0
Chieftec CFT-650-14C е един висококачествен захранващ блок от утвърден на пазара производител, който с добрите си възможности и отлична цена е доста атрактивен за широк кръг от потребители.

Автор: Денислав Славчев


Компанията Chieftec e oтдавна популярна у нас със своите качествени компютърни кутии и захранвания.  С отличните се качества и цени, техните захранващи блокове се превърнаха в едни от най-търсените у нас. От скоро на нашия пазар се предлагат няколко нови модела захранвания от продуктовата им серия Super, които са доста атрактивни като цена и в това ревю ще разгледаме именно един от тях - CFT650-14CS. Интересното в случая е, че захранването изглежда удивително еднакo с един друг модел но от серията Turbo  - CFT-650-14C. Общите неща не спират до тук, а продължава и във визуално и схемотехническо отношение, като единствената видима разлика е в цвета на корпуса (който при  "CS" е черен), както и  в изменения начин на затваряне на кутията.   Всъщност основната разлика е така наречената "невидима част". Независимо, че схематически двете захранвания са еднакви, при "CS" с цел намаляване на себестойността са използвани по-евтини високоволтови MOSFET транзистори, съответно с по-високо Rds(ON) (съпротивление на канала на MOSFET транзистора в отпушено състояние). Това, разбира се, води до намаляване на енергийната ефективност на  преобразувателя  и именно поради тази причина захранването няма сертификат 80Plus.  В таблицата са дадени основните характеристики на Chieftec CFT-650-14CS.


Както се вижда, и при това захранване е спазен стриктно ATX12V стандарта и +12V линията е разделена на 4 виртуални подлинии, като oбявената и комбинирана мощност не трябва да превишава 624W. 
Захранването е с черен матов цвят и е модулно. Това ще рече, че кабелите, предназначени за периферните устройства, са с конектори, което позволява включването само на необходимите. Това една доста добра тенденция, която се наблюдава при захранващите блокове напоследък, защото предотвратява излишното  претрупване  с кабели в кутията, а това, разбира, се отразява (добре) и на въздушния поток.  Захранването пристига в retail опаковка и в комплекта освен самото него ще откриете, кратко упътване, модулни кабели, захранващ мрежов кабел и  монтажни винтове.


От UL номера на етикета на захранването се вижда, че то е ОЕМ изпълнение на платформата на  Chanel Well Technology (CWT). Тайванската компания беше доста известна в миналото с ОЕМ производството на захранващи блокове на Antec, а по настоящем - със захранванията на Thermaltake, Corsair, Foxconn и Chieftec


Блокът е изграден по наложилата се напоследък конструкция с три оглаждащи радиатора - един за силовите елементи на active PFC модула, втория за основния преобразовател, а третия за изходните изправителни диоди. Радиаторите са изработени от щампована алуминиева ламарина и не са рестриктивни, което предполага добър топлообмен и при ниско налагяне на въздушния поток.   По традиция захранванията, изградени на платформата на CWT са с независима регулация на 3.3V&5V и 12V линиите и този модел не прави изключение. За принудително охлаждане на радиаторите е използван  140mm вентилатор на Yate Loon Electronics, което е наложило леко увеличаване на стандартния размер на корпуса. Интересното е, че в случая под вентилатора е поставена маска от прозрачно фолио, така че да пренасочва въздушния поток. По този начин се елеминира мъртвата зона, която се получава  отзад при терминала с кабелния мениджмънт и въздушния. Захранването разполага с достатъчно количество конектори, така че едва ли бихте почуствали дефицит на такива. Независимо, че официално е сертифицирано за Sli, със същия успех бихте го ползвали и при crossfire цонфигурация. Все пак да уточним, че захранващите PCIe конектори са само два и при някоя мощна съвремена видеокарта изискваща два захранващи конектора, няма как да добавите втора.  Все пак за този сегмент от мощност това е максимума и не може да се иска повече.

Как проведохме тестовете
За методика при тестването на захранвашия блок се придържахме стрикно към изискванията на  текущия стандарт,  или по-точно "ATX 12V Power Supply Design Guide", който може да бъде намерен на www.formfactors.org. Измерихме параметрите при различни комбинации на натоварване  и на базата на тях сме построили графика. Всяка точка от  площта, затваряща се в нея е, е работна точка на захранването, която отговаря на  допустимите отклонения на параметрите според стандарта и не надвишава допустимата мощност на натоварване, обявена от производителя.  Също така измерихме и фактора на мощността, ефективността на захранването, оборотите на въртене на вентилатора при различни мощности и температурната разлика между входящия и изходящия въздушен поток. По стандарт захранването трябва да може да запазва своите характеристики до околна темпераура 50*C. За тестовете ползвахме компютърна кутия, в която допълнително е монтирана 100W електрическа крушка. Тя се управлява с електронна схема, така че да поддържа 40*C темепратура на  въздуха във вътрешността на кутията.

Резултати


Товарната крива на захранването изглежда чудесно, като в която и да е точка от площта, затворена от нея, отклонението на различните напрежения не превишава 3% при допустими - 5%. Това до голяма степен се дължи на вече споменатото по-горе схемно решение с независима стабилизация на трите основни захранващи линии (+3.3V, +5V и +12V). Измерените пулсации на  напреженията са 25mV за +3.3V линията,  37mV за +5V линията и 98mV за +12V при допустими съответно 50mV за 3.3V&5V и 120mV за 12V.  Както се вижда, всичко е в нормите и не би трябвало да ви притеснява малко по-високата стойност при 12V линията.
Както се и очакваше, измерената ефективност е малко по-ниска от моделите "14C" и не може да покрие стандарта 80Plus,  но въпреки това се доближава до 0.8, което е  добър резултат за ценовия сегмент, в който се позиционира захранването.


Все пак заради по ниската ефективност, ще има и по-голямо топлоотделяне, което в общия случай води до по-шумна работа на захранването. Интересното е, че  тук проблемът с по-високия шум спрямо моделите "C" не е на лице.

 
Управлението на вентилатора е запазило същия алгоритъм и явно има резерв, който е използван независимо, че измерената температурна разлика е малко по висока (с около 3-4*C). Така че в шумово отношение спокойно можем да кажем, че 14CS е аналогично на 14C.

Заключение

Chieftec CFT-650-14C е един  висококачествен  захранващ блок от утвърден на пазара производител, който с добрите си възможностти и отлична цена (около 160 лв. с ДДС)  е доста атрактивен за широк кръг от потребители. Той еднакво добре би се вписал както в нова  компютърна конфигурация, така и като опция за ъпгрейд. Кабелният мениджмънт и сравнително тихата му работа го правят доста гъвкав и универсален.

 Предимства:
  • модулно
  • добра цена
  • не особено шумно
 
 Недостатъци
  • по-ниска ефективност
  • липса на 8 пиниов PCIe конектор


 
Изпълнение :
 
8.5

 
Цена:

 
10

 
Функционалност:
 
9.0

 
Естетичен вид:

 
9.0

 

 

Обща оценка:
9.0


 


 

Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Любопитно Преди 31 минути

Само трима от кавалерите спечелиха последната си индивидуална битка

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

Свят Преди 1 час

Анализатори очакваха нетна печалба

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

Свят Преди 6 часа

Едното предупреждение е заради продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Свят Преди 6 часа

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 7 часа

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 8 часа

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Свят Преди 8 часа

Противниците на идеята за пълна конфискация виждат риск от създаване на опасен прецедент

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 9 часа

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 9 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 9 часа

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 10 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 10 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 11 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 11 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 12 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 12 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"