0
Дг ги сънародници,
Днес и сега, когато повечето от вас са по домовете си сред своите семейства, бих искал да ви отнема няколко минути, за да ви уверя, че година по-късно правителството, което оглавявам, работи и ще продължи да работи за решаване на проблемите на България. Мисията на правителството остава и занапред да се създадат реални възможности за постигане на по-добър живот за гражданите на Република България.

На парламентарните избори, ние, българите, изразихме ясно своето желание за диалог и за повече уважение. Поискахме ефективна държава, която да се пребори с насилието, безработицата и несигурността. Пожелахме и да се намери пътят към растежа и постигането на нова икономическа мощ.

Посланието на българските граждани бе да се върне вярата в справедливата държава, да се потърси отговорност от тези, които са злоупотребили с общественото доверие, да се осигурят равни шансове и възможности за реализация на честните хора. Това е една много трудна задача, с която се нагърбихме и непрестанно полагаме усилия да решим в екип с ДПС. В решаването й ние разчитаме и на конструктивните предложения на опозицията.

Знаем, че това изисква много усилия, че резултатите ще бъдат постигнати с интензивна работа. Все още безработицата остава един от най-тежките проблеми в обществото. Недопустимо е тя да обхваща толкова голям брой от населението. Затова чрез трикратно увеличение на бюджетните средства създадохме условия за активна политика в областта на заетостта, квалификацията и преквалификацията на безработните. Смятаме, че добрата политика по заетостта е свързана с преместване на акцента от социално подпомагане към разкриване на нови работни места посредством създаване на условия за икономическо развитие и растеж, за възможност пред всеки да бъде активен и инициативен на пазара на труда.

Затова и положихме всички усилия да заработи Гаранционният фонд за микрокредитиране, чрез който мнозина получават реален шанс да започнат свой бизнес. Макар и не толкова видимо, за една година правителството успя да намали броя на безработните с 4,8% въпреки по-малкото инвестиции поради неблагоприятните международни условия. Непрестанно полагаме усилия да подпомогнем и улесним труда на хората. Със загриженост работим за облекчаване на трудното положение на множество пенсионери и други социалнослаби граждани.

Ние залагаме на интелигентността, на усъвършенстването на образователната система. Желаем правото на образование да важи не само за младите, а и за всички, които търсят възможности да разширят хоризонта на познанието си.

Държавата трябва да има прагматичен подход към икономиката. Затова ние заложихме на облекченията, които да дадат въздух за българските и чуждите предприемачи. Намалихме данъчната тежест. Чрез премахване на 1/5 от лицензионните режими и облекчаване на още 1/3 от тях осигурихме необходимата свобода пред бизнеса в България. Това доведе и до значително ограничаване на корупционния риск. Инвеститорите разбраха, че България се управлява от хора, за които правилата за честен и почтен бизнес са над изкушението за лично или корпоративно облагодетелстване.

Всичко това помогна на България да запази стабилните си макроикономически показатели и дори да отбележи растеж на своята икономика въпреки стагнацията в световен мащаб. Ръстът на БВП за първото тримесечие на годината е 3,2% спрямо същия период на миналата година. През тази една година от управлението на НДСВ и ДПС фискалният резерв е с 1 млрд. лева повече, а общият държавен дълг с 2 млрд. лева по-малко.

Проблем, който няма да подминем, докато не се реши, е съдбата на такива важни за българската икономика предприятия - например "Химко", "Балканкар", "Плама" и др. Същевременно бих искал да отбележа, че финансовият резултат на печелившите държавни дружества е почти седем пъти по-висок - от 8,5 млн. лева за първото полугодие на миналата година до 55,6 млн. лева за същия период на тази година. Това е резултат от подобряването на мениджмънта, на действието на нови правила за управлението на държавните активи, а така също и на подобрената данъчна среда.

Важен приоритет пред управляващото мнозинство е модернизацията на селското стопанство и преработвателната промишленост. Показателен факт е, че тази година засетите площи са с 2 млн. декара повече, и ако е рекъл Господ, България ще произведе зърно в количества, каквито отдавна не е имало - близо 4 млн. тона.

Заедно с нашите коалиционни партньори ще продължим да работим за реализиране на проектите "Горна Арда", "Бургас-Александруполис", Летище "София", моста при Видин, пристанище "Бургас". Тези крупни инфраструктурни проекти ще дадат възможност на страната ни да използва стратегическото си място на Балканите и да поеме ролята на разпределител на товарни и енергийни ресурси за региона.

Скъпи сънародници,
Забавената дълго време административна реформа днес е наше задължение. Работим в посока администрацията и обществените услуги да се модернизират, да излязат от инерцията, за да се постигнат по-опростени и гъвкави процедури. Качеството на услугите да отговаря на изискванията на гражданите и те да приемат държавата като партньор, а не като противник.

Държавността ще бъде засилена от едно по-ясно, по-ефикасно и по-бързо правосъдие. Нашата съдебна система все още не отговаря на тези условия и се усилва недоволството на гражданите. Нейната сложност ги обезкуражава. Правосъдието, заедно с органите на МВР, трябва да бъдат по-близо до хората. Затова ние предприехме отлаганите с години реформи в съдебната система, като предложихме - и Народното събрание одобри - промените в Закона за съдебната власт. Този и други закони, които предстои да приемем, ще направят нашето правораздаване по-прозрачно, по-ефективно и съвместимо с европейското.

Драги съотечественици,
Макар и без парадност, българската армия се утвърди като достоен партньор на НАТО. С успешното си участие в международните мисии на Балканите и в Афганистан, тя даде своя значим принос за това на българската кандидатура за членство в алианса да се гледа сериозно и поканата, която очакваме в Прага, да е по-реална от всякога. В дни, когато тероризмът се прибави към вече познатите рискове, на нас повече от всякога ни е необходима боеспособна армия, на която да разчитаме.

Драги сънародници,
Наша неотменна цел остава българите да бъдат улеснени да работят и инвестират в своето бъдеще и в бъдещето на децата си. Без пречки да реализират своите проекти и да разгръщат предприемаческия си дух, за да успеят да се възползват от плодовете на своите усилия. Днес отново заявявам, че въпреки трудностите правителството на България продължава да работи усилено за постигането на тези цели, търсейки вашата подкрепа и съпричастност.

(Виж още: Програмната декларация на кабинета, прочетена преди година в парламента от новоизбрания премиер Симеон Сакскобургготски)

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 27 минути

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 1 час

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 3 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 3 часа

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 3 часа

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

Очаква ли се ръст в цените на горивата

Очаква ли се ръст в цените на горивата

България Преди 3 часа

С политиката в ЕС няма как те да поевтиняват, отбеляза председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Как да съхраняваме лимоните, за да останат свежи

Любопитно Преди 4 часа

Каква е тайната за свежестта на лимоните четете в следващите редове

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 4 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Този огромен космически балон може да е първият дом на човечеството на Марс

Любопитно Преди 4 часа

Остава да видим дали Max Space ще накара технологията да сработи, или това ще бъде още един стартъп, за който светът скоро ще забрави

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 5 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 5 часа

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Любопитно Преди 6 часа

В него си припомняме страданията, съденето, разпъването на кръста, смъртта и погребението на Иисус Христос

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Свят Преди 6 часа

Комикът се подигра с нюйоркския съдебен процес срещу бившия президент за "мълчаливи пари"

35 невероятни факта за Древна Гърция

35 невероятни факта за Древна Гърция

Свят Преди 6 часа

Макар и недостатъчни, но много интересни

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Свят Преди 6 часа

Крилати ракети тип "Аркуб" за първи път са били насочени срещу израелския град