0

И зпълнителният директор на АЕЦ-Козлодуй (KZNPP.org) Иван Иванов е освободен от Съвета на директорите със заповед на енергийния министър Румен Овчаров, но без да бъде освободен от отговорност за дейността му през 2005 г. и 2006 г.

На заседание на ръководството късно вечерта за негов приемник бе избран досегашният му заместник Иван Генов.

Той е роден на 19 май 1953 г. в с. Гита, община Чирпан. Завършил е Московския енергетически институт, специалност "Атомни електроцентрали и установки".

Работа в първата ни АЕЦ започва през 1980 г. и последователно преминава през всички длъжности в оперативното звено на блокове от 1 до 4, до позицията "Дежурен инженер на блок".

Участва в пуска на блок 5 като дежурен инженер на смяна. От 1991 г. до ноември м.г. е ръководител на направление "Експлоатация" в Електропроизводство-2.

Чрез стипендия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е специализирал "Управление на надпроектни аварии" в научнотехническата експертна и изследователска организация GRS - Германия. Преминал е курсове на обучение в Арагонската лаборатория (САЩ), а също и в Япония, Русия, Франция.

През 2003 г. завършва Стопанската академия "Д.А.Ценов" в Свищов с квалификация "Мениджър по организация и управление на бизнеса". Владее руски и английски език.

Овчаров е цитиран от днешната преса да обяснява, че настоящото ръководство на атомната централа е извършило "няколко конкретни действия", с които има заслуга да не бъдат решени проблемите й.

Като пример министърът е посочил неразумни доставки за оборудване на III и IV блок.

Явно министър Овчаров има основателни причини за освобождаването ми, той не е от хората, които действат прибързано, коментира за БТА Иванов.

Уважаваме се много с министъра, неговата също не е лесна на тази позиция, добави досегашният директор. По думите му, съгласно необходимата процедура, юридически ще бъде освободен след пет-шест дни.

"Не съм подал молба за напускане, освобождава ме министър Овчаров. За да го направи - той е умен човек, мой колега и приятел, - явно има някакви основания. Аз освен да го подкрепям на 100%, друго не мисля да правя", каза още Иванов.

Днешният в. "Труд" коментира в аванс тази новина под заглавие "АЕЦ "Козлодуй" отива курбан за коалицията".

"Стратегията на дразненето на Брюксел е най-пагубната линия, която си проби път в ръководството на АЕЦ през последните месеци. Междувременно западни дипломати си изясниха, че министър Овчаров трудно ще смени шефа на централата, без да предизвика сътресения в тристранната коалиция, доколкото Иван Иванов се ползва със специалната подкрепа на ДПС.

Доверието към "Козлодуй" допълнително пострада и от увъртанията за инцидента на V блок на 1 март, когато блокира част от системата за аварийна защита на реактора.

Мъглата може и да носи някакви ползи за мениджмънта на централата, но вредите от нея със сигурност са по-големи. Тя може да задуши не само "Козлодуй", но и проекта "Белене", предупреждава изданието.

В. "Стандарт", от своя страна, помества интервю с Овчаров, озаглавено "Брюксел ни наказва заради воплите за АЕЦ".

Празното говорене за спасяването на III и IV блок и исканията за референдум доведе до засилване на критиките от Брюксел за енергетиката, посочва министърът.

Брюксел вече не е сигурен, че България наистина спира блоковете. Овчаров преценява това като унизително, защото ние от четири години сме ги спрели.

Междувременно парламентарната комисия по енергетика, която посети площадката на АЕЦ-Белене, даде висока оценка за доброто съхранение и поддръжка на изградените съоръжения и доставеното оборудване през последните 15 години.

Членовете й категорично са застанали зад решението на правителството за продължаване изграждането на атомната централа и са се ангажирали да съдействат при реализирането на проекта.

Според председателя на комисията Рамадан Аталай изграждането на втора АЕЦ в България "ще ни даде самочувствието на страна, способна да направи обект на високо техническо ниво, който отговаря на всички международни изисквания за безопасна експлоатация".

По разчетите на кабинета в края на юли трябва да бъдат класирани кандидатите за изпълнители на проекта: чешкият консорциум "Шкода алианс" и руската компания "Атомстройекспорт".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@