1
Ст тът е една безкрайна загадка и всеки от нас се опитва да нареди своя собствен пъзел на Живота и да открие своята Истина. Още от древността водата е била символ на живот, мощ, сила на духа. И както водата не познава прегради и продължава своя път, преборвайки се с всички естествени препятствия, – така и човекът следва пътя на своите търсения, мечти и стремежи.Човечеството постоянно се движи напред, към далечно-близкото щастие и напредва всеки ден...но към какво?

И така, нека погледнем докъде е стигнало човечеството през 21 век, фаталната според някои 2012 година. Технологиите се развиват, знанията ни се множат, а ние, постоянно забързани, заети и все повече и повече устремени „само напред и нагоре” често забравяме да погледнем настрани и да се опитаме да видим света такъв, какъвто е. Мечтаем за недостижими галактики и далечни светове, а в същото време убиваме собствената си планета. Малцина от нас осъзнават, че погълнати от собствените си проблеми, ние не виждаме цялостната картина; забравяме, че всичко в света е взаимосвързано, че замърсявайки водите, ние едновременно тровим въздуха и почвите, че разрушавайки природата, ние обричаме и себе си на гибел.

Аз съм софиянка, но покрай следването си от няколко месеца живея в Истанбул. Едва тук, чакайки в поредното задръстване на моста между Европа и Азия и наблюдавайки в захлас безбрежния Босфор, осъзнах истинския смисъл на словосъчетанието „градска джунгла”. Малка справка за заинтересуваните туристи: Истанбул, население – повече от 15 милиона души, постоянно бързащи нанякъде; 24-часов градски концерт от шумове, с главното участие на безкрайни тълпи и задръствания; хората са дотолкова погълнати от своето сиво ежедневие, че рядко се сещат да погледнат настрани и да се насладят на заобикалящата ги красота... част от нея наследена от великолепието на Константинопол.

Тъй като за мен целият този градски „калабалък” е изключително изморителен, всеки път, когато имам време, паля колата и отскачам до един почти винаги празен малък плаж близо до града. Водата там - по някакво стечение на обстоятелствата - е чиста и няма нищо общо със замърсения до неузнаваемост, но все така красив и величествен Босфор.

Често, седейки на влажния пясък и вдишвайки соления свеж въздух, мисля за загадките на света или просто мечтая. А водата е като живо същество – успокоява, лекува и вдъхновява (неотдавна учените доказаха, че водата в определен смисъм НАИСТИНА е жива: улавя човешките емоции, „помни” информация и може да променя структурата си). Понякога се питам какво ли би било, ако можех да живея в Космоса и оттам просто да наблюдавам света. Дали бих го видяла такъв, какъвто е? Бих ли могла да опозная неговата неизменна същност? И какво всъщност бих видяла? Хайде да пофантазираме заедно.

Някъде там, в безкрайната Вселена, сред спиралатаМлечния Път, се носи една миниатюрна точка – като малък син пиксел от дисплея на вашия лаптоп... Това е Тя – планетата Земя, нашият малък космически кораб. Наричаме я още Синята планета – защото от Космоса изглежда синя, а не заради цвета на  океаните й ... Красивите сини океани, в които се вливат не по-малко красиви сини реки, са наситени с молекулите на онова специфично вещество, което е направило зараждането на Живота възможно – водата!.. Две трети от Земята са покрити с Н2О - вълшебното съединение на кислорода и водорода, проправило пътя на Живота! Солена или сладка, водата е кръвта на нашата планета, а океаните, езерата и реките са частите на кръвоносната й система, които доставят енергия и в които се създава живот. Останалата една трета от Земята е заета от сушата, където Животът намира твърда почва под краката си. Дали случайно или не, но и човешкото тяло се състои от повече от две трети вода и една трета „твърдо вещество”. Но съвпаденията не спират дотук. Нека настроим невидимия обектив на нашия въображаем Космически телескоп и се приближим още – какви ли други уникални съответствия бихме открили?

Да се пренесем в света на химията и биологията. Водата се състои от безброй молекули, човешките тела – от безброй клетки, а Земята – от безброй живи организми. Разстоянието между молекулите на водата определя в какво агрегатно състояние ще е тя – твърдо, течно или газообразно. Когато молекулите са много далече една от друга, структурата е нестабилна и водата е във вид на пара; когато молекулите започнат да се приближават, парата се превръща в течност; когато молекулите са съвсем близко – водата се превръща в лед: твърдо вещество с ясна структура.

Същите „правила” важат и за „молекулите на Земята” – нас, хората. Когато безсмислено спорим,  делим човечеството на „ние” и „те” , опитваме се (и успяваме!) да делим обществото на  групи по различни признаци – расови, полови, културни, –  ние сме като парата. Нямаме определена „форма”, ясно поставени общи цели, ясен стремеж... Но ако някой се опита да сложи някакви рамки, да създаде някакви ясни правила, да ни „затвори” в съд с обща цел – щем не щем, ние ще се сближим, ще скъсим дистанцията, ще „втечним” отношенията си, но те няма да се „втвърдят” докато не осъзнаем, че заедно сме силни, заедно можем повече и че Обединението прави силата (не само в парламента)!

Парата, водата и ледът са еднакво важни за оцеляването на живота и поддържането на баланса в Природата. Ние не можем да кажем, че течната вода, например, е „по-добра” от леда – всяка нейна форма има своя цел и е еднакво важна; но както и да сменя формата си,  същността на водата не се променя:  тя си остава извор на живот. Така трябва да е и с  човечеството: колкото и да се променя, то трябва да съхрани заложеното у него желание за живот, а това значи да се отнася с любов и грижа  към своя роден дом - планетата Земя. И както всяка молекула е важна за съществуването на водата и  е част от структурата й, така и всеки човешки живот е еднакво ценен и  може да промени хода на събитията и развитието на цялото човечество.

Всичко е взаимосвързано, дори такива на пръв поглед далечни неща като химията, водата и любовта ми към философията и човечеството, особено силно изразена, докато лежа на плажа и мечтая за далечни прекрасни места... Самият термин „философия” в превод от гръцки означава „любов към мъдростта”. Опознавайки философията на Природата, философията на Водата, ние опознаваме себе си. Обичайки света във всички негови проявления, ние обичаме себе си; защитавайки света и неговите природните ресурси, обичайки и пазейки водите – ние защитаваме себе си и живота на Земята.

Светът е загадка... Ние сме прашинки в безкрайната галактика. Но докато водата има своя строго начертан път и молекулите нямат право на глас, ние притежаваме големия дар, наречен „свободна воля”, и от нас зависи какъв Избор ще направим, какъв живот ще изберем за себе си  и за нашите деца. Крачейки смело към тайнственото бъдеще, ние сами решаваме дали ни очакват живот и щастие, или смърт и вечен мрак...

Някой беше казал, че всяка малка крачка напред понякога е предизвикана от голям шут отзад. Нека не допускаме малките ни крачки във вярната посока да са следствие от надвиснала фатална опасност и да действаме, докато не е прекалено късно. И защо да не започнем с опазването на водите - та още от детските години знаем колко важна е водата за всеки от нас. Изписаните милиони страници по този въпрос само доказват простата истина, че тя е основата на цялото ни съществуване.  И макар и „прашинка” във Вселената, всеки от нас има силата да осъзнае това и да промени света около себе си, грижейки се за опазването на водните ресурси, на  живота...

И така, лежейки безметежно на плажа, аз мечтаех за недостижими галактики и далечни светове, а в същото време мислех как да спра убийството на собствената си планета,  сравнявах водата и човека, а морето ме вдъхнови да сътворя есе от моите хаотични мисли –  още един израз на любовта ми към философията, към водата и любвта към мен самата пер се...  

Водата е живот... Химично и философски доказано... Имам мечта... нали така обикновено започват големите промени?

Имам мечта... А Вие?..

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 3 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 4 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 7 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 8 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 9 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 9 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 9 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 9 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 10 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 10 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 10 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 10 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 10 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 11 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 11 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете