Егоизмът да живеем по-добре ще ни погуби
Източник: netinfo
0

Независимо дали смятате, че сме създадени от Бог или, че сме просто едно много приятно за нас стечение на обстоятелствата в еволюционен план, сега ние хората стоим на върха на хранителната верига.Ние сме едно от най-важните звена, чрез коeто природата променя непрекъснато енергията, която движи света. С ежедневните си дейности всеки един от нас трансформира една енергия в друга и на практика тя остава вечна. Доминирайки над останалите видове ние сме довели до изчезването им или до рязкото намаляване на популацията им.Независимо дали говорим за флора или фауна, нашето същестуване създава много трудности за оцеляването на останалите организми на планетата.

Заради егоизма да се разпрострем на всяко свободно кътче земя и апатията към всички останали видове, заради липсата на всякаква мисъл за идните поколения, сме се превърнали във вид, който не осъзнава, че този начин на живот го води към бавно изчезване.Променяйки равновесието, което природата е постигнала, ние слагаме примката на врата на следващите поколения хора. Същестуват много доказателства днешно време за и против същестуването на екологични проблеми.Някои учени ги потвърждават, други отричат.Аз мога да говоря какво съм виждал и виждам с очите си, а именно, че ние замърсяваме, изсичаме флората, измъчваме животни и то без абсолютно никаква причина. Няма да ми стигнат и 150 000 думи, за да опиша всичките издевателства на човека над природата, по-скоро бих искал да спомена какво е редно да променим и как да положим началото на едно по-правилно съществуване.И ако си мислите, че човек е толкова велик в откритията си, че не съществува нещо, което да му се противопостави, си припомнете как едно цунами затри над 300 000 от нашия вид и как един пушещ вулкан вся непреодолим хаос при наличието на всички открития, които сме направили.

Историята помни и доказва, че човекът е стадно същество, лесно се манипулира.Човек живее копирайки останалите.Та през Втората световна война двама лидери успяха да манипулират милиони хора и да ги пратят в прегръдката на смъртта, само чрез речи и видео пропаганда... Ако екологичните проблеми имат решение, то трябва да е на принципа на верижната реакция: Градове-Държави-Икономически свързани общности-Континенти. Точно тук идва мястото на двете институции -- медии и държава -- те служат за пример на цялата нация.При наличието на една правилна политика мисленето на хората неминуемо ще се промени.Този конкурс е живият пример, защото аз имах само най-обща представа до момента, в който не реших да участвам и не се зачетох в няколко кампании, не изгледах няколко филма на еко тематика и по този начин обогатих доста представите си за проблема.

Истината е, че този конкурс е много хубав, но не е достатъчен.Хората се афектираме най-вече от образи и звуци.Така както снимковите материали могат да въздействат, нито един текст не може.По този повод бих използвал тази трибуна да препоръчам на всеки човек филма „Earthlings" на Хоакин Финикс.След като го изгледах изпитах погнуса от вида си и наиситна осъзнах какво причинаваме на останалите организми на планетата.Потресаващо е! Та какво могат да сторят медиите и държавата?Скоро беше денят на биологочнито разнообразие и лично аз забелязах само една медия да отбележи този ден.Е как очаквате г-н Хикс, чийто живот се върти около фиша за заплата, отпуската и поредното лишено от всякакъв смисъл риалити да мисли екологично.Нещо трябва да го подтикне.Вместо да гледаме поредните празни приказки от поредния министър-председател по 24 ч. дневно, можем да го правим 23ч и 55мин. , а в останалите 5 да се излъчва клип, инициатива, с който да се информират хората за екологичните проблеми и начините за справяне с тях. Знам, че човек докато не види с очите си едно нещо, няма как да повярва. Това може да обхване всички телевизии, информационни сайтове и вестници.На хората им трябва добър пример и постепенно ще изградят правилно мислене. Държавата би могла да коригира и законите, защото те са регулатор на едно общество.Когато хората замърсяват, трябва да получат наказание.У нас този тип законодателство е закърняло. Кой мисли екологично като знае, че ще му се размине?

Правилното образование в училище е много подходящо за изграждане на екологично възпитание у децата.Сега, ако на масата звучи абсурдно да се въведе специален предмет Екология, то на поколенията след 200г, ще им е много мъчно, че не сме го сторили навреме.И така едни правилно образовани деца един ден ще станат родители, които ще възпитат децата си правилно и така добрият пример ще идва от много места.

НЕ ме разбирайте погрешно, аз не мразя хората, не искам и да омаловажавам великите ни постижения като вид, но смятам, че именно желанието ни за развитие ни налага да вътворим синхрон в действията си с останалата част от планетата, тогава наистина ще сме най-висшето звено.Истината е, че ние хората винаги сме имали избор.Винаги имаш избор да пуснеш билетчето още на вратата на автобуса или да изминеш няколко метра с него, да го сложиш на правилното място в кошчето и да се надяваш, че с него ще бъде постъпено най-правилно. Граници в стремежите няма. Добрите идеи са стотици.

Не, че сме толкова лоши, просто ни липсва повече контрол, самоконтрол и добър пример.Знам, че казаните от мен неща не са толкова лесни за постигане колкото бе лесно да ги напиша, но и преди 50 години трансплантацията на сърце е била невъзможна, а сега една медия с един конкрус опитва първата крачка.Крачка, която може да бъде извървяна и от обикновен човек като мен, който никога не е разбирал от екологични проблеми, но пък който обича да върви.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 2 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 2 часа

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 4 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 5 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 5 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 5 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 5 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 6 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 6 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 6 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 6 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 6 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 6 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 7 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 7 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав