0

Н а специална церемония в присъствието на медии, родители и номинирани, Димитър Бербатов раздаде награди на девет успели през 2008 г. български деца (вж. фоторепортаж на Георги Димитров-Бруно).

Инициативата е на учредената през 2008 г. фондация на футболиста, носеща неговото име.

Наградите получиха деца, които са се отличили на различни форуми, конкурси, олимпиади, концерти или други състезания в България и по света в сферата на изкуствата, науката и спорта.

Заради постиженията си и за да продължат да развиват талантите си, те получиха специална грамота и статуетка, както и годишна стипендия от фондация "Димитър Бербатов". Всеки победител получи и лаптоп от МОН, връчен лично от министъра на образованието и науката Даниел Вълчев.

Това е първата инициатива на фондацията. Тя започна в края на ноември 2008 г. с набирането на номинации за наградите. Родители, близки, учители, съученици, съседи и дори самите ученици можеха да номинират едно или повече успели през 2008 г. деца на възраст между 6 до 19 години.

Задължително условие беше да се изброят постиженията и всяко едно да бъде подкрепено със снимка на медал, грамота или на друг документ, удостоверяващ постижението. Номинираните са оценявани на база предоставената от номиниращия информация.

Бяха получени над 3000 номинации. Жури, в чийто състав влизат експерти в посочените сфери: за изкуства - г-жа Ани Сърабян (МОН), за наука - проф. Сава Гроздев, за спорт - Веселин Василев ("Диема вижън" и НТВ) и Едуард Папазян (в. "24 часа"), както и трима представители на фондацията, включително Бербатов, оцени кандидатурите и отся 579 валидни номинации.

Бяха излъчени 27 финалиста, от които - девет победителя - по един във всяка възрастова група в съответната област на изява.

Всичките 579 деца с доказани постижения, независимо дали се наредиха сред финалистите или не, ще бъдат включени в първата Книжка с годишните успехи на децата на България. Фондация "Димитър Бербатов" ще издава такива книжки всяка година.

Награди получиха:

Категория "Изкуства" 1- 4 клас

Веселейла Янакиева от Козлодуй е с изявен талант в областта на изобразителното изкуство. За 2008 г. има 13 награди: 2 от регионални конкурси за детска рисунка, 4 от национални и 7 от международни, от които 2 първи.

Най-голямо постижение за годината - първа награда от Международен конкурс за детско творчество "Моето приключение в музея" - Торун, Полша, където рисунката на Веселейла печели в конкуренцията на над 2600, изпратени на организаторите от деца от цяла Европа!

Категория "Изкуства" 5-8 клас

Стелияна Христова от Горна Оряховица свири на пиано, но се усъвършенства и в популярната музика като участва в различни форуми. За 2008 г. има 6 награди, от които 4 първи - 3 от международни конкурси и 1 от национален. Най-голямо постижение за 2008 година е Супер Гран При "Короната на Европа" от Международния фестивал за детска песен "Орфей в Италия".

Категория "Изкуства" 9-12 клас

Изявите на младата пианистка от София Виктория Василенко през 2008 г. са се увенчали с две първи и две специални награди от авторитетни международни конкурси, както и с "Кристална лира" в категорията "Млад изпълнител" за върхови постижения в областта на музикалното изкуство през концертния сезон.

Най-престижната награда за годината е Първа награда и Специалната награда "Шопен" от Международния конкурс за пианисти "Албер Русел", София. Специалната награда е концертен рецитал в рамките на фестивала "Шопен" в Париж през лятото на 2009 г.

Категория "Наука" 1-4 клас

Марио Илиев от Димитровград е с отлични резултати от конкурси по математика, в които редовно участва. За 2008 г има 5 първи и 2 трети места от състезания и турнири и още 2 грамоти за постиженията си. Върхово постижение е първото място на Осмия областен математически конкурс с международно участие Кърджали 2008 г.

Категория "Наука" 5-8 клас

Петър Пенков е влязъл в софийската математическа гимназия след успешно представяне в състезание за откриване на млади таланти по математика. През 2008 г. Петър печели 2 златни медала от международни състезания: "По льо Кук" в Хонгконг и на АМС в Тайланд.

Категория "Наука" 9-12 клас

Дванадесетокласника от Монтана Александър Коларски е добър математик, притежава рационално мислене, но особено засилени интереси проявява в сферата на WEB-дизайна, графиката и новите технологии, свързани с тях. За 2008 г. има множество грамоти и награди от национални и международни конкурси и конференции.

Върховото му постижение е златен медал от Международната олимпиада по информационни технологии в Грузия. Александър е носител на наградата "Джон Атанасов" за ученици, връчвана от Президентството на Република България за високи постижения в областта на информатиката и информационните технологии

Категория "Спорт" 1-4 клас

Деветгодишната Киара Маджарова от Бургас е истинско златно момиче в художествената гимнастика. През 2008 г. има множество призови места от 10 турнира! Киара е репуликанска шампионка в многобоя за деца. И има 5 златни медала и от международни турнири в чужбина: Унгария, Чехия и Испания.

Категория "Спорт" 5-8 клас

Киприан Бербатов е един от най-силно проявилите се български таланти. Многократен шампион по шах на България за възрастта си. В момента е считан за една от най-големите български надежди в този спорт. През юли и август 2008 г. покрива три бала за Международен майстор и очаква утвърждаване, което ще го направи най-младият Международен майстор в България. Връх за 2008 г. - европейска шампионска титла по шахмат до 12 години.

Категория "Спорт" 9-12 клас

За младата ни тенис-звезда от Хасково Григор Димитров е достатъчно да се каже, че е първият българин, спечелил Уимбълдън (макар и за юноши), а след това прибавя и друга титла от Големия шлем - тази на Ю Ес Оупън. Вече е записал и победи при мъжете и спечели турнира Чалънджър в Испания.

Основната цел на проекта е да създаде сред децата нагласа на уважение към успеха, дължащ се на талант и усилия; да стимулира развитието им в различни области; да ги мотивира да търсят изява; да намали агресията и насилието сред учениците, чрез пренасочване на енергията им в градивна посока.

Фондацията се стреми и да наложи в общественото пространство да се говори повече за децата, които не просто са талантливи, но и работят върху таланта си и го "тестват", участвайки в различни състезания.

Да учредим традиционни награди, да избираме и награждаваме български деца за техни постижения през годината, означава да открояваме успеха им в дадена област като победа, заслужаваща специално внимание, казват от фондацията.

Наградите са доказано успешно средство да се оценят постигнати успехи и да се поощри по-нататъшното развитие на победителите, както и да се мотивират и ангажират различни целеви групи.

Проектът се осъществява с подкрепата на МОН и с официалното медийно партньорство на: Диема Вижън, Нова телевизия, в. "24 часа", БГ радио, БТА, НетИнфо, сайта "Моите пари", в. "Всичко за семейството", списание "Хай клуб" и "Дарик" радио.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между приятелки: - Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 28 минути

Търсят негови роднини, за да се установи страда ли от психично заболяване

<p>Еврокомисарят Илва Йохансон на посещение у нас</p>

Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон на посещение в България

България Преди 34 минути

Тя ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния контрол по въздушните и морските вътрешни граници на Шенген от 31 март насам

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 7 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 7 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Свят Преди 8 часа

Шведският парламент прие закон, с който минималната възраст за законна смяна на пола се намалява от 18 на 16 години и се улеснява достъпът до хирургически интервенции. Законът беше приет с 234 гласа "за" и 94 "против" в 349-местния парламент, предаде АФП. Макар че скандинавската страна е първата, която въвежда законна смяна на пола през 1972 г., предложението, целящо да позволи така наречената "самоидентификация" и да опрости процедурата, предизвика интензивен дебат в страната. Дебатът отслаби позициите на консервативния министър-председател Улф Кристерсон, след като той призна, че се е поддал на натиск от страна на членове на партията по въпроса.

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

България Преди 9 часа

Присъдата на СГС не е окончателна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Свят Преди 9 часа

Гласуването ще се проведе в събота

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 9 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

Русия удари болница и училище в Украйна

Русия удари болница и училище в Украйна

Свят Преди 10 часа

Нанесени са щети на няколко многоетажни жилищни сгради

МВнР извика на среща иранския посланик

МВнР извика на среща иранския посланик

България Преди 10 часа

МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

България Преди 10 часа

От „Има такъв народ” съобщиха, че тя е „притеснителна”

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

България Преди 11 часа

Хекимян: Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна

Главчев: Сега на ход е Радев

Главчев: Сега на ход е Радев

България Преди 12 часа

Главчев: Наистина нямаме време за изчакване

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

България Преди 12 часа

От състава на СД на дружеството се освобождават и Димитър Спасов и Татяна Петрова-Бояджиева

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

България Преди 12 часа

Мавров ще изпълнява длъжността „управител“ на НЗОК до приемане на решение на Народното събрание

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

България Преди 13 часа

Искат и отстраняването от длъжност на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“