепубликанска партия отново бойкотира вота и не присъства в залата. Останалите опозиционни партии обаче присъстваха в пълен състав.

Турският премиер Реджеп Таип Ердоган поздрави Гюл с победата му и заяви, че смята да му представи списъка със състава на новия кабинет за одобрение още утре.

"Несигурността, която съществуваше до момента, дразнеше както нас, така и хората. Надяваме се, че ще преодолеем всяко напрежение", каза още той.

Европейската комисия също поздрави Гюл и заяви, че това може да помогне за усилията на страната да стане член на ЕС. "Това създава възможност за нов, свеж и положителен тласък за присъединителния процес и за напредък в различен брой области", подчерта председателят на ЕК Жозе Мануел Дурао Барозу.

Съграждани на Гюл пристигнаха в парламента с автобуси от родния му град Кайсери, за да проследят на живо гласуването. Вотът бе наблюдаван и от сина на новия президент - Емре, но съпругата му Хайруниса не присъства.

Първият опит на Гюл да поеме поста на държавен глава през април беше блокиран от опозицията, в която се включват и генерали от армията.

Това създаде остра политическа криза в страната и доведе до предсрочни парламентарни избори.

Стотици хиляди привърженици на светската политическа система в страната излязоха на протест по улиците на Анкара през април с искане той да не се кандидатира за държавен глава.

Абдула Гюл и Гюнтер Ферхойген, Гюл и Йошка Фишер, Гюл и Силвио Берлускони, Гюл и Жак Ширак - постоянно менящи се снимки демонстрират съвременния проевропейски облик на новия президент на неговия официален уебсайт (AbdullahGul.gen.tr).

Днес бившият външен министър е убеден защитник на членството в ЕС и никой не отрича значителния му принос за започването на предприсъединителните преговори на Турция със съюза през 2005 г.

Неговата Партия на справедливостта и развитието се опитва да се отърве от поставения й ислямистки етикет и упорито настоява да не бъде наричана "проислямска", а "умерено консервативна" или най-много "мюсюлмандемократическа".

Да защитавам светската система е един от основните ми принципи,

никой не бива да има никакви притеснения, каза Абдула Гюл по време на предизборната си кампания този месец. "Конституцията е много ясна и задължение на президента е да защитава демокрацията и лаицизмът".

Повече от десет години по-рано същият този Гюл твърдеше пред британския в. "Гардиън", че "Краят на републиката е дошъл" и че той и съмишлениците му "със сигурност ще променят светската система".

В парламентарна реч през 1995 г. пък обяви, че "ЕС е християнски клуб" и "Турция никога няма да стане негов член".

Политическата си кариера Гюл започва в редиците на ислямистката Партия на благоденствието, забранена по-късно за антисветска дейност.

Гюл, роден през 1950 г. в известния като "бастион на ислямистите" турски град Кайсери, получава два мандата през 1991 г. и 1995 г. като депутат от тази партия, а по време на втория служи на страната си като държавен министър и правителствен говорител.

След закриването на Партията на благоденствието през 1997 г. членовете й, вкл. нейният заместник-председател Гюл, се прегрупират под ново име - Партия на добродетелта. Тази формация турският съд разпуска през 2001 г. със същите мотиви - действия, насочени срещу светската система.

Много от кадрите й преминават в новосформираната през същата година ПСР. Гюл става член на учредителния съвет на партията, а неин лидер е премиерът Реджеп Тайип Ердоган.

Ислямисткото минало на Абдула Гюл попречи на избора му за президент

на страната през април, когато светската опозиция бойкотира вота в парламента и доведе политическата ситуация в държавата до криза, от която единствения изход можеше да бъде намерен в предсрочните парламентарни избори, произведени на 22 юли.

Армията също не остана безучастна и в оповестен на сайта си меморандум предупреди ПСР, че следи с безпокойство изборите за президент и може открито да се намеси в защита на светското управление на страната.

Твърдолинейните поддръжници на светския режим се безпокоят също, че за пръв път в историята на турската република първата дама ще носи ислямска забрадка, възприемана от тях като символ на политическия ислям, въпреки че напоследък тя предприе стъпки за обновяване на гардероба си.

Хайруниса Гюл, консервативната съпруга на новия президент и майка на трите им деца, забражда главата си по мюсюлмански обичай, което противоречи на наредбата за облеклото, съществуваща още от 30-те години на миналия век.

Наредбата не позволява на жените да носят религиозни кърпи за глава в учебните заведения и държавните учреждения, начело с президентската резиденция, смятана за "крепост на светската система".

Дори опонентите на Гюл обаче признават дипломатическите му качества,

образованост и изисканост. Новият държавен глава е дипломиран във факултета по икономически науки на Истанбулския университет. През 1991 г. получава научна степен доцент по международна икономика.

Житейският опит на Гюл, който в края на 70-те години е учил във Великобритания, а между 1983 и 1991 г. е работел като икономист в Ислямската банка за развитие в саудитския град Джеда, му позволява да се запознае едновременно със света на Запада и на Изтока.

Съпоставката вероятно го кара да каже в едно интервю, че би предпочел да живее в Европа или САЩ, вместо в Либия или Иран.

Днес феновете на отбора на Бешикташ също имат повод да празнуват. За трети пореден път те отбелязаха победа срещу традиционните си съперници от Фенербахче, над които се наложиха в битката за президентската резиденция Чанкая.

Новият президент Абдула Гюл е запален фен на отбора. Преди него Чанкая пак беше в ръцете на Бешикташ - отбор, подкрепян и от двамата предишни държавни глави Сюлейман Демирел и Ахмет Недждет Сезер.

Във футболните си предпочитания Гюл проявява постоянство още от дете, когато по стените на родния си град пишел с тебешир инициалите на любимия отбор. В политиката новоизбраният президент изглежда далеч от тази твърда непоколебимост.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 6 минути

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 33 минути

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Свят Преди 1 час

Шарл Мишел призова за "много по-голяма" бдителност и "много по-голямо" сътрудничество пред опитите за намеса на чужди сили

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 1 час

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

България Преди 1 час

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите

Снимката е илюстративна

Смъртоносна трагедия във въздуха: Кадри показват сблъсъка на два военни хеликоптера

Свят Преди 1 час

Загинали са всичките 10 членове на екипажа на борда на двата хеликоптера

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Това се случи по време на участие в Детройт

<p>Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани

Свят Преди 1 час

Полицейските репресии се случиха, след като Колумбийският университет отмени присъствените занятия в отговор на протестиращите

<p>Избираме &quot;Мис Изкуствен интелект&quot;</p>

Избираме "Мис Изкуствен интелект" или най-красивата генерирана жена чрез AI

Любопитно Преди 1 час

В надпреварата ще се включат популярни изкуствено генерирани дами като Емили Пелегрини и Айтана Лопес

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 2 часа

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

<p>Почина съпругата на проф. Боян Биолчев&nbsp;</p>

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

България Преди 2 часа

Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици" от 13.30 ч.

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Любопитно Преди 2 часа

Ето някои от най-горещите момичета на прогнозата за времето

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Свят Преди 2 часа

Министърът и неговото ведомство отказаха коментар по случая

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Свят Преди 2 часа

Без военната и финансова помощ от други държави Украйна няма никакъв шанс да оцелее в тази битка

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Свят Преди 2 часа

Твърди се, че мъжът е Помощник на германски крайно десен политик, който ще участва в изборите за ЕП

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 2 часа

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото