0

К орупцията в политическия живот се запазва, каза президентът Георги Първанов на пресконференция по повод изминалата година от неговия втори мандат.

"Недоверието към институциите и партиите е на критичния праг, дебатът в българската политика се свежда до проблемите на партиите", каза още държавният глава. Според него трябва да бъде направено необходимото за разширяване на пряката демокрация.

Той съобщи, че ще постави въпроса за

промяна на президентските пълномощия

във втората половина от мандата си.

"Готов съм да събера необходимите подписи, за да бъде задействана процедурата за референдум, ако Народното събрание не задвижи тази процедура", каза още Първанов и добави: Защо референдумът да не бъде легитимен при един по-нискък относителен процент.

"Смятам, че трябва да преминем към решаването на въпроса с качеството на избирателните списъци", каза още Първанов. Той ще предложи въвеждане на адресна регистрация, както и на избирателни книжки за отразяване акта на гласуването.

Предлага партии, които няколко пъти не преодолеят изборната бариера да бъдат заличавани от регистрите. В един

нов избирателен закон са необходими драстични промени

които да доведат до прозразчност и ред в партийните финанси, добави държавният глава. Според него би могло да се обсъди да се премахнат изцяло даренията от юридически субекти , както и да се поставят под много по-строг контрол даренията от физическите лица.

Ако това стане, обаче, се предполага завишаване на държавната субсидия за онези формации, които отговарят на законовите изисквания, дори да се добави изискването тези субсидии да покриват поне 50% от цялостния годишен бюджет на партиите.

Според президента това ще излезе много по-евтино, отколкото ако вкарваме във властта политически партии, които са длъжници на бизнес субекти. Първанов постави и въпроса за предоставената на партиите клубна база, за отдаването й от държавата и общините поне на цена, равностойна на средната пазарна цена в региона, за да се пресече нерегламентирано преотдаване на трети лица и акумулиране на безотчетни финансови потоци.

Георги Първанов ще настоява президентското вето "да бъде преодолявано с по-висок процент". Според него България и българите са усетили най-силно европейската солидарност при освобождаването на медиците от Либия.

Това не би било възможно без единодействието на три ключови фактора -
активната ни професионална дипломация, гражданското общество и
солидарността на европейските и много други наши партньори.

Първанов смята, че България днес води отворена, активна и динамична външна политика, а

първата година от членството в Европейския съюз е успешна

за нашата страна.

България имаше последователно и отговорно съюзническо поведение, ние защитихме националната си идентичност, националния си интерес, без да допуснем конфликт със съюзническите цели, добави Първанов.

Според него през 2007 г. България е била стабилизиращ фактор на Балканите и Черноморския район.

Преди година поставих на челно място сред българските приоритети развитието на България като енергиен транспортен и комуникационен център на Балканите, каза Първанов. През миналата година имахме много и резултатни усилия в тази посока, добави той.

Според него България е на път да възстанови ролята си на ключов фактор в енергетиката. България трябва да поеме инициативата за развитието и
реализацията на проекта НАБУКО, каза президентът и допълни, че той лично ще се включи активно.

"Трябва да убедим партньорите от ЕС за нуждата от възобновяването на работата на блокове 3 и 4", каза още той. Георги Първанов смята, че е необходима нова партньорска проверка на АЕЦ "Козлодуй" с ясни цели.

"Категорично съм

против идеята България сама да отвори блоковете на АЕЦ "Козлодуй"

независимо от мнението на партньорите", подчерта още той.

Според него "армията ни е неконкурентноспособна на пазара на труда", но в резултата на реформите успява да поддържа такова състояние на бойната и мобилизационна готовност, която да гарантира суверенитета и сигурността на страната и нейната териториална цялост.

Като собено тревожен той постави въпросът с качеството на професионализацията в Българската армия. Броят на инцидентите в
армията продължава да бъде обезпокоително висок, заяви държавният глава.

По думите му необходимо е да продължи процесът на осъвременяване на доктриналната и правно-нормативната уредба на сектора "Сигурност и отбрана".

Необходима е нова стратегия за национална сигурност, заяви президентът и добави, че има подготвен проект от изпълнителната власт. Надявам се скоро да бъде подложен на дискусии и консултации, и да бъде приет, далеч преди финала на този парламент, каза той.

За държавния глава "приоритет остава повишаването на качеството и стандарта на живот".

"Няма да инициирам референдум за намаляване броя на депутатите, това би намалило представителността на народа в Народното събрание", заяви още държавният глава и добави: Оставам привърженик на коалиционната форма на управление на този етап.

500 000 гласа са крайно недостатъчни, за да се управлява самостоятелно

подчерта още Първанов.

Оставам твърд привърженик на парламентарната република, каза Първанов. Той добави, че трябва да се сложи край на философията "избори до дупка" и че не очаква управляващите да загубят мнозинството в парламента.

В следващия парламент ще има почти същите играчи, каквито има и сега във властта. ГЕРБ със сигурност ще бъде представен по-широко, каза президентът.

Според него съотношението между политическите сили, представени във властта, ще бъде много сложно.

На въпрос за участието на висши държавници в директорските бордове президентът каза, че е "крайно време заместник-министрите да бъдат извадени от бордовете на дружества, или да получават символични суми".

Трябва да работим за нелеката цел

до 2015-2020 г. България да стане една от страните с високи доходи в ЕС

Едва ли е възможно ускоряването на срока, защото реализацията на тази цел зависи от развитието икономиката, каза държавният глава.

Ако все така го има поток от инвестиции и ръстът е голям, ще има повече средства за разпределение и по-високи пенсии, каза президентът. В България вече има млади специалисти, които получават заплати колкото президентската. Има много млади, които се борят за своето оцеляване.

По-добре младите да пътуват, да се учат, да се квалифицират. Голяма част от тях ще се върнат като инвеститори, каза президентът.

Що се отнася до науката и образованието сегашният бюджет е малко по-добър от предишните, коментира той и поиска ясна визия за развитие на българското образование и наука.

Какво правим за талантливите деца в България? - забравяме ги. Другите не ги забравят. Има хора, които ги забелязват и те се реализират бързо в западни фирми. Ние ги губим за българската наука, образование и икономика.

Един от приоритетите - може би най-важният за това правителство до края на мандата му трябва да бъдат науката и образованието.

В отговор на зрителски въпрос за съдбата на сираците и филма на Би Би Си за дома в Могилино, президентът посочи: Винаги съм апелирал да бъдат освободени от данъци дарения за цели като "Българската Коледа".

България подкрепя Македония по пътя на европейското й развитие, но подкрепата не е безусловна

каза президентът в отговор на журналистически въпрос за двустранните отношения и провокациите от страна на Македония.

България първа призна Македония без никакви условия и с нейното констутиционно име, подкрепяше усилията й да стъпи здраво на пътя на европейското си развитие, добави той.

По думите му условието за нашата подкрепа е развитие на добросъседски отношения, снемане на претенции към българска история, които макар и неофициално, се появяват в някои среди; поощряването на сепаративни тенденции, каквито имат определени организации в Пиринския край.

"Нужни са жестове на сближение", настоя той и допълни: "Губим от противопоставянето, самоцелните и измислени спорове. Вярвам, че рано или късно Скопие ще осъзнае това".

България няма да е от страните, които незабавно ще признаят Косово

заяви президентът: България работи за това да няма разнобой в европейската позиция по въпроса, каза той.

Предпазливи сме, когато става дума за публични изявления, но сме активни при работните обсъждания, отбеляза държавният глава. Той напомни, че и американският президент Буш, и председателят на ЕК, са били впечатлени от българската позиция по проблема.

"Надявам се да не се стигне до консултативен съвет по въпросите на сигурността. Това би означавало, че има пряка заплаха за България. Ако има проблем, ще реагираме, но не искам да създавам предварително напрежение", каза още президентът.

Той отговори и на въпрос за това

какво прави държавата за българите от Западните покрайнини

"Върху нашите отношения с Република Сърбия дълго време тегнеше историята. Ние с президента Борис Тадич се опитахме да направим нов прочит на историята. Но не спряхме дотук.

В рамките на няколко години се случиха неща, които определят нова перспектива в отношенията на двете страни", подчерта Георги Първанов.

Той припомни подписаното споразумение за откриване на нови контролно-пропускателни пунктове. Така нашите сънародници отвъд границата могат да осъществяват пряк контакт с България.

"Предстои подписване на споразумение за облекчаване на визовия режим", каза Първанов. То ще дава възможност на хората, живеещи в обсега на 50 км от границата, да могат да посещават България само с лична карта.

"Най-голям принос в двустранните отношения ще бъде нашата категорична подкрепа за европейската перспектива на Сърбия. Ние не само я декларираме, но и я реализираме", каза още Георги Първанов.

Президентът Георги Първанов подкрепя идеята

Националният исторически музей да се премести на по-подходящо място

Ще предложа на министър-председателя и бих поканил кмета на София, защото въпросът опира до имоти, да обсъдим ново място на НИМ, защото сградата в "Бояна" определено не е функционална и подходяща, каза Първанов.

По думите му има поне едно-две места, на които може да се направи нещо много мащабно: Нашето богато културно-историческо наследство заслужава друг начин на показване.

Първанов обеща да коментира още по този въпрос в края на мандата си. Той се ангажира със съдействие по темата за спортната зала на София. На среща с премиера и неговия екип и със столичния кмет ще трябва да вземем окончателно решение, отбеляза президентът.

Той посочи, че идеи в тази посока много активно се обсъжда с председателя на ДАМС: Със следващия излишък от бюджета, който не вярвам да е под 1 млрд., си струва да отделим достойна сума за стартиране на строителство на такава спортна зала.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

с

Премиерът на Испания Педро Санчес обяви, че се оттегля от обществени прояви

Свят Преди 5 минути

Решението дойде след новината, че разследват съпругата му за корупция

ж

Миньори и енергетици излизат на протест

България Преди 43 минути

Исканията им са експлоатацията на въглищните централи да продължи и след либерализацията на пазара на електроенергия

Йеменските хути са атакували американски и израелски кораби в Индийския океан

Йеменските хути са атакували американски и израелски кораби в Индийския океан

Свят Преди 53 минути

Това съобщи военният говорител на групировката

НС гласува на второ четене промените в Закона за енергетиката

НС гласува на второ четене промените в Закона за енергетиката

България Преди 1 час

Текстовете предвиждат отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители с една година

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 1 час

И да, може да завива на място като танк

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 1 час

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 1 час

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

Всеки нов спомен уврежда мозъка

Всеки нов спомен уврежда мозъка

Любопитно Преди 1 час

"Формирането на паметта не е по-различно от приготвянето на омлет чрез счупване на няколко яйца"

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Силяновска води убедително пред Пендаровски

Свят Преди 8 часа

Избирателната активност в РС Македония е била около 48%

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 9 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 9 часа

Оръжията са пристигнали този месец

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Пробив на Русия в Украйна, какво се случва

Свят Преди 10 часа

Все още не е ясно как украинската армия възнамерява да спре настъплението на руснаците

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 11 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 11 часа

Той определи среща като безпрецедентна

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

България Преди 12 часа

Радев: Договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден