1
Мъ ът Астор се появява като Господ в първия нов спектакъл за сезона на Държавния сатиричен театър (Slovo.bg/satirata) "Да убиеш премиер" от Емил Андреев, постановка на Светлозар Гагов, съобщи "Дарик радио".

Премиерата беше снощи в камерната зала "Методи Андонов".

Дяволът (Невена Бозукова) е единствената жена в представлението, а пиесата кореспондира със стилистиката на Йордан Радичков в разкриването на душевността на хората от родния му край - Северозападна България.

Стефан Мавродиев е разказвачът, който представя съселяните си - всеки чешит по своему, а сред участниците са нашумели и с телевизионните си изяви Асен Блатечки ("ЗалоАЛОжи"), Стефан Рядков и Красимир Радков ("Шоуто на Слави"), Деян Мачев ("Семейни войни".

Сценографията е на Диляна Първанова, музикалното оформление - на Михаил Шишков.

Довечера, на фаталния 13 октомври, пък е софийската премиера на авторския моноспектакъл на Тодор Колев "Назад към културата".

В разрез с всички правила Младенов се втурнал през сцената веднага щом гледал представланието в Пловдив, за да отиде зад кулисите при актьора и да му съобщи, че купува постановката.

Страхувах се някой да не ме изпревари, обяснява директорът на Сатиричния театър.

По думите му близо двучасовото представление минава неусетно и не ти се иска да свършва, при това Тодор Колев нито пее, нито свири на цигулка.

Само говори - общува с портретите на десетина мъдреци от древността до наши дни, между които Аристотел и Панчо Владигеров.

Героят обяснява, че си е поставил за цел за три месеца през лятото да се образова и да стане културен.

Мария Каварджикова, Захари Бахаров, Марта Кондова, Никола Анастасов, Йорданка Стефанова са сред актьорите в спектакъла на Николай Поляков по повестта на Достоевски "Сънят на чичото".

Репетициите са започнали в началото на седмицата, а премиерата се очаква до Нова година.

След това на голямата сцена ще работи Маргарита Младенова по свой текст, но върху произведения на Алеко Константинов.

Репетициите трябваше да започнат по-рано, но режисьорката ще е с Театрална работилница "Сфумато" на едномесечен гастрол в Париж през ноември-декември, обясни директорът Младенов.

Той самият се надява най-после да осъществи дългогодишната си мечта за мюзикъл по "Змейова сватба" от Петко Ю.Тодоров, като до дни очаква отговор от Георги Господинов за текста, а музиката ще прави заедно с Ангел Заберски-син.

Премиерата ще е в края на сезона или в началото на следващия.

Камерната сцена по традиция ще бъде предоставена на млади режисьори за експерименти и за спектакли по нови български пиеси.

Следващата премиера след "Да убиеш премиер" е на 25 октомври с моноспектакъла на Съни Сънински "Икар от жк "Люлин" по пиеса на хърватския драматург Зиях Соколович, "много силен текст, който кореспондира донякъде с пиесите на Ерик Богосян", обясни Младенов.

Богдан Петканин ще постави "Мама, татко, кучето и аз" от Биляна Сръблянович, а Стилиян Петров, ученик на Иван Добчев и Маргарита Младенова, ще дебютира със спектакъл по Радичков.

На камерната сцена веднъж седмично ще могат "да правят каквото си искат" студентите театрали от Нов български университет (НБУ).

Тяхната преподавателка Възкресия Вихърова ще постави на голямата сцена "Английската любовница" от Маргьорит Дюрас през втората половина на сезона.

Тогава ще излязат още спектакъл на Пламен Марков (заглавието се уточнява), и "Венецианският търговец" от Шекспир, постановка на Николай Калчев.

Младенов очаква солидна сума за ремонт на театъра от Министерството на културата, тъй като сградата била в окаяно състояние, а през 2007 г. Сатирата празнува половинвековен юбилей, заключава "Дарик радио".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@