0

В одещата тема за "Сега" днес показва как един вътрешен проблем може да се превърне в европейски. Проблемът с режима на тока в "Столипиново" стигна до ЕК, посочва изданието в заглавие.

Асоциацията за европейска интеграция и правата на човека пратила жалба до Брюксел срещу комисията по дискриминация, ръководена от Кемал Еюп.

Тъй като ЕК не е съдебна институция, жалбата най-вероятно ще бъде взета предвид, когато се оценява политически готовността на страната ни да се бори срещу дискриминацията, коментират експерти, цитирани от "Сега".

В оплакването пише, че в България няма ефективни юридически способи и институции, които да защитават от дискриминация. С проблема ще трябва да се занимае и еврокомисар Меглена Кунева, защото се засягат права на потребители.

"Очевидни изненади за евровота" предрича социологът Кольо Колев в "Труд". Според него прогнози за 20-30% участие в изборите за евродепутати няма да се сбъднат и над половината от реалните избиратели в страната ще отидат до урните.

"На половината българи не им пука за партиите" е мнението пък на социолози от агенция "Афис", публикувано в Стандарт". Според данните два месеца преди евровота БСП води с 16% при открит и 22% при закрит въпрос.

На близка дистанция е ГЕРБ - 13% при открит и 18% при закрит въпрос. Трета е "Атака" с около 6%, следвана от ДПС - с 5%. Без коалиционен партньор множеството партии вдясно трудно биха излъчили представител в Европарламента, може би с изключение на СДС, ако избирателната активност не е много ниска, коментират от "Афис".

Касата тайно оряза парите за лечение, казва пред "Труд" д-р Димитър Димитров, шеф на Асоциацията на работодателите в здравеопазването и директор на болница "Св. Анна".

"Св. Анна" сключи договор с касата, но забелязахме, че в договора цените на медицинските изделия, реимбурсирани от касата, са намалени с цели 20%, обяснява той.

"24 часа" допълва темата за българското здравеопазване с прогнозата, че лекарите ще избягат от курортите, тъй като вече сме страна членка на ЕС и по вътрешните правила на общността летовниците му ще трябва да се обслужват безплатно у нас.

Преди да се отговори дали ще има или не отлив на лекари, трябва да има отговор дали ще плаща нашата каса или здравните каси на съответните държави, и в какви срокове, смята Минко Димитров, лекар в хотел през сезона.

Френски модел заимстваме, за да дадем "14 дни платен отпуск за млад татко", както съобщава отново "24 часа". Отпускът ще е платен и ще важи само за осигурени, уточнява изданието.

Идеята е бащите от самото начало да се свържат емоционално с новороденото и след това естествено да се ангажират с отглеждането му.

За друга почивка пише "Дневник" - на учениците. При 160 лагера се търсят места за почивка на ученици, посочва вестникът.

Министерството на образованието и науката (МОН) може да похарчи 3 млн. лв. за лятна почивка на ученици в частни бази, става ясно от предварително обявление на ведомството за обществена поръчка.

В същото време повече от две години не стигнаха на министерството да изработи стратегия за 160-те лагера, които стопанисва дружеството му "Ученически отдих и спорт".

По-голямата част от базите продължават да стоят заключени и се рушат, чертае картината Дневник. И коментира: "До болка позната практика".

Казусът нито е от вчера, нито е единствен. Според изданието той просто за пореден път илюстрира два факта.

Първо - държавата (особено българската) е лош стопанин. Второ - че като резултат от лошо стопанисване, създаване на смесени дружества и откровена приватизация под масата държавата е принудена да наема обратно голяма част от имотите, с които вече се е разделила.

В този факт сам по себе си също няма нищо лошо - това е модел, по който много големи компании управляват недвижимата си собственост.

Проблемът обаче (за кой ли път) опира до липсата на прозрачност, което автоматично означава и липса на изгода за държавата. "Познато до болка, нали?", пита реторично "Дневник".

БСП най-вероятно ще подкрепи в пленарна зала законопроекта за амнистия на правосъдния министър Георги Петканов без промени, прогнозира "Сега". Усилията на левите ще бъдат насочени към корекции при второто четене.

Ако няма амнистия за затворниците, жалко за тази държава, казва самият Петканов в интервю за "Сега". Според него няма опасност амнистията да има отрицателен ефект и да увеличи престъпността.

Министърът изразява и мнението си за съдбата на българските медици в Либия - че не вярва смъртните присъди да бъдат изпълнени.

Пред "24 часа" председателят на Върховния административен съд (ВАСЧ Константин Пенчев обяснява проблемите около текста от промените в основния закон, според който "министърът на правосъдието управлява имуществото на съдебната власт".

Въпросът повдигнал главния прокурор Борис Велчев, който не успял да купи заседателна маса, защото струвала над 500 лв. и му трябвало одобрението на министъра.

Лично аз възприех предложението му не да атакуваме текста пред Конституционния съд (КС), а да поискаме да даде разумно тълкуване, посочва Пенчев. Според него текстът противоречи на друга разпоредба в основния закон - че съдебната власт има самостоятелен бюджет.

Със снайпери, картечници и минохвъргачки тръгват 200 наши рейнджъри за Кандахар в Южен Афганистан, където ще охраняват летището от 1 юли т.г., пише "Труд", който избира изпращането на бойците ни за основна тема.

Нашите няма да напускат летището, казва ген.-майор Иван Добрев, командващ Сухопътни войски. Ротата, която ще охранява летището, ще е от 61-ва механизирана бригада в Карлово, допълва той.

Ще се съюзя с БСП, ако си сменят шефа, декларира пред "Стандарт" Бойко Борисов. ГЕРБ не се бои от компромати, заявява още той.

Изграждането на завод за битови отпадъци за 131 млн. евро е част от новата стратегия за управление на боклука на София, информира "Труд". Той щял да бъде готов през 2011 г.

Боклукът на София ще заеме само 4% от капацитета на депото в Карлово, твърди кметът на Карлово Емил Кабаиванов пред "Новинар". Днес ние подаваме ръка на столицата, утре тя ще помогне на друг, отбелязва той.

Столичният кмет Бойко Борисов и общински съветници от БСП си размениха вчера поредната порция публични обвинения за несвършена работа, съобщава още "Труд".

Борисов сам сред съветници, допълва темата "Монитор". В Общинския съвет почти нямам поддръжници, а общинските съветници затрудняват работата ми, казал кметът на София.

Напук на очакванията, президентът влезе пасивно във втория си мандат, от което той може да спечели, но губи обществото, коментира "Сега" под заглавие "Изчезващият Първанов".

Приемът във вузовете остава без контрол, алармира още "Сега". В момента правителството определя колко студенти да се учат в различните специалности и университети.

Идеята на образователния министър Даниел Вълчев е от тази есен това право да се даде на академичните ръководства, допълва изданието.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Люпчо Палевски беше екстрадиран от Турция

Люпчо Палевски беше екстрадиран от Турция

Свят Преди 1 час

Той се намира на територията на Северна Македония

<p>&quot;Хамас&quot; отправи остри&nbsp;обвинения към Израел&nbsp;</p>

"Хамас": Израелските промени на проекта за примирие в Газа доведоха до безизходица

Свят Преди 1 час

Трябва да сложи край на войната в обсадения палестински анклав, заяви Исмаил Хания

<p>Въоръжен с нож мъж рани няколко души в Швейцария (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Въоръжен с нож мъж рани няколко души в Швейцария

Свят Преди 2 часа

Нападателят е бил арестуван

<p>Главно условие за смяната на властта в Газа е елиминирането на &quot;Хамас&quot;</p>

Нетаняху: Главно условие за смяната на властта в Газа е елиминирането на "Хамас"

Свят Преди 2 часа

Неговите коментари, направени във видеообръщение, последваха изявленията на израелския министър на отбраната

"Ние ще се борим за нашето бъдеще": Ще продължат ли протестите в Грузия

"Ние ще се борим за нашето бъдеще": Ще продължат ли протестите в Грузия

Свят Преди 2 часа

През последните няколко дни грузинските власти арестуваха десетки протестиращи

Изложба разказва за творческия път на Джордж Хъръл

Изложба разказва за творческия път на Джордж Хъръл

Свят Преди 3 часа

Той заснема най-известните лица в киното от 30-те и началото на 40-те години на миналия век

<p>Германия с коментар за спорния&nbsp;закон в Грузия</p>

Германия за закона за "чуждестранните агенти": Грузия се отдалечава от членството в ЕС

Свят Преди 4 часа

Грузия има статут на кандидат-член в ЕС от края на миналата година

Внимание! Затруднено е издаването и замяната на шофьорска книжка

Внимание! Затруднено е издаването и замяната на шофьорска книжка

Свят Преди 4 часа

Това съобщиха от Министерството на вътрешните работи

<p>Жена&nbsp;се простреля с пистолет, разследват смъртта ѝ</p>

Жена от смолянско село се простреля с пистолет, разследват смъртта ѝ

България Преди 5 часа

Водещата версия на прокуратурата е самонараняване, но се работи по всички възможни версии

Полицай е убит по време на безредиците в Нова Каледония

Полицай е убит по време на безредиците в Нова Каледония

Свят Преди 5 часа

Това съобщи френският вътрешен министър Жералд Дарманен

<p>Животът му е в опасност: Премиерът на Словакия бе прострелян (ОБОБЩЕНИЕ)</p>

Животът му е в опасност: Премиерът на Словакия бе прострелян

Свят Преди 5 часа

Фицо е настанен в болница с животозастрашаващи наранявания

<p>Руската офанзива върви по план</p>

Путин: Руската офанзива върви по план

Свят Преди 5 часа

Това обяви Владимир Путин, който бе на среща с министъра на отбраната и висши генерали

Румен Радев подкрепя исканията на Съвета на ректорите на висшите училища

Румен Радев подкрепя исканията на Съвета на ректорите на висшите училища

България Преди 6 часа

Ако искаме да се развиваме като модерна европейска държава, ключът е българската наука и образование, каза той

Излезе пробата на шофьора, причинил катастрофата в Пловдив

Излезе пробата на шофьора, причинил катастрофата в Пловдив

България Преди 6 часа

Разследването на причините за катастрофата продължава

Роберт Фицо

"Брутално и безмилостно": Реакциите след стрелбата срещу премиера на Словакия Роберт Фицо

Свят Преди 7 часа

Докато Фицо поздравяваше жителите на града, мъж изскочи от тълпата и стреля по премиера

Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо

Защо бе прострелян Роберт Фицо?

Свят Преди 7 часа

Какви са основните мотиви, които логично излизат на преден план, зад покушението на словашкия премиер