19
Пг готовката на ски пистите за сезон 2009/2010 започна, обявиха вчера от "Витоша ски".

От дружеството обвиняват ръководството на природен парк "Витоша" и Държавната агенция по горите (ДАГ), че ги е карало да чакат цели три месеца за разрешение да започнат почистване и обезопасяване на пистите в ски зона "Алеко".

Това по думите им станало благодарение намесата на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов след преобразуването на ДАГ в Изпълнителна агенция по горите.

Вчера "противниковият лагер" пък свика пресконференция, на която обвини "Витоша ски" в опит за налагане на монопол над планината.

Участници бяха председателят на сдружението "Витошки ски и сноуборд училища" Аспарух Мачирски, директорът на ПП "Витоша" Тома Белев, представители на коалиция "За да остане природа в България", на Българския туристически съюз (БТС) и на Българската асоциация за алтернативен туризъм.

Аспарух Мачирски заяви, че смята за свой граждански дълг да информира обществеността за действителното състояние и възможностите за ски спорт на Витоша.

Според него състоянието на пистите е изключително лошо, тъй като в продължение на 20 години не се е правило нищо за развитието на природния парк.

Сдружението излага в отворено писмо "манипулациита на "Витоша Ски".

В опозиция застана представителят на Българска федерация Ски (БФСки) Валентин Стефанов, който е директор по организирането на състезанията в планината.

Той обвини "Витошки ски и сноуборд училища", че строят съоръжения без разрешение, които пречат за организирането на състезания, и че са против модернизацията на лифтовете.

Кой им е дал правото да се разпореждат в ПП "Витоша", защо нарушават закона като придобиват апетитни периметри без търг и конкурс, защо нямат необходимите по закон разрешения, защо не спазват процедурите, реагираха по-късно и от "Витоша ски".

Според дружеството проблемът на Мачирски е, че "трябва да заработи на пазарен принцип".

"Отидоха си времената, през които можеше безплатно да се ползва държавната собственост - все в интерес на дечицата хем да се возиш безплатно на съоръженията, хем да си получаваш таксата за обучение", коментира "Витоша ски".

Преди няколко дни от дружеството също алармираха за "безобразията", които според тях се вършат в планината по време на управлението на Тома Белев.

"Незаконните обекти в района на хижа "Алеко" са нищо в сравнение с това, което тези мили природозащитници са разрешили в района на Ветровала и Офелиите.

През лятото, когато на нас ни се пречеше, там са изникнали множество незаконни обекти - бунгала, бараки, влекове и дори ветрогенератор за производство на ток, предоставени в нечий частен интерес при една непрозрачна процедура.

Наглостта е стигнала до там, че този частен инвеститор е оградил част от територията на ПП "Витоша" като негов частен двор, и то с разрешението на същите хора, които водят война срещу нас", се казва в прессъобщение на "Витоша ски".

Според сдружението тъй като "явно го е срам от състоянието на Витоша, Тома Белев премести празненството за 75-годишния юбилей на природния парк в далеч по-подредената и приветлива Борисова градина".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@