Да бъдем еко поне за един ден
Източник: netinfo
0

Знаете ли, че още преди идването на 22-и век могат да настъпят екологични промени като разтопяване на Арктическата ледена шапка, намаляване на дебелината на Гренландската ледена шапка, откъсване на Западноантарктическия леден щит, колапс на системата от топли атлантически течения, засилване на феномена Ел Ниньо, край на сезона на мусоните в Южна Азия, край на амазонската джунгла? Ако това Ви се струва прекалено далечно и смятате, че не Ви засяга, какво ще кажете за това: потенциално последствията от изменението на климата се свеждат до недостиг на питейна вода, рязка промяна на условията в селското стопанство, повишена смъртност в резултат на природните катаклизми? Световната здравна организация предупреждава, че здравето на милиони хора може да се окаже под заплаха заради маларии, предавани посредством водни заболявания и недохранване. Струва си да се замислим, нали?

Средностатистическият човек смята климатичната промяна за глобален проблем, за чието разрешаване той самият не може да направи нищо, но точно този средностатистически човек, който ходи на работа, храни се, пазарува, изхвърля отпадъци, гледа телевизия или работи на компютъра си, не осъзнава, че всяко малко действие, всяко усилие, макар да изглежда незначително, е от значение. Фактите са повече от красноречиви. Рециклирането на само една алуминиева кутийка за напитки спестява толкова електричество, колкото е необходимо на един телевизор да работи цели три часа. Ето как една малка и на пръв поглед незначителна кутийка спестява толкова много. А колко такива кутийки са минали през ръцете Ви? А спомняте ли си къде ги изхвърлихте?

Когато сутрин си купувате вестник, замисляли ли сте се колко често правите това и какво всъщност се случва след това с вашите вече прочетени вестници? Може би ще Ви се стори интересен фактът, че ако всяко домакинство предава само по 20 килограма хартия годишно, това ще запази около 11 000 дка деветдесетгодишна гора. Когато нещата са поставени така вече сутрешният вестник не изглежда толкова далеч от онази грозна гледка на стърчащи от земята пънове на вековни дървета, нали?

Само шест месеца след като са произведени 90% от стоките или техните опаковки се превръщат в отпадък. Не мисля, че това Ви звучи като нещо невероятно, защото всяка вечер, когато отивате да изхвърлите боклука си казвате: „Нали го изхвърлих вчера!". За съжаление тенденцията е насочена към увеличаване на количеството на отпадъци. Към 2020г. Европа ще произвежда с 40% повече отпадъци в сравнение с 1995г. Не знам на Вас как Ви подейства този факт, но аз си представих всичко наоколо, потънало в огромни количества отпадъци, за които няма място, а те продължават да растат и растат... Ужасно, нали?!

А ако рециклирме отпадъците, площта на сметищата в страната ще намалее драстично. Освен това, парите, получени от реализирането на рециклираните материали, биха могли да се вливат в българската икономика. Ако смятате, че тези средства биха били незначителни, държа да отбележа, че рециклирането на отделяните всяка година отпадъци в София би носило повече печалба от тази, която евентуално ще носи петролопроводът Бургас - Александруполис. Надявам се този пример да е бил достатъчно красноречив, за да Ви докаже, че отпадъците биха могли да бъдат добра суровина. Чрез рециклирането на отпадъци могат да бъдат спестени огромни количества електроенергия, въглища, вода, нефт и други течни горива, целулоза, кварцов пясък, калциев окис, калцинирана сода, могат да се намалят значително емисиите на вредни за атмосферата газове, а също така могат да бъдат спестени транспортни разходи. Аз лично никога не съм вярвала, че отпадъците, които изхвърлям всеки ден, са способни на подобно нещо.

Ако пък не се интересувате от глобални въпроси като климатичните промени или пък световния глад, а по-скоро гледате по-съсредоточено към собствената си паничка и това как да спестите някой и друг лев, може би ще се изненадате, че всяка година изхвърляте полезни отпадъци на приблизителна обща стойност 30 лева, които просто така отиват на сметището.

В технологичния век, в който живеем, неминуемо и технологиите се насочват не само към улесняване на забързаното ни ежедневие и удовлетворяване на нуждите ни, но и към намаляване на месечните ни разходи и същевременно редуциране на количеството на вредните емисии в атмосферата. Изключително важна се оказва енергийната ефективност на зелените технологии, която ги прави с до 70% по-ефективни от техните предци. Освен по своята енергийна ефективност, зелените технологии се разпознават и по материалите, от които за изработени. Всички материали, които влизат в тяхното устройство, могат да бъдат рециклирани, а като допълнение количеството на вредни материали е сведено до минимум.

Развитието на технологиите по посока на опазване на околната среда е изключително важна крачка, защото технологиите са неизменна част от нашия живот, те са навсякъде и тяхното съдействие за опазването на нашата планета е изключително важно. Още по-хубавото е, че от нас се иска единствено да се наслаждаваме на новите технологии и същевременно да опазваме Земята. Електронните книги например, които са изключително удобство за любителите на литературата, са много по-екологични от традиционните. Освен че намаляват количеството на изсичаните дървета за изработката на хартия, те значително редуцират количествата на отделяния въглероден диоксид. Нещо толкова малко, а пести толкова много!

Надявам се, че Ви показах как съвсем обикновени и ежедневни действия могат да променят бъдещето на нашата планета, респективно и нашето собствено, на нашите деца, на техните деца... Пестете, рециклирайте, купувайте си само зелени технологии и еко продукти, замислете се! Прекалено дълго не се замисляхме за Земята, а тя е нашият дом. Сигурна съм, че не е прекалено късно и ако всеки от нас направи дори по нещо дребно, всичко ще бъде наред. Земята се е грижила толкова дълго за нас! Не мислите ли, че дойде времето и ние да се погрижим за нея?!

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя. - Ееее, Данче, защо все най-лошото си…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

NOVA търси големите постижения на България след `89-а година

NOVA търси големите постижения на България след `89-а година

Любопитно Преди 2 минути

Специалният формат, с водещи Лора Крумова и Драгомир Симеонов, ще бъде излъчен на 21-ви и 28-и април

<p>Илияна Йотова с коментар за рокадата в МВнР</p>

Йотова за служебния кабинет: Не се знае кой носи отговорността за него

България Преди 10 минути

Според нея е необходимо министър-председателят да даде подробна и задълбочена пресконференция

Иран с ядрено въоръжение

Иран временно затвори ядрените си съоръжения

Свят Преди 57 минути

Основните съображения са сигурност покрай евентуален отговор от страна на Израел

<p>Автомобилните концерни се къпят в пари</p>

Автомобилните концерни се къпят в пари

Технологии Преди 1 час

Основните 6 автомобилни производители в Европа са заработили нетна печалба от 66,7 млрд. евро

<p>Жена твърди, че е имала 20-годишна страстна връзка с призрак</p>

Жена твърди, че е правила секс с призрак всяка вечер в продължение на 20 години

Свят Преди 1 час

Призракът разкрил лицето си след 20 години, което прекратило странната им "връзка"

BMW 326

BMW се произвежда 5 години от акционерно дружество, основано от СССР

Технологии Преди 1 час

Руски историк твърди, че маршал Жуков е възродил BMW след Втората Световна Война

<p>Експерт коментира рокадата в служебния кабинет и&nbsp;Даниел Митов</p>

Експерт: Новият кандидат за поста външен министър се е доказал като дипломат

Свят Преди 1 час

Министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Лична история: Как на 21 години загубих първия си милион

Любопитно Преди 1 час

"Знам какво е чувството да мислиш, че си грешка, че си провал“, каза д-р Пламен Русев, изпълнителен председател на борда на Webit Foundation

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп участва в предизборна проява в Атланта, 10 април 2024 година

Делото срещу Доналд Тръмп: Има истински проблем с този съдия

Свят Преди 1 час

Тръмп твърди, че като бивш президент трябва да бъде имунизиран срещу наказателно преследване

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

Свят Преди 2 часа

САЩ не са изпращали голям пакет с помощи за Киев от декември 2022 г.

<p>Увеличават се случаите на холера в Йемен</p>

ООН: Увеличават се случаите на холера в Йемен

Свят Преди 2 часа

"От октомври миналата година насам наблюдаваме тревожно възобновяване на холерата в цялата страна", заяви представител на ООН

<p>Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да се принизява</p>

Румен Радев: Конституцията е израз на държавнически подход, който не трябва да позволяваме да се принизява

България Преди 2 часа

Това заяви Радев в приветствието си по повод днешния Ден на българската Конституция и професионален празник на юристите

<p>Парите не са средство за манипулация: Как да научим децата си&nbsp;</p>

Как да научим децата на финансова грамотност

Любопитно Преди 2 часа

Съвети как да научим децата си на финансова грамотност четете в следващите редове

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

България Преди 2 часа

По думите на Рашков всички ние като потребители плащаме цената от неприемането ни с по-високи цени в магазините

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Свят Преди 3 часа

Наред с ракетите Техеран е изпратил срещу Израел и дронове "Шахед-136"

<p>&quot;Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа&quot;</p>

Шефът на МААЕ за АЕЦ "Запорожие": Намираме се опасно близо до ядрена катастрофа

Свят Преди 3 часа

Той критикува неотдавнашните атаки срещу украинската атомна електроцентрала