0

Т ази година човек може да наблюдава напредъка в борбата срещу световния тероризъм дори когато е на почивка, твърди журналистът от немския седмичник "Ди Цайт" Михаел Туман.

Например на Червено море в Египет, където 64 души загинаха при бомбени атентати. Или на кратка почивка в Лондон, където над 50 пътници бяха разкъсани от експлозии в метрото, а две седмици по-късно бе нанесено второ организирано нападение "с раници", което се размина на косъм с кръвопролитните последици, припомня авторът.

Според него който сравни на тази серия от нападения в четвъртата година от антитерористичната борба с помпозните изявления на европейски и американски държавници от 2001 г., постепенно ще започне да се съмнява в стратегията на Запада.

В трескавото търсене на отговори след 9/11 американците и европейците идентифицираха първо своите врагове - ислямистите, и едва тогава приятелите си - енергичните противници на ислямистите.

Стигна се до съюз с диктатори:

с Хосни Мубарак в Египет, Первез Мушараф в Пакистан, Ислам Каримов в Узбекистан и Владимир Путин в Русия.

Тези съюзи обаче не се оказаха особено ефективни. Чечения продължава да се раздира от борби, Пакистан и Узбекистан изнасят радикали както и преди, Египет се върна като с машина на времето към мрачните 90-те години на терора, отбелязва Туман.

Трябва ли да се примирим с това, пита той. В никакъв случай! Европейците просто трябва да се огледат още веднъж - по-внимателно, отколкото през 2001 г., смята авторът.

След атентатите в Лондон и Египет има реална възможност да се намерят по-ефективни средства срещу тероризма. За тази цел обаче Западът се нуждае от други съюзници и ясен поглед върху исляма.

Думите антитерористична война внасят смут в обществото. Улисан, западният свят се ограничи до шумни военни мерки и не долови отправените към европейските мюсюлмани примамващи призиви на "Ал Каида".

Речите за война превърнаха службите за сигурност в Близкия изток в подчинени служители на Запада, когато същите последваха модела "Мубарак" и удариха по всички ислямисти.

Някои държави дори с нова сила се заловиха със своите регионални конфликти, продължили десетки или стотици години: Русия - с колониалната война в Кавказ, Индия - със споровете за Кашмир, Израел - с битките за земя с палестинците.

Освен това самата антитерористична коалиция започна боеве - обединена в Афганистан, разединена в Ирак. Резултатът?

Едно изтощаващо клане с много жетви, много повече, отколкото тероризмът бе причинил дотогава.

Към това се прибавят и "страничните нежелани ефекти" - например изтезанията от "Абу Гариб". Единственият изненадващ момент: убийците идват не от театъра на военните действия, не от Палестина, Ирак или Афганистан.

Сраженията в тези страни спомагат единствено за изграждането на изопачени разбирания в главата на атентатора самоубиец преди да надене колана с експлозиви.

Оттам не произтичат причините за тероризма в Европа (провалена интеграция, глобализация). Оттам идва мотивацията, "екстазито" на борците за джихад.

Бойците за Свещената война обаче идват от всякакви държави и нанасят своя удар в позната среда. В Европа това са предимно преселили се мюсюлмани, които атакуват своите събратя. В Мароко терористите бяха мароканци, изпълняващи поръчките на "Ал Кайда"; в Турция действаха турци с радикално ислямистка мисия; в Саудитска Арабия - саудитските агенти на Осама бин Ладен.

Опасността не идва от далеч, тя е явление на съседството.

Терористите твърдят, че тяхната цел е Западът. В действителност обаче в повечето случаи "улучените" са мюсюлмани. Както в туристическия център Шарм ел Шейх - сред 64-те загинали там имаше малцина "кръстоносци и колонизатори" (почиващи), но за сметка на това много египтяни.

Ето защо не трябва да пренебрегваме възмущението на мюсюлманите след атентатите край Темза и на Червено море. Сунитски шейхове и шиитски аятоласи изразиха своето негодувание с думи, чиято твърдост и недвусмисленост особено биха ни зарадвали, ако бяха прозвучали малко по-рано.

Тези изявления са в съзвучие с последните проучвания на американския изследователски център Pew Research Center. Според тях подкрепата за Бин Ладен в ислямските страни силно е спаднала. В Мароко, Индонезия и Турция до 3/4 от населението се страхува от ислямисткия екстремизъм.

Тук намират шанс западните стратегии.

Не антитерористичната война, която вдига шум далеч от всички различия, а съюзът между Запада и мюсюлманите ще постави натясно терористите.

Три стъпки могат - глобално и локално, да тушират заплахата на ислямизма, който си служи с насилие:

1. Разбиране и разграничаване.

Не всеки ислямист автоматично е обект на разследване. От основаването си през 1928 г. от Хасан ал Бана Мюсюлманското братство значително се е разклонили. Спектърът на движението се разпростира от Бин Ладен в неговото скривалище в Хиндукуш до бившия ислямист и умерен министър-председател Тайип Ердоган в Турция.

Завръщането на тероризма в Египет доказва колко безполезно е ислямистите да бъдат изолирани и хвърляни в затвора. Това само насърчава радикалните кръгове.

Примерите от Турция, Йордания и Мароко показват, че разумният подход е умерените ислямски партии да бъдат разрешени и дори допуснати да управляват. Участието им в институциите ще укрепи държавата.

Една част от ислямистите проповядват джихад, другата остават демократи. Западните дипломати и политици трябва да установят контакт с последните. Протестите в Кайро са налице не само, когато един либерал отново попадне между полицейските агенти, но и ако това се случи с умерен ислямист.

2. Насърчаване вместо заклеймяване.

Провъзгласеният през 2001 г. диалог с исляма остана само на думи. Вече не звучат актуално и призивите от рода на "Кажете и вие нещо срещу тероризма". Самата идея "ние и вие" е погрешна.

Когато Бин Ладен вербува европейските мюсюлмани, той се опитва да разедини Европа. Сред западното население нараства делът на мюсюлманите членове на ЕС. Затова европейците трябва да се интересуват от това дали мюсюлманите успяват да се реализират успешно тук.

Как става това? Държавите от ЕС трябва целенасочено да насърчават своите мюсюлмани. Европейците, а не саудитски фондации, трябва да организират ислямското религиозно обучение. Те, а не турските министерства, трябва да предлагат катедри за ислямска теология. Наред с това и стипендии, учебни курсове, малки кредити.

3. Идентифициране на противника.

Който подкрепя и ангажира мюсюлмани, в края на краищата ще осъзнае кои са нападателите. Упоритите радикални ислямисти не заслужават никаква закрила, а наблюдение и бързо екстрадиране съгласно Женевските конвенции.

Германският закон поставя известни граници на наказателното преследване. Но това, че се нуждаеше от шест години, за да предаде на Турция издирвания терорист Каплан, че кюрдски и арабски терористи с години могат да избягват наказанието, благодарение на германски адвокати, поставя върховенството на закона в беззащитна позиция.

Мнозина мюсюлмани желаят това разграничаване. Европейците не трябва да водят кръстоносни походи, а рекламни кампании. Дори и ако мюсюлманските традиционалисти често се интегрират трудно.

Европа не е заплашена от исляма, а от терористи, които злоупотребяват с него.

Затова съюзът с деспотичните противници на исляма от Мубарак до Путин носи само негативни последици. Нуждаем се от обединение с обикновеното население - преди Осама бин Ладен да ни го отнеме.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Apple iPhone 15 Pro

iPhone 16 може да смени дизайна на камерата

Технологии Преди 1 минута

Очаква се и нова подредба на бутоните

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 12 минути

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 55 минути

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 59 минути

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 1 час

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 1 час

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 1 час

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 2 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,