0

- Г-н Колев, какви мерки взимате за престъпленията срещу авторското право?

- Още миналата година изпратихме предупреждения към доставчиците в локалните мрежи, че ако имат такива FTP сървъри с голям обем музика, филми и софтуер, и потребителите имат достъп до тях, трябва да ги изключат.

Защото нарушават закона. Ние сме ги предупредили, че това е престъпление по смисъла на чл. 172 А от Наказателния кодекс.

- Потребителите в Мрежата Ви обвиняват, че нарушавате правата им за достъп до информация. Вашият коментар?

- Разбрах от вестниците, че ще съдят държавата, ако ние направим още една операция срещу такива сървъри, защото лишаваме потребителите да си теглят безплатно музика, филми и софтуер.

Не сме виновни, че законът е такъв. Така е във всички развити страни - и в САЩ, и в държавите от ЕС. Тези неща струват пари.

- Как се стигна до операцията срещу торент-тракерите на 16 март, при която бе задържан собственикът на домейна ArenaBG.com Елиан Гешев?

- С колегите работим активно и дълго сме наблюдавали всички торент-тракери. Свалили сме цялото съдържание и сме установили, че то е без уредени авторски права.

По случая има следствено дело и не мога да коментирам. Гешев бе задържан за 72 часа с постановление на прокурор във връзка с обезпечаване на доказателства в момента, в който се извършваше операцията на ГДБОП, Столичното следствие и Софийската районна прокуратура под наблюдението на ВКП.

Гешев бе задържан и миналата година, още тогава бяха иззети компютри от фирмата му. След това направихме преглед на всички торент-тракери и видяхме, че съдържанието там е публикувано без съгласието на носителя на авторските права.

Спомням си, че имаше около 60 рилийза в ArenaBG.com на Windows Vista с по 30-40 сийдъра. Което значи, че около 5000 копия се разпространяват едновременно. Това е престъпление, което е с висока степен на обществена опасност.

- Чуха се мнения, че тегленето на музика е същото като да си вземеш книга от библиотеката...

- Има пълно неразбиране на проблема какво означава торент-тракер и какво се случва, когато има произведения с авторски права. Бих обяснил нещата с един вестник.

Това значи вестник, преди да отиде за печат, да бъде качен в торент-тракера и да бъде разпространен в най-малко 1 млн. тираж, колкото са потребителите на торент-тракерите в България, още преди да завъртят машините в печатницата.

Питам, за какво ще му е тогава на някой да си го купи на следващата сутрин?

- Защо г-н Гешев беше обвинен, а останалите бяха привлечени само като свидетели по делото?

- Това е тактика на разследването. Ние сме направили съответните проверки, материалите са предоставени на Върховната касационна прокуратура (ВКП) още през септември м.г.

След това извикахме собствениците на торент-тракерите и обяснихме, че помагат при извършване на престъпление. Това стана на 18 декември. Подписаха протоколи за предупреждение. Гешев също.

Много от тях си спряха сами торент-тракерите. Първи спряха Data.bg със съобщение, че не подкрепят пиратството. На останалите казахме, че до март трябва да пренастроят бизнеса си.

Но от този бизнес се печелят много пари и е трудно да ги накараш да го променят. И те ще правят всичко възможно да го продължат и да го направят легален.

Законите по света обаче са категорични по този повод. Има торент-тракери, които се отварят за малко, релийз групите разпространяват някакво съдържание и се затварят.

Но никъде няма такива, които са със 100% пиратско съдържание. Има един в Европа - ThePirateBay.org, а в България бяха пет. Но никъде в света торент-тракерите не са бизнес.

- Колко се печели от този вид бизнес у нас?

- За да влезеш на някой от тракерите от една страна, има SMS-и за достъп. От тях се правеха около 100 хил. лева на месец.

От друга страна, въпросните фирми дават достъп до това съдържание на други интернет доставчици, които си плащат. В противен случай клиентите не се допускат до тракера.

- Имаше ли материали с детска порнография в торент-тракерите?

- Щом има обвинения, значи са открити. И сами може да се сетите колко руска порнография имаше там.

- Имаше критики, че при операциите изземате голямо количество техника, както например беше в клуб "Матрицата". Съществува ли възможност да не се конфискуват компютрите, а съдържанието да се копира?

- По случая има висящо дело, но на тези 760 компютъра имаше 54 хил. копия на развлекателен софтуер, игри. И 5600 копия на бизнес софтуер. Имаше 140 легални копия на Windows 98.

Това, за което питате, може да се случи на един домашен компютър, но за да се обезпечат доказателствата, те трябва да се изземат. Освен това, в Наказателния кодекс пише, че предметът на престъплението се отнема в полза на държавата. Няма как да стане по друг начин.

- Преди време от ArenaBG.com разпространиха данни, че сред най-големите им потребители са държавни чиновници, включително и служители на МВР. Веднага след това министърът на вътрешните работи Румен Петков разпореди проверка. Какви са резултатите?

- До всички администратори в министерствата изпратихме писма да се спре достъпът до тези сайтове. Това се случи. През държавния интернет не можеш да влезеш в никой от торент-тракерите.

Помните, че преди няколко месеца задържахме главния счетоводител на регионалното управление на НОИ за София-област. В офиса той си беше донесъл компютър от вкъщи и си беше включил интернет от друг доставчик. Заради тази дейност беше уволнен.

- А Вие не сте ли си теглил музика или филм от интернет?

- Нямам време, но ако не аз, мои роднини сигурно са го правили. Опитвам се да възпитавам децата си да не нарушават закона.

Синът ми си сваля картинки за телефона, но му търся сайтове, които са свободни. Защото иначе това дете, което не може да разбере какво се случва сега и остава с впечатлението, че в интернет всичко е безплатно - то едва ли ще направи разлика след време, когато група приятели си направят фишинг сайт, да прихванат банкови сметки и кредитни карти и започнат да пазаруват в мрежата с чужди пари.

- Има ли разкрити подобни случаи?

- Тези дни разкрихме случая на източване на 10 хил. евро от банкова сметка на българин, собственик на фирма. Парите бяха преведени в чужда банкова сметка.

Успяхме да спрем последния превод за 15 хил. евро. Подобни неща се случват често - малки фирми и компании да ги ограбват по този начин.

- Как се справяте с разследването на престъпленията срещу деца в Мрежата?

- Сътрудничим си със сайтове за запознанства, защото искаме да предпазим децата от възможността да си подават личните данни в такива сайтове, където могат да бъдат използвани. Търсим възможности да предупредим за опасностите в интернет и родителите им.

Има много педофили в интернет. Там всички престъпления са опасни. И посегателствата над деца, и терористичната пропаганда, и др.

Разкрихме ислямистки и нацистки сайтове, които пропагандират промяна на обществения ред. Срещу тези хора има дела и ще бъдат съдени.

Вече има осъдени педофили, но лошото е, че в повечето случаи санкцията е глоба. Не може тези наказания да са до една година затвор, при положение че за да влезеш в сайт за детско порно, плащаш 400 долара.

- Имате ли представа колко души са осъдени за киберпрестъплeния от 1999 г. насам, откакто работи такъв сектор в ГДБОП?

- Данните могат да ви бъдат предоставени от служба "Координация и информационно-аналитична дейност" (КИАД) на МВР. Но разполагам с една друга статистика.

В ЕС през 1999 г. софтуерното пиратство е 37%. Същата година в България, когато започнахме да работим, софтуерното пиратство беше към 96%. С усилията на МВР и другите правораздавателни органи то е свалено на 70%.

Работим активно, а не кампанийно. Ако в България пиратството бъде сведено с 10%, това би довело до нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната с 212 млн. долара, на приходите от правителствени такси - с 31 млн. и до създаването на 2000 нови работни места, където могат да работят високоплатени специалисти.

- Трябва ли да има промяна в законодателството, свързана с престъпленията в интернет?

- И в правната комисия, и в комисията за младежта и спорта в парламента сме поставили въпроса за завишаване на наказанията за онлайн педофилията, за разпространението и изработването на такива материали.

Децата трябва да са защитени. Искаме да се променят и други текстове, но нека не навлизам в подробности. Надаваме се наказанията да се завишат.

- А трябва ли родителите да са спокойни, когато децата са пред компютъра?

- Родителите трябва да знаят, че когато детето стои по цял ден вкъщи пред компютъра, то не е на безопасно място. Има много случаи, когато 10-11-годишни деца си говорят с хора, които се представят за 23-25-годишни, те искат да им изпращат актови снимки, водят разговори с крайната цел да осъществят реална връзка с тях.

Имаше такива случаи във Видин и в Благоевград. Родителите трябва да следят кореспонденцията, хрониката на комуникацията.

Не може едно 10-годишно дете да има неконтролируема поща. Защото по сайтове за запознанства те се представят за по-големи.

Имаше такъв случай с едно 12-годишно момиче, което казваше в Мрежата, че е на 17 години. Говорят си мръсотии, той й предлага да се видят. А тя пратила снимка на някаква актриса. Оказа се, че мъжът изобщо не е подозирал за това.

Наскоро едно 13-годишно момиче дойде при нас, мъж я беше накарал да му изпрати нейни актови снимки и копие от ученическата й карта. Той я беше заплашил, че ако не изпрати още такива снимки, ще изпрати снимките й в училището.

Установихме, че мъжът се намира в Дубай и се свързахме с него. Изпратихме му предупредителен протокол по факса и на 15-а минута се върна подписан.

Работихме по един случай на изчезнало дете от 6 март. Бащата дойде при нас с компютъра и го открихме за три часа. Детето го нямаше от шест дни.

Оказа се, че 13-годишното момче си е водило кореспонденция с 13-годишно момиче от Пловдив. Събрало си любимите вещи и изчезнало. Спряло да пише.

Бащата ни разказа, че си пише във форуми за запознанства. Помогнаха ни интернет доставчици и собственици на сайтове за запознанства. Така разплетохме случая и открихме детето.

- Може ли да се каже, че страната ни е център на киберпрестъпления?

- Не е център на такивва престъпления. Това се случва навсякъде по света. Особено педофилията.

И трябва да се работи много активно. За притежание на педофилски материали в САЩ наказанието е шест години затвор.

Американец беше получил 42 години затвор за седем изображения. При нас за притежание без разпространение наказанието е до една година затвор. Надяваме се това да се промени.

Много пъти сме търсили съдействието на колеги от ФБР за спиране на сайтове с детска порнография. От 7 февруари т.г. станахме национален контактен пункт по компютърни престъпления по конвенцията за киберпрестъпност на Съвета на Европа и имаме 24-часови дежурства.

Членове са 48 държави, съдействаме си при необходимост и за педофилите, и за финансови измами.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

След турбулентната седмица за ДПС: Няма да има официални срещи при Доган

След турбулентната седмица за ДПС: Няма да има официални срещи при Доган

България Преди 13 минути

Пред лятната резиденция на почетния председател на ДПС е спокойно

<p>Развитие по случая с подбудителите на убийството на кандидат-президент в Еквадор</p>

34 години затвор: Осъдиха подбудителите на убийството на кандидат-президент в Еквадор

Свят Преди 59 минути

Прокуратурата поиска максимални наказания за обвиняемите

30 години NOVA – историята, която споделяме

30 години NOVA – историята, която споделяме

Любопитно Преди 2 часа

На 16-и юли телевизията ще предложи програма, посветена на годишнината си

<p>Предложение: Линията на бедност да се увеличи значително от 1 януари 2025 г.&nbsp;</p>

Предлага се линията на бедност от 2025 година да е 638 лева

България Преди 2 часа

Линията на бедност за 2024 година е 526 лева

КНРД осъди остро декларацията от срещата на върха на НАТО

КНРД осъди остро декларацията от срещата на върха на НАТО

Свят Преди 3 часа

Декларацията на НАТО "подстрекава към нова студена война", заявиха от външното министерство на КНРД

<p>Масови проверки за &quot;весели балони&quot; по морето-&quot;балонеси&quot; в почти всеки бар</p>

Масови проверки за "весели балони" по морето-"балонеси" в почти всеки бар

България Преди 3 часа

Разпространението на така наречените "весели балони" продължава от 2014-та година

<p>Още една държава включи &quot;Хамас&quot; в списъка си с терористични организации, ето коя&nbsp;</p>

Още една държава включи "Хамас" в списъка си с терористични организации

Свят Преди 3 часа

"Хамас" отдавна е в списъците с терористични организации на САЩ и ЕС

Втори ден пожарникари се борят с огнената стихия край Елховско

Втори ден пожарникари се борят с огнената стихия край Елховско

България Преди 3 часа

Към момента е ограничено разпространението на пожара, съобщиха от Областната дирекция на МВР

<p>Прекратиха съдебния процес срещу Алек Болдуин, ето защо (СНИМКИ/ВИДЕО)&nbsp;</p>

Прекратиха съдебния процес срещу Алек Болдуин

Свят Преди 4 часа

На снимачната площадка на филма "Ръжда" звездата размахваше пистолет, който трябваше да съдържа само халосни патрони, но изстреля боен куршум

Внимание! Червен код за опасност от пожари в Северна и Южна България

Внимание! Червен код за опасност от пожари в Северна и Южна България

България Преди 4 часа

ПБЗН предупреждава да не се хвърлят да не се борави с огън на открито

<p>&quot;НАТО обещава на Украйна необратим път към пропастта&quot;</p>

Захарова: НАТО обещава на Украйна необратим път не към членство в алианса, а към пропастта

Свят Преди 4 часа

Тя обвини Южна Корея в изнудване и заплахи във връзка с възможни оръжейни доставки за Украйна

Руди Джулиани дава пресконференция пред съда във Вашингтон

Делото срещу Джулиани: Няма пречка активите на бившия адвокат на Тръмп да бъдат конфискувани

Свят Преди 5 часа

Осемдесетгодишният бивш кмет на Ню Йорк подаде искане за обявяването му във фалит през декември

Заради високите температури: Ограничават движението на камиони в 5 области от страната

Заради високите температури: Ограничават движението на камиони в 5 области от страната

България Преди 5 часа

Днес се очаква максималните температури да бъдат между 35° и 40°

Честваме празника Събор! Отдаваме почит на виден архангел

Честваме празника Събор! Отдаваме почит на виден архангел

Любопитно Преди 5 часа

На този ден се възпоменават явяванията и чудесата на св. архангел Гавриил

.

Почина вторият човек с трансплантиран свински бъбрек

Любопитно Преди 5 часа

Лиза Писано се подлага на историческата процедура през април