0

Т анцьори австралийски аборигени от групата Descendance са в България за три спектакъла.

Шоуто в София е днес, на 19 октомври гостите са в Пловдив, а на 20-и - във Варна.

Ден преди представлението в НДК Descendance направиха демонстрация за медиите в двора на "Арт хотел" в центъра на столицата и провалиха поне един учебен час на съседното училище "Ив. Денкоглу".

(Фотогалерия от Георги Димитров-Бруно)

Трупата представя най-новия си албум, в който участва и българска вокалистка - Силвия Енчева с песента "Янкин брат". Заради предварително уговорени ангажименти обаче Силвия няма да участва в шоуто у нас.

Descendance съхраняват и популяризират по света аборигенската култура. Те представят традициите на няколко племена чрез танц, рисунка и музика.

Групата е изключително популярна по света. Участвали са в откриването на Олимпиадата в Сидни през 2004 г., както и в специално организирани тържества в чест на Далай Лама и кралица Елизабет ІІ.

Често ги наричат "чернокожите Бийтълс", защото "са тълпата, която променя градове, донасяйки неща, които никога досега не са били виждани".

Австралийците са носители на множество национални и международни отличия. Сред тях са:

наградата "Best Contribution" - Хонолулу, 2008 г.
наградата "World Cultural Dance Olympics" - 2006 г.
титлата "World Dance" - Корея за ЮНЕСКО, 2004 г.
наградата "Brolga" в туризма за техните открояващи се представления, 2003 г.
наградата за най-добро шоу "Best Show Epcot Disney World", 2003-2004 г.

"Descendance аборигенски и торес стрейт танцов театър" съществува от 1993 г. Групата произлиза от танцовата компания "Нару" - първата професионална и независима танцова трупа за аборигенски и торес стрейт танци в Австралия.

През 1999 г. променят името си на Descendance като символ на многообразието от артисти от различни племена, които се присъединяват към танцовия състав.

До този момент спектаклите им са гледани от милиони хора по целия свят, телевизионната им аудитория наброява повече от 1 млрд. души.


Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@