0

Даниел Грос е директор на Центъра за европейски политически науки. Роден е в Германия, учил е икономика в Италия и САЩ. Започва кариерата си в Международния валутен фонд, бил е икономически съветник към Европейската комисия, Европейския парламент и др. Преподавал е в редица европейски университети. Много от изследванията му са фокусирани върху Централна и Източна Европа.

Какви възможни сценарии виждате за развитието на България?

- Мисля, че за следващите 4-5 години перспективите са много добри, но след това процесът на конвергенция с Европа ще спре. Ако започнем със сегашните тенденции, налице е нормално догонване.

България загуби много време с погрешни политики след промените от началото на 90-те, след което с въвеждането на валутен борд и стабилизацията нещата започнаха да си идват на мястото, внесени бяха нови технологии, неефективните компании бяха закрити.

Към процеса можем да добавим и бума в недвижимите имоти, който се наблюдава и в други европейски държави. Имахте много стари сгради, които не бяха достатъчно. Изграждането на нови жилища стартира преди няколко години и ще отнеме още толкова, то създаде доста бизнес и нови работни места.

Този процес протича в рамките на пет до десет години. После идва по-трудната част, когато имате хубавите къщи и офиси и когато ще е времето да започне да се произвежда.

Междувременно България натрупа голям външен дълг, който трябва да се връща. Тогава растежът на икономиката ще зависи от това дали сте инвестирали в производствени мощности и развитие на човешкия капитал. И двете неща не се случват. Има много инвестиции в недвижима собственост и почти никакви в индустрията или в качествен и модерен туризъм. Плюс това хората ще стават все по-малко, а качеството на образованието постоянно спада.

В какви сектори на индустрията България може да инвестира?

- Определено това няма да бъде производството на стомана. Знам, че има един завод край София (Кремиковци), който е абсолютно безсмислен според мен.

По-скоро - в качествен туризъм и качествено земеделие. България има много обработваема земеделска земя, която не се използва, която е идеална за екотуризъм и за биоземеделие.

Но това не е така лесно - просто да вземеш парче земя и да го обработваш. Това е цяла система. Нужно е хората да познават продукта, да имаш маркетинг, да имаш качествен контрол.

Това означава, че са необходими хора, които са изучили тези въпроси, които имат маркетингова система зад гърба си. А тези неща изискват време, за да бъдат развити. С малко помощ от държавата, но основното трябва да дойде от частния сектор.

А аз имам впечатлението, че няма много българи, които желаят да станат фермери. Повечето предпочитат да са в градовете. Трябва да се развива и качествен туризъм.

Морски или планински туризъм?

- При морския имаме 7000 км брегова ивица на Средиземно море, която е по-топла и по-добра. Това е трудно състезание. Бих казал, по-скоро планински. Но с глобалното затопляне, кой знае...

А как да разрешим проблема с човешкия капитал и образованието?

- Единственият начин хората да получават европейски заплати е да са образовани според европейските стандарти. Качеството беше доста добро в България, но се понижава много бързо. Това показват всички международни изследвания. Имате ниско качество на образованието и голяма част от населението - роми и турци, което не ходи на училище.

Ако не са образовани, тези хора нямат икономическо бъдеще. Това е политически проблем, но също така означава, че икономическото развитие е възпрепятствано, защото почти 20% от населението е неактивно.

Проблемът е, че образованието не се определя като национален приоритет. Всеки знаеше какво трябва да бъде направено, но нищо не беше направено.

Забелязвате ли някаква промяна в България. Някаква положителна тенденция или заплаха за развитието?

- До 1998 нещата вървяха много зле. След това се развиха добре. И мисля, че могат да се развиват още по-добре. Но има нещо като плато, което се достига и след което не може да се премине. Затова хората трябва да разберат, че образованието е национален приоритет. По-състоятелните могат да пращат децата си в частни училища или в чужбина и да заобиколят слабото образование. Но повечето хора не могат да си го позволят.

Има ли някакви опасности на макро ниво, които да застрашат българската икономика в по-близък план?

- Дефицитът по текущата сметка не е толкова лош, но е важен индикатор, че хората не спестяват. А това в по-дългосрочен план не може да продължава.

Според чуждестранни анализатори дефицитът по текущата сметка е опасен, ако потокът на чужди инвестиции в страната спре. Българските икономисти пък смятат, че дефицитът е причинен от притока на преки частни инвестиции и затова не е притеснителен. Какво е вашето мнение?

- Вземете Китай. Те имат много голям приток на преки чуждестранни инвестиции и огромен излишък по текущата сметка. Но китайците спестяват повече от половината от дохода. Те инвестират много, и то не само в недвижимост и, но и в индустриални мощности. Така че това не е вярно.

Може да имате приток на чужди инвестиции и заедно с това да спестявате. Смятам, че чуждестранните инвестиции не бива да се надценяват. Китайците имат достатъчно капитал, те не се нуждаят от външни инвеститори. При тях инвестициите идват заради шоу-хас.

От какъв ноу-хау се нуждаете в сектора на недвижимите имоти? В конкретния случай мисля, че България продава част от националното си богатство, защото българите желаят да потребяват повече днес. Те искат своята кола днес, своя хубав апартамент днес и т.н.

За сравнение - китайците първо спестяват. След години голяма част от инвеститорите в недвижими имоти ще изтеглят печалбите си зад граница. Така че разликата между това какво произвеждате и какво потребявате ще се увеличава.

В момента потреблението расте много по-бързо от производството. В дългосрочен план ще можете да потребявате единствено това, което произвеждате.

В Латвия ръстът на БВП е 5.5-6%, а потреблението расте с 9%. Когато се наложи да започнат да връщат дълга си, БВП ще продължава да расте примерно с 6%, а потреблението - с 3%.

Въпросът е как да се научим да спасяваме. В България има кредитен бум и БНБ въведе ограничения за банките при отпускането на кредити, но въпреки това кредитите продължават да растат. Какво е решението?

- Правителството не може да промени всичко. Но това, което може да се направи, е да се въведат повече ограничения върху кредитирането. Ясно е, че населението иска да потрябва повече днес. Освен това не знаем колко точно е дефицитът по текущата сметка, защото има много трансфери от хора, които работят в чужбина. Което може би означава, че България изживява сериозно изтичане на мозъци.

Причината е, че хората нямат същите възможности в България, каквито имат навън. Това е отчасти защото има много сектори в икономиката, които работят не по пазарните правила.

Секторът на индустрията, в който се състезавате с ЕС, е отворен. Но голяма част от нетъргуемия сектор - донякъде недвижимите имоти и общините, не работят пазарно, дори може да се говори и за мафиотски структури.

Ако това не се изчисти, може да се получи ситуация като в Италия, където икономиката не се развива, защото все още има много подземни структури, които я възпрепятстват да работи с пълните си възможности. Изчистването на публичния сектор е много важно.

Има ли пример, който да следваме в това отношение, и такъв, който не бива да следваме от опита на други държави?

- Естония е в същото положение с търговския дефицит. Но те не растат с 6%, а с 11%. Тяхната администрация постоянно се подобрява. Тя е на нивото на повечето европейски държави. Те са на път да станат типична скандинавска държава. Но е необходимо да имате население, което наистина иска това.

Какво влияние ще окаже кризата с американските ипотечни облигации върху европейските държави, и по-специално върху България?

- Високият ръст при недвижимите имоти в Испания, Франция, до някаква степен Италия, трябва да спадне не веднага, но след 2-3 години. Това ще има много сериозни последствия за Испания.

Мисля, че България е в почти същото положение. Вярно е, че имате да наваксвате - за 3-5 години, да речем. Но след това ръстът спада и икономиката ще се охлади значително.

Някои строителни предприемачи ще банкрутират. Но банковата система е силна. Така че сценарият за мен не е за криза утре, а за дълъг постепенен процес на бавен растеж. България, Естония, Латвия са в тази категория. Ръстът може да продължи още 3 години например, но след това икономиките ще се забавят.

Кога виждате България в еврозоната?

- През 2010-2011г. Може би колкото по-късно, толкова по-добре. Възпитаващият ефект на ЕС е винаги по-силен, когато се опитваш да влезеш.

Вземете Италия. Когато се подготвяха за членство в еврозоната, те имаха много добра фискална политика. Веднъж влезли вътре, това вече не е така.

Мислите ли, че ЕС прилага двойни стандарти по отношение на новите и на старите членки? Примерно Литва опита да влезе миналата година в еврозоната с инфлация от 2.6%, когато критерият беше 2.4%, а в същото време няколко години наред Германия и Франция поддържаха бъджетен дефицит от над 3%.

- Не са точно двойни стандарти. Основното е, че сред Европейската централна банка и старите страни членки има страх, че новите все още не са готови. Но също така формалните изисквания имат голямо значение. Литва имаше инфлация от 2.5-2.6%, но тази година тя е доста по-висока.

Старите членки искат да запазят своя клуб колкото се може по-малък, колкото се може по-дълго време. Но, ако изпълните критериите съвсем точно, никой нищо не може да направи, за да ви попречи да влезете.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

Свят Преди 1 час

Става дума за руски гражданин, вербуван от руското военно разузнаване

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Свят Преди 3 часа

Разкриването на хакерите е станало след общо разследване с чешките власти

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 6 часа

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 7 часа

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Свят Преди 7 часа

Противниците на идеята за пълна конфискация виждат риск от създаване на опасен прецедент

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 7 часа

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 8 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 8 часа

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 8 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 9 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 9 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 10 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 10 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 11 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 11 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

Внимание, туристи: Планинската служба с предупреждение

България Преди 12 часа

Облачно и мъгливо е и има условия за валежи от дъжд през целия ден