0
Ф евруарските страсти задължително включват ожесточени спорове относно енигматичната дата 14-и. Хубавото е, че човек може да напои любовта във ведро вино, още повече че и Св. Валентин, и Трифон Зарезан влекат ентусиастите към едни и същи кътчета на родината.

Но не си мисли, че Петя ЩИЛИЯНОВА се е заровила в тази разходка доста подпийнала и измъчена от любовни терзания. Напротив, тя си е съвсем трезва, защото вместо с очакваната романтика доста класически маршрути впечатляват със странности от неразбории.

Питате се какви... Ами някои хора съвсем не са спали, а са запретнали ръкави и са се постарали да си оставят ръцете.

Дестинация 1: МЕЛНИК

Чудесен град с още по-чудесно вино. Там няма начин да не прекалиш с дегустацията като се има предвид, че всяка къща си им изба и от вратата те посрещат с чаша искрящо питие в ръката, което си принуден да усвоиш, защото в противен случай ще обидиш домакините.

Това е добре. Хубави са и фамилните хотелчета, в които може да си намериш двойна стая за около 25 лв. на вечер.

Да де, обаче пътят от мястото ти за спане до кръчмата може да завърши с разходка в най-близката травматология.

Понастоящем цялото селище е затънало в разкопки и калища. Строят се мастити хотели, които въпреки, че са огромни, поне не са кичозни.

Явно поне на това място някой си върши работата и следи външния облик на новите сгради да бъде в стила на всички останали в Мелник и да не се отличават като печатна грешка.

Трябва да се признае, че цените в красивото градче са доста прилични, а и изборът на заведения и хотели е голям, така че може да удовлетвори и най-капризните.

Дестинация 2: САМУИЛОВАТА КРЕПОСТ

Ето това е върхът на архитектурната мисъл. Самуиловата крепост го докарва на вид в момента на замъка на Спящата красавица. Но истински гръмнат може да се почувства човек след като достигне до заветния исторически паметник.

Над двата камъка, които са запазени, е издигната зелена... оранжерия. Оранжерия не във фигуративен смисъл, напротив, истинска, 100%-ова оранжерия за зарзават.

Това някак си може и да го преживееш, но когато отместиш поглед надясно, виждаш нещо наистина невероятно - четири огромни бетонни стълба, забучени около останките от основите на някогашната крепост.

Вероятно огромните пилони са сложени, за да имитират височината, която е имало калето едно време. Но това не е всичко.

Има и бетонни стъпала, които водят до бетонна площадка, покрита с павета!!! Някога е имало и оградка, но сега в средата зее огромна дупка, в която всеки може спокойно да пропадне.

И познайте какво се е случило с въпросното предпазно ограждение, което апропо е било от месинг?... Разбира се, някой я е отрязал много прилежно и я е предал в съответните пунктове.

На тръгване все пак реших да попитам един човек, който работи в кафе, което се намира в близост до "крепостта" защо са "потопорени" тези безобразни стълбове.

Той ми обясни, че това архитектурно творение било създадено, за да може да се наблюдава граничната бразда, която е разположена само на няколко километра...

Друг е въпросът дали точно върху останки от древни паметници й е място на импровизираната застава, но в България явно всичко е възможно.

Дестинация 3: РУПИТЕ

Като чуя Рупите, веднага се сещам за Ванга - великата пророчица, която е живяла толкова скромно и е била отдадена изцяло на това да помага на хората с дарбата си. Хиляди хора са посещавали малката й къщичка.

Тези неща всички ги знаем. Само че като отидох да направя очна справка, имаше леко разминаване.

Къщичката на Ванга наистина е малка, само че сега е оборудвана с алуминиева дограма и е измазана като за изложба "Стройко". Но никой не си е направил труда явно да свърши това, докато тя е била жива.

Целта на всичките тези подобрения сега е къщичката да се превърне в нещо като музей, който да бъде отворен за туристи и съответно някои хора да генерират приходи от мероприятието.

В момента е запечатана с лепенка и има съобщение, което гласи, че се очаква разрешението от Министерство на финансите да сe превърне в туристическа атракция.

Е, поне дворът и църквата са поддържани доста добре. Дори се разхождат и птици наоколо, което е чудесно.

Но картинката бързо бива помрачена от няколкото заведения от типа "бира-скара", които се намират в непосредствена близост. Там предприемчиви нашенци въртят кебапчета и щедро разливат бира на посетителите, които са дошли да се докоснат до святото място.

Ясно е, че всеки се чуди как да припечели, само че някой би трябвало да се грижи за тези своеволия, за да не се получават такива грозни картинки.

Дестинация 4: РОЖЕНСКИЯ МАНАСТИР

Това е перлата в короната, определено. Изключително поддържан. Всичко е безупречно - цялата сграда, включително и двора. Бях чувала само легенди за онзи свещеник, който стопанисвал манастира, обаче имал уклон към оръжията и лъскавите автомобили.

Трябва да се признае, че въпреки недостатъците му, човекът добре се е погрижил за светата обител. Похвално е, че след отстраняването му все пак редът и чистота там все още са на висота. Дори има и специално място за паркиране в непосредствена близост, което е толкова рядко срещана екстра.

Дестинация 5: ХИЖАТА НА СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА

Ако пък предпочитате с гаджето да се разходите до някоя красива високопланинска местност, може да избереш Седемте рилски езера. Прехода до красивите водоизточници може да се направи с кракомобила или пък с УАЗ-ка.

Когато стигнете до горе, може да отпочинете и след това пешком надолу, което ще ви излезе поне три часа. Ако никой не е гнуслив, може да останете да преспите в намиращата се наблизо хижа.

Това, че тоалетните са общи, е най-малкият проблем. По-лошото е, че хигиената е минала транзит оттам и няма намерение да наминава в тази посока в скоро време.

В този ред на мисли някак си по-здравословно е изкачването до езерата и слизането да се осъществят за един ден...

Дестинация 6: БАНСКО, БОРОВЕЦ, ПАМПОРОВО

По 14 февруари за тези курорти може да се помисли само, ако имаш добра финансова гаранция, тъй да се каже. Това си е в разгара на сезона и цените са повече от космически.

Иначе поне от избор на хотели не може да се оплаче човек. Дори напротив. Има толкова много, които никнат като гъби след дъжд, та се чудиш кой да избереш... щото така или иначе цените варират от високи, до по-високи и най-високи.

Нагъчкани са толкова нагъсто, че свят ти се завива, като погледнеш. Това важи и за заведенията - те са нацвъкани навсякъде из курортите.

Да не говорим, че сигурно ще се натъкнеш поне на десетина познати. И честно казано, ако искаш спокойни и приятни дни в усамотение, това не е подходящата дестинация.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности