0
Или ?The Eee PC done right.?


"Петнайсетинчовият лаптоп е преносим,
доколкото можеш да го пренесеш -
от едната стая в другата."
(древен философ)


Николай “Aegir” Колев


Уводно слово
Можех да напиша това ревю преди повече от два месеца, когато моделът Eee PC 1000H се появи за пръв път на българския пазар. От гледна точка на факта, обаче, че второто поколение нетбук машинки, произвеждани към днешна дата от една ду зина компании като тенденцията е броят им само да нараства, както и съображението, че в ядрото си малките лаптопчета имат еднакви процесори, чипсети, оперативна и постоянна памет, в общи линии щяхте да получите поредната доза от същото – спецификации, коментари по дизайна и някой друг тест. Този път се опитах да подходя максимално непредубедено и подложих на съмнение всички хубави неща, които  си мислех за преносимите компютри клас нетбук. Започнах начисто. В продължение на 66,6 дена (библейската препратка е напълно случайна) разходих поверения ми 1000H надлъж и нашир, за да проверя доколко може да замени стандартната ми петнайсетка за работа и развлечение, за да уверя преди всичко сам себе си, че не съм ви подвел със заключението си.



Asus Eee PC 1000H на пръв поглед
И така, стигнахме до „формулата”, по която е конфигуриран моделът 1000H. Десетинчов дисплей с LED подсветка, Intel Atom процесор и 80-гигабайтов твърд диск и шестклетъчна батерия с капацитет 6600 mAh. Тези характеристики го поставят на върха на пирамидата сред Eee-подобните устройства като производителност, а както установихме след доказателствения материал – това са контурите, определящи 1000H като един от най-практичните и мултифункционални представители на своя клас.  


Дизайн
В това отношение устройството е доста подобно на Eee PC 901. Полирани пластмасови повърхности на капака и околоклавиатурното пространство. Всъщност, тук е и основната ми забележка. Признавам, че съм от маниаците, които се дразнят на всяко петънце, оставено от пръстите по корпуса, ето защо препоръчвам на екстремистите по отношение на естетиката да се насочат към белия вариант. И за да довърша недоволното си мрънкане – по отношение на повърхностите – матово черната и перлено бялата цветови опции на оригиналния Еее 701 ми допадаха повече. Идейно е да се отбележи, все пак, че от Asus са били достатъчно предвидливи и са добавили в окомплектовката кърпичка от неопределен материал (наподобяващ едновременно кадифе и хавлия), който се справя ефективно със зацапванията. Пантите на капака изглеждат солидно, подобно на 901 са покрити с метални капачета. Капакът може да се отклони максимално до около 135 градуса спрямо основния корпус, при това балансът на машината е добър  - тя не се килва назад (каквато бе случката с оригиналния Еее, например). Кантовете около дисплея са доста дебели, за разлика от случая с MSI Wind U100. Увеличените размери правят 1000H най-големият нетбук в света. Теглото му без батерия е 1,1 kg – толкова тежи Wind с триклетъчна. С шестклетъчната батерия моделът на Asus тежи внушителните 1,45 kg – така по габарити машината се доближава до лаптопите от VAIO TZ серията на Sony и дори до 12-инчовият модел на Packard Bell (също без оптично устройство), който тествахме в последния обзор на лаптопи:  „Десет малки негърчета: Тест на компактни лаптопи с диагонал на екрана 12-13 инча

Екранът е с диагонал 10,2 инча е с матово покритие и стадартната за този размер резолюция от 1024х600 пиксела. Използвана е качествена матрица с LED подсветка – образът е чист и достатъчно контрастен, минималната яркост позволява комфортно четене в затъмнена стая, но максималната би могла да е и по-висока. Вертикалните зрителни ъгли не са особено големи. В обобщение – като качество отстъпва идея или две на дисплея, използван в Wind.
Клавиатурата е по-голяма и по-близка като усещане до стандартната (за лаптоп) и позволява набиране на текст на сляпо. На размер са пораснали Enter и Backspace, което е добре дошло. Ъпгрейдът за съжаление е пропуснал десният Shift, използван честичко от хора, ползващи две клавиатурни подредби, но това не е чак болка за умиране.  Както и да е, привикването към размера ми отне около четири дена и двайсетина страници, но пък аз не съм от най-схватливите. 
Тъчпадът е сред най-качествените в устройство от този тип. Централно разположен и доста по-голям като размер от използвания в Wind. Двата бутона под него са метални – не само придават по-естетичен вид на машината, но и в известна степен подобряват комфорта. За разлика от конкуренцията, падът поддържа мултитъч жестове, с които можете да се придвижвате хоризонтално или вертикално в документи, или да използвате „защипване” или раздалечаване на палеца и показалеца, за да приближавате или отдалечавате изгледа (zoom) в снимки, например. Резонни екстри от гледна точка на интернет-центричността на устройството.
Иначе, корпусът е идентичен на използвания в Еее PC 901. От лявата страна – RJ-45 Ethernet порт, единичен USB 2.0, вход за микрофон и изход за слушалката. Отдясно са размоложени аналоговият D-Sub видеоизход, двойка USB, както и слота за четеца на карти.
На ъпгрейд е била подложена и чантичката за съхранение на лаптопа, която получавате в комплекта. Изработена е от неопрен и е достатъчно голяма, за да побере както нетбука, така и адаптера и кабелите за свързване в електрическата мрежа. Все пак, ако не искате да рискувате издраскването на полираните повърхности – по идейно е да ги пренасяте отделно.



Хардуер
В общи линии, тук няма нищо ново под слънцето – 1,6-гигахерцов процесор Intel Atom N270, качен на дънна платка с чипсет Intel 945GSE, вграден графичен контролер GMA 950, гигабайт оперативна памет – базови характеристики, споделяни и от моделите Acer Aspire One, Asus Eee PC 901 и MSI Wind U100.
Освен това, буквичката “H” в края на номенклатурата “1000H” отбелязва, че си имаме работа с устройство, използващо като постоянна памет твърд диск, а не флаш-базиран SSD носител. Дискът е в стандартният за мобилните устройства 2,5-инчов формат, скоростта на въртене на плочите е 5400 оборота в минута. Капацитетът му е 80 GB (за сравнение – 80 GB за MSI Wind U100, 120 GB за Acer Aspire One, 160 GB при таблета Gigabyte M912), което е добър размер за мобилно файлово хранилище.
По отношение на мрежовите контролери – освен кабелния Fast Ethernet контролер, устройството също така разполага с безжичен адаптер, работещ в 802.11 b/g/n мрежи, както и Bluetooth модул. Както споменах и по-горе, с оглед на непрекъснатата свързаност и липсата на WiMAX засега, идейно би било да се вгради и 3G модем, но и дори и така с поддръжката на 11n, нямаме особен повод за критики спрямо ободудването на 1000H. 
Функционалност
Над клавиатурния блок са разположени четири клавиша, функциите на които могат да се пренастройват с помощта на приложението Eee InstantKey. С тях можете например да изключвате екрана, за да спестите от живота на батерията и да сменяте резолюцията на екрана. Достъпни са режими 800 x 600, 1024 x 600 (по подразбиране), 1024 x 768 – с него ще ви се налага приплъзване при достигане на краищата, както с Еее 701 в стандартния режим 800 х 600, както и компресиран 1024 x 768, който „смачква” изображението по вертикала, за да го „побере” в 600-те пиксела, колкото е физическата резолюция на екрана. Третият бутон е свързан по подразбиране с приложението Super Hybrid Engine и позволява бърза промяна на енергоспесяващите режими на нетбука  - енергоспестяващ (power saving - 1,2 GHz процесорна честота), автоматичен енергоспестяващ (auto-power saving  - 1,2 GHz честота, настроен по подразбиране), високопроизводитетелен (high performance – 1,6 GHz честота на процесора) и свръхпроизводителен (1,8 GHz процесорна честота). Последният бутон отваря Skype или друго приложение по избор на потребителя.


 

 


Софтуер
Asus са предвидили две специфични приложения, инсталирани с XP версията на нетбука. Става дума за Super Hybrid Engine и ЕееPC Tray Utility – и двете достъпни през системната област на лентата със задачите в Windows XP. През първото от тях можете да сменяте енергоспестяващия режим на компютъра, в случай, че сте задали различна функция на съответния бърз бутон. Пред второто (ЕееPC Tray Utility) пък можете не само да смените резолюцията на екрана, но и да изключите безжичния мрежов контролер, Bluetooth и вградената уебкамера, за да съхраните батерията за по-дълго.
Освен тях, на машината са инсталирани и двойка офис пакети Sun StarSuite (безплатен, с отворен код), както и а Microsoft Works. Като дублиращ медиен плейър (наред с вградения в OS Windows Media Player) е инсталиран и Corel WinDVD.
Накрая, с помощта на вградената 1,3-мегапикселова уебкамера и софтиера ECap можете да записвате клипчета с резолюция 640х480 пиксела (в WMV формат) или да правите снимки до резолюция 1280 х 1024 (в BMP формат). Качеството им, обаче, не е нещо кой знае какво – основен виновник за това е камерата, а не приложението.

 

 


Бързи тестове за производителност
Освен, ако не попаднете на аномалично поведение, както ми се случи с MSI Wind преди два месеца, няма причина да очакваме големи разлики в резултатите между Еее PC 1000H и конкурентните модели с аналогична базова конфигурация. Машината се отбеляза с 1505 точки в теста за комплексна производителност PC Mark 05.
Както нееднократно е отбелязано, ахилесовата пета на нетбукът е 3D производителността. След неколкократно извъртане на 3DMark 2006 модел 1000H се отчете с резултати между 598 и 605 точки. Малко, но от графичното сърце GMA 950 повече не може да се очаква. Все пак, ако нямате мерака да отваряте по 20-тина уебстраници накуп или да очаквате пефектно гладък HD видеоплейбек – видеоконтролрът се справя задоволително.
Батерията, която споменах някъде в началото, е една от най-силните страни на Eee PC 1000H. Шестклетъчна, с капацитет от 6600 mAh – три пъти повече от стандартната в MSI Wind. Какво значи на практика – при гледане на DivX компресирано видео със стандартна резолюция и изключени безжични интерфейси, батерията издържа между 3 h 45 min и 4h 10 min. При експериментите с комбинация от редактиране на текст и разглеждане на уебстраници с богато мултимедийно съдържание (включително видеоплейбек) в свръхпроизводителен режим, нетбукът спираше след 4,5-5 часа работа.


Обобщение
Модел 1000H e властелинът на Eee-тата, а компанията производител Asus определено е все по-близо до създаването на перфектният нетбук, без обаче да му „позволи” да стане толкова атрактивен, че да канибализира част от пазарния дял на лаптопи със стандартни размери като 12-инчовите, например. Като комплексно изпълнение и функционалност флагманът на Asus търпи аналогия единствено с MSI Wind U100. Тук веднага трябва да направим уточнението, че днес това са единствените два десетинчови модела на родния пазар (засега Lenovo не продават IdeaPad S10 в Европа).
Сравненията между двата модела са неизбежни. Ето изводите, до които достигнах след паралела. По отношение на качеството на използваните компоненти – предимството е на страната на MSI – по-добър дисплей, уебкамера и звук.
Що се отнася до дизайна – тук наблюдаваме реми – Eee 1000H е по-естетичен на външен вид, има по-голям тъчпад, а изводите за слушалките и микрофона са разположени отляво, което е по-естествено спрямо решението на конструкторите на Wind. За сметка на това имаме налице лесните за одраскване и зацапване полирани повърхности, както и солидното окантоване на екрана – дизайнерите на MSI тук са направили по-добрия избор. Освен това Wind е по-лек и се нагрява по-малко от 1000H. От гледна точка на чиста функционалност Asus натежава с 802.11n поддръжката от една страна, която е малка екстра; много по-важна е батерията, която превишава трикратно по капацитет тази в MSI.
Същинският недостатък и на двата ултрапортативни лаптопа, отдалечаващ ги от нетбука-мечта, е липсата на вградена WWAN (WiMAX, 3G) свързаност, както и липсата на ЕxpressCard слот за добавяне на удобна външна такава (по странна ирония на съдбата у нас вече се продават два деветинчови модели с ExpressCard). Без съмнение, те могат да бъдат преодолени след хардуерни модификации, но все пак идеята е, че си купуваш завършен продукт. 
Накрая стигаме до никак немаловажния въпрос с модификациите и цената. В момента на пазара се предлагат 5 модификации на MSI Wind U100, всичките на крайна цена 849 лева. Като оставим настрана цвета, единствената съществена разлика между тях е фактът, че два от моделите са със 120-гигабайтови твърди дискове. Всички те се продават с инсталирана операционна система Windows XP Home SP3 и всички са с 3-клетъчни батерии. Модификациите на Еее PC 1000H са само две, разликата между тях е операционната система. Версията с Linux може да се купи за около 730 лева, докато тази с XP – за 870 лв.
За съжаление, перфектният нетбук все още не е направен, макар че в контекста на Spore и неговият Creature Creator, които рецензирах наскоро – ако комбинираме дизайна на 1000H и Wind, добавим големият твърд диск на Gigabyte M912, батерията от флагмана на Asus и не забравим ЕxpressCard слот, каквито притежават Gigabyte М912, HP Mini-Note 2133 или Amilo Mini Ui 3520 на Fujitsu Siemens, например – съвършенната перспективна машина е налице.
Ако обаче, трябва да отдам предпочитание само на един лаптоп, достъпен на нашия пазар – тук и сега – изборът ми пада на Asus Eee PC 1000H – най-вече заради продължителното време на автономна работа, както и опцията да се закупи с различна от Windows операционна система.
Колкото до експеримента, за който споменах в началото – убеден съм, че нетбукът е смислена и жизнен не само на хартия, но и на практика. Подробната ми аргументация по въпроса можете да откриете в декемврийския брой на PC World. След повече от два месеца работа изключително с такава машина съм уверен, че освен ако не пъту вате с автомобил през цялото време, това е един от двата правилни формата мобилен компютър (наред със стандартния 12-инчов).

Closing statement and final credits
Отличавам Asus Eee PC 1000H с „Препоръка на редактора” на PC World и благодаря на фирма MOST Computers, които ми позволих
а да (зло)употребя с тестовата машинка толкова дълго време.







Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 16 минути

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 41 минути

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 1 час

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 1 час

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 1 час

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 2 часа

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 2 часа

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 2 часа

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

<p>Задочен политически сблъсък между САЩ и Китай&nbsp;</p>

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 2 часа

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 2 часа

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 2 часа

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал