0

П роектът за актуализираната програма на правителството, който ще бъде обсъждан през почивните дни в Хисаря, продължава да е коментирана тема във вестниците. "Държавата ще поеме част от осигуровките", е челното заглавие на "Сега".

Държавата да поеме част от социалните и здравните осигуровки, за да облекчи вноските на работниците и работодателите, предвижда проектът на правителствената програма. Бизнесът приветствал идеята, защото ще повиши конкурентноспособността, ще изсветли икономиката и ще се привлекат чужди инвеститори.

От икономическите решения на срещата в Хисаря, а не от рокадите на министри, ще зависи бъдещето на кабинета, коментира "Стандарт". Ако Станишев се пребори с дребнавите сметки на царя и наложи стратегическите си решения за бизнеса, спокойно ще може да нарича хисарската среща своята заявка за втори мандат, пише изданието.

За "Скандал в коалицията за туризма и водите" съобщава от първа страница "Класа". В актуализираната програма има предложение Агенцията по туризма да стане министерство, а водите и горите да се обединят под шапката на държавна агенция.

От ДПС са категорични, че няма да си дадат ресора, пише "Класа". За идеята за министерство на туризма от ДПС смятат, че такава структурна промяна в кабинета би нарушила коалиционната формула 8:5:3 и не би срещнала и подкрепата на БСП.

"Правителството може да е по-амбициозно", пише в "Труд" Георги Ангелов от "Отворено общество". Шансовете на един кабинет да бъде преизбран зависят от темповете на растеж на икономиката пи на доходите, следователно, ако правителството наистина иска да спечели още един мандат, то трябва да има много амбициозни цели, които да постигне чрез радикални реформи, смята той.

"ДПС ще настоява за радикални реформи", заявява пред "Класа" Хасан Адемов от ДПС. Трябва да се промени начинът на финансиране в здравеопазването, защото монополът на здравната каса и липсата на пазар са основните проблеми, смята той.

Ние държим на няколко ключови момента при радикалния вариант на реформата - демонополизация на касата, свободен избор на пациента къде да внася вноските и конкуренция между касите и пазар, посочва той.

"Трябва ли да повторим края на Виденов", казва пред "Монитор" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Затова говоря за избори най-добронамерено, смятам, че в Европа трябва да има силна левица, силна десница, силен либерален център, отговорни партии, които се уважават помежду си, коментира той. Аз съм щастлив, че ЕНП посочи партия ГЕРБ като безспорен лидер, около който трябва да се случат много неща, казва още Борисов.

"ЕНП призна ГЕРБ за дясната валута у нас", коментира в материал за "Труд" социологът Андрей Райчев. Приемането на ГЕРБ за член на Европейската народна партия на 6 февруари в Мадрид, е мощна инжекция за кметската партия, тълкуването е еднозначно - ЕНП припозна ГЕРБ като най-силната дясна партия у нас, посочва Райчев.

"Съдим държавата по-евтино", е челното заглавие на "Труд". Занапред хората ще плащат еднократно само такса при завеждането на иска и нищо повече - това става ясно пот проекта за промени в Закона за отговорността на държавата, изготвен от правосъдното министерство. Таксата ще е между 10 и 20 лева, точният й размер още се обсъжда.

"24 мишока повече ли са от 150 000 граждани", пита в анализ за "24 часа" проф. Драгомир Драганов. За референдумите пак ни готвят закон недоносче, смята той. По каква логика само една десета от депутатите, тоест 24 народни представители, могат да предлагат референдум, а президентът пак е лишен от правото да го свиква без санкция на парламента, посочва авторът.

Според него не е ясен и текстът, според който 150 000 души могат с подписите си да предлагат референдуми, защото не се разбира какво става, след като се направи предложението.

"Признаеш ли, че гласуваш за пари, отърваваш затвора", съобщава "Труд". Ако гражданин продаде гласа си на избори, но след това си признае, няма да лежи в затвора - това са записали депутатите с промени в Наказателния кодекс. Досега за вземане на пари срещу вот санкцията бе до година затвор или пробация.

"Ще признаем Косово, но без да бързаме", казва пред "Труд" Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО. И с нас , и без нас, Косово ще обяви независимост, въпросът е не дали ще признаем Косово, а да изчислим последиците от този акт и за себе си, коментира той.

Всички вестници съобщават, че рапърът Иван Главчев, известен като Ванко 1, е излежал присъдата си за сводничество и е излязъл от затвора.

Антимафиотите засякоха 254.3 млн. евро, изпрани в българската "пералня" през 2007 г., пише от първа страница "Монитор", като цитира отчета на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Спецченгетата са разследвали заедно с агенция "Финансово разузнаване" 396 случая на пране на пари - със 101 повече в сравнение с 2006 г.

"Може ли голф без пътища", пита "Труд" в рубриката си "Темата". Игрища за голф вместо бетонни хотели ще изникнат в българските курорти, за да ги спасят от безразборното строителство - това е замисълът на правителството, което реши да създаде изцяло държавното дружество "Голф развитие".

То ще стимулира изграждането на комплекси за голф и за да се избегнат неизгодните сделки със замени на терени и да се търси по-голяма печалба, цитира изданието министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

"Няма да ни лъжат с терените за голф", казва в интервю за изданието Гагаузов. Идеята е вместо инвеститорът да отива да купува земя и да влага пари в нея, с тези средства да изгради самото игрище, обяснява Гагаузов. Ние като държава оставаме собственици на терена, вместо да се чудят как да ни излъжат и какви земи да заменят с нас, допълва той.

Гагаузов коментира и други теми, сред които оставката на шефа на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев, магистрала "Тракия" и референдума в Бургас за нефтопровода "Бургас-Александруполис".

Доволен съм от работата на фонда, надявам се, че проверката ще покаже, че няма неправомерно проведени процедури, посочва той. За концесията на "Тракия" Гагаузов отново посочва, че концесионерът има 120-дневен срок да осигури финансирането и да започне изграждането, иначе няма да започне и самото концесиониране.

Мнението на Гагаузов за референдума в Бургас е, че нито времето за провеждането му е подходящо, нито въпросът е формулиран коректно.

"Държавният голф закрит преди откриването", пише "24 часа". Държавната голф компания най-вероятно ще бъде закрита, преди да бъде открита, предупредили висши правителствени източници.

В материал "Български голф абсурди" "Сега" коментира, че след такова решение на правителството като това да строи държавно голф игрище, вече може да се очаква всичко.

Пътищата са трасирани от роднински кръгове, пише "Капитал" в материал "Батковци на всеки километър". Според него повечето началници във фонд "Пътища" имат паралелен бизнес или са свързани с фирми, които изпълняват обществени поръчки в областта на пътното строителство, но по-притеснителното било, че институцията е окупирана от безброй семейни кръгове.

"С Нихат Кабил си говорим и пишем", е озаглавено интервю в "Класа" със Стефан Юруков, шеф на държавната агенция по горите. Бракониерството и незаконната сеч са проблеми, чието решаване си остава наш приоритет, декларира Юруков.

Горите ни като биологичен обект са в много добро състояние, но от гледна точка на начина на стопанисване оценката ми е между 2 и 3, коментира той.

За "77 кредитни милионери" съобщава от първа страница "Стандарт". Толкова са българите, които са теглили заем над 1 млн. лева. Данните са за края на миналата година.

Украинецът Константин Жеваго е дал заем на Прамод Митал, за да се разплати с Васил Божков за ЦСКА, разкрива "Стандарт", като се позовава на синдикалисти от комбината. Хвостохранилището е сериозен коз в ръцете на Жеваго. Който е негов собственик, може да затвори "Кремиковци" във всеки момент, коментира изданието.

"Не знам кой е десен, но който подценява Борисов, греши", казва пред "24 часа" известният музикант Кирил Маричков от "Щурците". У нас ляво и дясно са твърде объркани, смята той.

"Бях фукара и Господ каза:Не затова съм те пратил", разказва пред "24 часа" актьорът Иван Балсамаджиев. При мен знакът дойде под формата на рак на стомаха, за да ме научи на смирение, споделя той.

"Сгреших, като се възгордях", казва пред "Труд" и режисьорът Крикор Азарян. Той също като Балсамаджиев е стигнал до прозрението, че човек трябва да бъде по-смирен.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 24 минути

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 30 минути

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 58 минути

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 1 час

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 1 час

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 1 час

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 1 час

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 1 час

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 1 час

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 2 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 2 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 2 часа

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 2 часа

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери