0

"Който демонизира ДПС, вреди на страната, твърди премиерът", е заглавие в "Труд". Сергей Станишев вчера отново се обяви против опитите да се заиграва с етническата карта, защото "това е игра с огъня".

"Прокуратурата не дава писмото на Ахмед Емин", пише изданието. "Когато наблюдаващият прокурор по случая прецени, че е редно, и не се пречи на разследването, писмото може да бъде оповестено", е заявил вчера пред вестника главният прокурор Борис Велчев.

"Десният съюз още е химера" според лидера на "Атака" Волен Сидеров. В интервю за "Стандарт" той отбелязва, че "Атака" ще влезе в парламента. ГЕРБ също.

И какво от това след като влезем поотделно, продължава Сидеров. Бойко Борисов ще бъде принуден да се откаже от декларацията си, че няма да се коалира с БСП и ДПС.

За да не се стигне дотам лидерът на "Атака" предлага: в една бюлетина събират няколко партии, но избирателят може да отбележи своята. След вота се прави вътрешно преразпределение - измерват се процентите на партиите, но не се губят гласове.

Никой не остава зад борда. Предлагам го, но засега срещам само "ще видим, ще помислим" от другите десни лидери, обобщава Сидеров.

"Държавна компания ще изгражда бизнес паркове", под това заглавие "Класа" публикува интервю с председателя на ПГ на НДСВ Пламен Моллов. В него тай казва: "Срещата в "Лозенец" в понеделник потвърди политическата воля на тройната коалиция бюджетът за догодина да бъде съставен така, че да има гаранции за финансовата дисциплина в условията на световната криза.

Няма как тя да не се отрази на България, въпреки че засега параметрите не дават основание за безпокойство. Все още не можем сто процента да отчетем реалната картина.

Едва в началото на следващата година ще се прецени дали бюджетът е либерален или пестелив. Това, което колегите коментираха на срещата, беше в подкрепа на политика на умерен оптимизъм."

"Инжектират бизнеса с 500 милиона лева", съобщава "Стандарт". До 500 млн. лв. ще бъдат инжектирани в Българската банка за развитие. Парите са предназначени за кредитни линии, които ще бъдат отпускани на търговските банки, обяви премиерът Сергей Станишев.

Това е единият от трите пакета мерки, които България предприема срещу последствията от световната финансова криза. Другите два пакета са "Икономическа активност" и "Гъвкавост на социалните мрежи".

"Правителството спасява строителния бизнес с 5,6 млрд. лева", отбелязва "Сега".

"Правителството има намерение да реализира спешно нова инвестиционна програма от 400 млн. лева, които да бъдат вложени в инфраструктурни проекти, и по този начин да бъде стимулирана цялата икономика", обяви премиерът Сергей Станишев.

Тези пари са отделно от планираните в бюджета за догодина рекордни 5,2 млрд. лева капиталови разходи. Според премиера инвестициите трябва да бъдат насочени към строителството, включително пътните проекти и напоителните системи.

"Младите семейства с данъчни облекчения за покупка на имот", информира "Сега". Политическият съвет на управляващата коалиция е одобрил идеята на НДСВ да се предвидят данъчни преференции при ипотечни кредити на млади семейства, огласи вчера заместник-председателят на жълтата партия Милен Велчев.

В бюджета за догодина трябва да бъдат заделени пари и за безплатни почивки на пенсионерите, каза пък премиерът Сергей Станишев. Коалиционният съвет реши още пенсиите да бъдат увеличени на 2 пъти през 2009 г. В същото време детските надбавки ще бъдат повишени от 25 лева на 35 на месец.

"Бюджет 2009: Наливане на пари по време на криза", коментира в "Труд" Георги Ангелов от института "Отворено общество".

Според него несигурността и заплахите от финансовата криза би трябвало да насърчат по-сериозни реформи в държавните разходи и много публични сектори от икономиката. За съжаление предизборният характер на 2009 г. и страхът на управляващите да правят реформи намаляват шансовете нещо да се случи.

Вместо реформи правителството смята да отдели повече средства за капиталови разходи, да налива пари в железниците и в бившата Насърчителна банка, да увеличава разходите в нереформирани сектори. Нито едно от тези начинания не е оправдано дори в нормална среда, а в сегашната ситуация на несигурност - още по-малко.

"Инфлацията ще пада, банките стабилни", съобщава "24 часа". Световната финансова криза ще свали инфлацията у нас чрез по-евтиния петрол. Очаквам това да се случи и с други стоки, включително и с храните.

Тази прогноза направи управителят на БНБ Иван Искров на среща между бизнеса и правителството.

Банковата ни система е в отлична кондиция и не се чакат никакви сътресения. Наистина банките ни са по-предпазливи при кредитирането, но това по никакъв начин не е заради липса на ликвидност, заяви Искров.

"Цената нагоре на два пъти", пише "24 часа". Парното можело да поскъпне през декември и през януари. Това каза вчера шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране проф. Константин Шушулов.

От изявлението му стана ясно, че не се знае кога ЧЕЗ ще върне едномесечното отчитане на тока, въпреки решението на комисията за отмяна на тримесечното засичане на електромерите.

"Държавата отказа да вдигне капитала на "Топлофикация", съобщава "Пари". Министерството на икономиката и енергетиката се обяви против Столичната община да увеличи капитала на "Топлофикация-София" с 55 млн. лева и така да бъдат покрити задълженията към "Булгаргаз".

Според министерството, за да е законосъобразно увеличението на капитала на "Топлофикация", е необходимо становище на компетентен орган, че увеличението не представлява държавна помощ.

Столичният кмет Бойко Борисов контрира, че държавата иска да извърши приватизацията на "Топлофикация-София". Вече имат "стратегически инвеститори" и са взели комисионните.

"Парламентът готви удар по инвеститорите", алармира Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара. В интервю за "Труд" той нарича проектозакона за енергийната ефективност абсолютно излишен в условията на пазарни отношения.

И обяснява: "Ако цените на електроенергията и на природния газ се определят пазарно, няма нужда със закон да се казва кога бизнесът да инвестира в подобряване на енергийната ефективност.

Цените на петролните продукти и на въглищата се определят пазарно, а на електроенергията и на природния газ - непазарно. В тези условия държавната администрация се развихря.

Проектозаконът създава хилядите наредби и институции, гигантска бюрократична машина, която ще развива условия за корупция и за притискане на бизнеса."

"Чужденец може да поеме пътната агенция", е озаглавено интервюто в "24 часа" с вицепремиера Меглена Плугчиева. Припомня се, че двете агенции с най-големи проблеми в държавата - "Пътища" и САПАРД, отново са без титулярно ръководство, след като шефовете им подадоха оставки.

Плугчиева предлага да се организира международен конкурс за ръководител на агенция "Пътища".

"Аз лично съм на принципа, че трябва да се отворим. Така, както по наша покана и със съдействието на федералното правителство на Германия беше осигурен съветник в лицето на г-н Щоле. В международния конкурс няма нищо лошо и страшно", убедена е Плугчиева.

Тя подчертава, че преди 20 дни е натоварила и специален екип, в който са заместник-министрите на транспорта, регионалното развитие, финансите, които всекидневно да се занимават с агенция "Пътища". Целта е не само контрол, а и наваксване на ангажиментите, за да не се стигне до следваща санкция.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 3 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 4 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 5 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 5 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 5 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 6 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 7 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 7 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности