Ч ервеното вино е по-вкусно, ако го пиете, докато слушате музиката на Джими Хендрикс или на "Ролинг Стоунс", сочи изследване на шотландски учени от университета в Единбург. То е проведено в катедрата по психология, като в него са участвали са 250 студенти.
И бялото вино обаче засилва вкусовите си качества при подходящ музикалния съпровод - например песните на Кайли Миноуг или Тина Търнър, твърдят учените.
Професор Ейдриън Норт, ръководител на изследването за взаимното влияние между виното и музиката, очаква в бъдеще търговците на вино да поставят на етикета на бутилките специална препоръка за съответната музика, с която е най-добре да се пие определен сорт.
Специалистите са установили, че вкусът на каберне совиньон става по-силен, когато се пие със "силна и тежка музика". Шардонето пък си пасва повече със "свежи" мелодии.
Ето няколко препоръчителни плейлисти:
- каберне совиньон: All Along The Watchtower (Джими Хендрикс), Honky Tonk Woman ("Ролинг Стоунс"), Live And Let Die (Пол Маккартни и "Уингс") и Won't Get Fooled Again ("Дъ ху");
- шардоне: Atomic (Блонди), Rock DJ (Роби Уилямс), What's Love Got To Do With It (Тина Търнър) или Spinning Around (Кайли Миноуг);
- сира: арията "Несун Дорма" от операта "Турандот" на Пучини;
- мерло: Sitting on The Dock Of The Bay (Отис Рединг).
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!