Епоха на слънцето
Източник: netinfo
0

Всяко човешко същество, както и всяко живо създание, съзнателно или несъзнателно, се стреми към слънцето. В буквален и преносен смисъл. Така е било през всички земни епохи и човешки цивилизации. От древността до наши дни слънцето е издигано в култ от много религии. Бог Ра при древните египтяни е олицитворение на слънцето. Бащата на съвременната цивилизация Орфей казва: „Аз съм син на Небето и Земята". Учението на Заратустра от преди 2500 години почита слънцето и огъня. И всичко това не е случайно. Без светлината и топлината на слънцето нашата родна Земя би станала безжизнена планета както много други във вселената. В този стремеж към светлина и топлина има, разбира се, и духовен смисъл. Важното в случая е, че тези и други учения са израз на човешки стремежи и се основават на нещо съвсем видимо. Съществуването на слънцето е реално и неговото влияние върху природата, човека и различните цивилизации се вижда и с просто око. Но целта на тези разсъждения е по-друга.

Историята, поне тази, която е известна, учи, че човешкото общество е преминало през много епохи. Първата е първобитната. Тогава, казват, е открит огъня. Някои считат това откритие за най-великото. Без съмнение имат основание, тъй като без него човекът би загинал в трудните условия тогава. Втората епоха е робовладелската. Очевидно енергията на огъня е станала недостатъчна за нарастналите нужди и желания на човека. Затова малцинството превърнало своите себеподобни в роби. Това бил и основният мотив за войните през тази епоха. Направените по-късно човешки открития дали възможност робството да бъде заменено с феодално крепостничество. Притежавата от малък брой хора земя се обработвала от крепостни селяни. Те били по-свободни от робите, но свързани с новия господар и с обработваната земя до края на живота си. Следващите революционни открития заменили феодализма с капитализъм. Човекът станал още по-свободен и започнал да продава само своята работна сила. Дори понякога ставал собственик заедно със своя нов господар. В тази епоха става все по-ясна безграничната власт на капитала. Истински господар е този, който притежава повече финикийски знаци. Тази власт личи и в други епохи, но тук е в съвсем открита доминираща форма. Светът страда днес най-много точно от тази власт. По-късно, в някои части на света, бе експериментирано ново общество, наречено социалистическо. В ембрионална форма в него бе заложен принципът на социалното развитие, но по същество опитът се оказа държавен капитализъм. Хуманната социална идея се размина със своята реализация. Но и човешките епохи не са целта на тези разсъждения.

В първобитната епоха необходимата на човека енергия е получавана от живата природа чрез изсичане на необятните вековни гори. Това продължава и през следващите епохи. Постепенно човекът открива въглищата, нефта, природния газ, а доста по-късно и атомната енергия. Те са енергийната движеща сила на всяка следваща епоха. Човекът престава да бъде роб и крепостен, но все още не е истински свободен. Свидетелство са войните, които от борба за територии и роби в древността и за пазари доскоро, се превръщат в днешно време в борба за енергийни източници. Тази наркотична енергийна зависимост на днешната цивилизация води не само до зле прикрита агресия на могъщите държави към по-слабите, но и до деградиращ песимизъм за бъдещия ден на човечеството. И точно в този критичен за днешното човечество период човешкият творчески гений прави своето поредно велико откритие, наречено възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/. „Еврика", както би извикал Архимед! Откритието е равносилно на това на огъня и атома. А може и по-велико дори.

Използването на огъня води до унищожаване на безценните гори, от които зависи животът и екологичното равновесие на планетата. Въглищата, нефтът и природният газ имат предел и също вредят на екологията. Атомът е рискова енергия. ВЕИ са енергии на слънцето, вятъра и водата, които са безкрайни. Всъщност, вторите и третите са производни на слънцето. Такива са и въглеродните енергии. Новите енергии са спасителни не само в материален, но и в духовен смисъл. От тях зависи цялостното хармонично развитие на човека и на природата в бъдеще. Решавайки безопасно и изцяло енергийните проблеми за векове и хилядолетия напред човечеството няма вече нужда от войни и агресии за решаване на своите жизнени проблеми. Пред света се разкриват нови безгранични хоризонти за безконфликтно съществуване в името на творческия и производствен труд на човека. Тази доста оптимистична, но съвсем реална перспектива зависи единствено от осъзнаването и използването на най-новите енергийни възможности от всички хора на планетата. Човекът за първи път в своето съществуване е изправен пред нова, уникална епоха, която без преувеличение може да бъде наречена епоха на Слънцето. В буквален и преносен смисъл. Някои, подчертавайки нейното духовно съдържание, я наричат епоха на Водолея. Тази епоха може да донесе истинската свобода и щастие, към които се е стремял винаги през всичките предишни епохи човекът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 6 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 7 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 8 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 8 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 8 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 9 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 10 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 10 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 10 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 10 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 11 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 11 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности