1
Ое еление „Слънчева система”
Галактическа клиника „Млечен път”
Многопрофилна болница „Вселена”

Пациент: Планета Земя.
Възраст: 4.54 милиарда години.

Основна диагноза: Отравяне на кръвта – Замърсена хидросфера.
Придружаващо заболяване: Хиповитаминоза – Недостиг на сладка вода.

Предболестно развитие: Правилно преморбидно развитие. Земята е единствената планета в Слънчевата система, на която има вода в течно агрегатно състояние. След образуването на планетата, вулканите изхвърлят голямо количество водна пара, която се превръща в дъжд и впоследствие образува океаните. Моретата и океаните покриват почти 3/4 от повърхността на Земята. Има четири океана и много морета – по-малки водни басейни, свързани с океаните. Само 3% от водата на Земята е сладка (прясна). 2/3 от сладката вода е замръзнала в ледени блокове и ледници. Останалата 1/3 е в реки, езера и под земята. Количеството вода на Земята е винаги едно и също. Благодарение на водния кръговрат, водата преминава от едно на друго място и от едно в друго агрегатно състояние.

Анамнеза и причинители на заболяването: Касае се за пациент на дългогодишно диспансерно наблюдение, който постъпва за пореден път на лечение в отделението.
Много селища са построени близо до реки, за да се използва тяхната вода. Неефективно действащите пречиствателни станции, битова канализация, неорганизираните сметища за отпадъци, дъждовните води, оттока и филтрацията от районите без канализация и пречиствателни съоръжения имат значителен дял в замърсяването на водата в реките. Замърсените реки се вливат в моретата и така те също се замърсяват.
Основни водоприемници на отпадъчните води от промишлеността са реките. Изхвърляните от предприятията химически замърсители създават значителна опасност за снабдяването с питейна вода. Особено вредни за здравето на хората се явяват водите, съдържащи оловни съединения. Нефтодобивната и нефтопреработвателната индустрия също са сериозен източник на замърсяване на водните басейни. При получаването на атомна енергия се отделят радиоактивни отпадъци, главно радиоактивни води, които се изливат в реките и океаните.
Фермерите пръскат нивите с химични агенти, за да получат по-добра реколта. Торовете се оттичат в потоците и реките и ги замърсяват. Други замърсители са отпадъчните води от действащите животновъдни стопанства и комплекси.
Дейността на вулканите и разлагането на растителността; изгарянето на горива в електроцентрали и фабрики; изгорелите газове от транспортните средства; използването на горива за домакински нужди и отопление са източници на замърсяване на дъждовните води. В резултат отровни газове и дим от въздуха се смесват с водни капки в облаците. Така се образуват киселини. Точно тези киселини правят валежите киселинни. Преди да се извалят с дъждовете, те могат да бъдат пренасяни от вятъра на стотици километри.

Приложени методи за лечение: Приложени са два вида методи – насочени към очистване на хидросферата на Земята от вредните вещества и насочени към увеличаване на количеството питейна вода. С изградени резервоари, пречиствателни станции и съоръжения се започна филтрация и пречистване на водата, преди отново да бъде пусната в природата или използвана в индустрията. Наложи се контрол върху употребата на препарати в селското стопанство. В някои райони се построиха модерни сметища и битова канализация. Изградиха се системи за обезсоляване на морската вода и пречистването й до питейна.

Прогноза на заболяването: Ако средната температура на Земята се увеличи, то ще настъпят промени и в хидросферата. Нагрятата вода се разширява. Това означава, че водата в Световния океан ще се увеличи като обем и равнището му ще расте. При затоплянето на климата, започват да се топят ледниците. По този начин ще бъдат залети заселени и плодородни земи, ще се ускори ерозията на бреговете, ще се увеличи солеността на водата в устията на реките. Количествата на сладката вода ще стават все по-ограничени. Много страни разчитат на естествени подземни водни запаси, но в някои райони тези резерви са вече оскъдни. Подземните запаси и реките често пресичат международните граници, превръщайки ценната вода в потенциален източник на конфликт. В голяма част от по-бедните страни сладката вода не е чиста и може да причинява болести.

Препоръки за хигиенно-оздравителния режим: Лична отговорност и активно съдействие на всеки един от нас за разумно използване на водата.
Да не се оставя крана на чешмата отворен, когато не е нужно, защото всяка капчица е важна.
Използване на по-малко електричество. Изключване на електроуредите, когато няма нужда от тях. Ако трябва да изминем късо разстояние, вместо автомобил, да използваме велосипед или да вървим пеша. Така ще се намали количеството на газовете, които предизвикват киселинен дъжд.
Използване на перилни препарати, които не съдържат фосфатни почистващи химикали. Използване на по-малки количества почистващи агенти. Всички тези препарати за чистене замърсяват.
Изхвърляне на боклука в контейнери, а не на улицата, в реката или на полето. Така ще се намали възможността химичните вещества от отпадъците да попаднат във водите.

Превенция на заболяването: Изключително полезно е да се предостави повече информация за последиците върху околната среда, причинени от водоползването. Повишаването на осведомеността би било най-ефективното средство за ограничаване на проблемите.
Необходимо е да се въведат по-високи глоби за замърсителите, мерки за ценообразуване на водата в зависимост от употребеното количество, както и евентуално увеличение на цените, съобразено с нарастващото въздействие върху околната среда.
Тези въпроси ще бъдат разгледани от Европейската комисия в рамките на плана за опазване на водите на ЕС, предвиден за ноември 2012 г. В него ще бъдат посочени съществуващите пропуски и бъдещите приоритети и ще се предложат мерки за целенасочена политика относно водите до 2020 г. Планът ще се основава на анализ, съчетаващ икономическо моделиране и моделиране на климата в периода до 2050 г.


Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 17 минути

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 27 минути

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 1 час

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 1 час

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 1 час

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 2 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 2 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 3 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 3 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 3 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 3 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 3 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 3 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 4 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 4 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков