0

П одписаните договори дават възможност за позитивен качествен пробив в отношенията ни, каза президентът Георги Първанов на съвместната пресконференция с руския си колега Владимир Путин след разговори между двамата.

Бяха подписани 8 двустранни споразумения. Четири са в областта на енергетиката:

- за газопровода "Южен поток",

- за проектиране, доставка и изграждане на АЕЦ "Белене",

- за създаване на международна проектна компания за нефтопровода Бургас-Александруполис,

- за отработеното ядрено гориво, бяха подписани в присъствието на двамата президенти.

Другите подписани документи са:

- Спогодба между министерствата на транспорта на България и Русия за организация на пряка международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна и Кавказ,

- План за съвместни действия за периода 2008-2009 г. по изпълнение на междуправителственото споразумение за сътрудничество в областта на туризма,

- междуправителствена Програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката за периода 2008-2010 г.

- Протокол за организирането и провеждането на Фестивала на руската култура през 2008 г. в рамките на Годината на Русия в България.

Оценявайки пакета от енергийни договори, президентът Първанов посочи, че по някои от тези преговори не е било лесно постигането на договореност, защото всяка една от страните е имала своите принципи и е отстоявала своя интерес.

Смятам, че постигнахме компромис,

който защитава интереса и на двете страни, каза българският държавен глава.

По думите му този пакет от енергийни проекти е важна стъпка в политиката на диверсификация на енергийните източници и трасета и реализацията на тези проекти би била важен принос в енергийната сигурност на региона на Балканите, не само на България.

С подписаните енергийни споразумения България успя да постигне "голям шлем" (най-добрия възможен резултат при игра на бридж), каза президентът Първанов, като добави, че са многобройни икономическите и социалните измерения на всеки един от проектите.

Българският президент каза, че оценява високо това, че руската страна прие българското предложение по големия спорен въпрос за собствеността на газопровода на българска територия и смята, че това ще бъде правилно изтълкувано и възприето от общественото ни мнение.

Първанов е предложил на президента Путин да бъде направен "втори тур" на енергийната конференция в Загреб, но с участието на страните от Черноморския регион и с участие на европейските институции като България е готова да домакинства такъв форум.

Руско-българските отношения се развиват във възходяща линия по всички ключови насоки, каза руският президент на пресконференцията и също изтъкна договорените днес важни, по думите му, проекти, което "не би било възможно, ако не бяхме сигурни партньори".

За нуждите на АЕЦ "Белене" са предвидени 3, 8 млрд. евро

в бюджета на Руската федерация и, ако те потрябват, ще бъдат предоставени, посочи Путин.

България заема водещи позиции в списъка на руските икономически партньори, каза руският президент и добави, че потвърждение на това е стабилният ръст на взаимната търговия като за десетте месеца на изминалата година стокообменът е нараснал с 22% до 3,4 млрд. долара.

Смятаме, че съвместните усилия трябва да бъдат концентрирани върху по-нататъшното развитие на крупни съвместни проекти, заяви Владимир Путин и също отбеляза важността на подписаните документи в сферата на енергетиката.

Русия няма нужда да убеждава някого в необходимостта от

изграждането на "Южен поток",

каза руският президент в отговор на журналистически въпрос дали ще успее да убеди големите си стратегически партньори в чужбина.

Нас ни молят за това всеки един ден, особено през есента и зимата, каза Путин. "Всичките ни основни потребители изпитват много големи проблеми с доставките на газ. Нашите приятели от Турция всяка година се обръщат към нас с молба да им увеличим обема на доставките на газ", каза още той.

Растат икономиките на Италия, Гърция, страните от Централна Европа, руският газ винаги ще е конкурентоспособен на този пазар, посочи Владимир Путин. "Въпросът не е в това да убедим някого да купува продукта ни, а да задоволим растящите потребности, "Газпром" е в състояние да реши тази задача в сътрудничество с България", отбеляза още той.

Георги Първанов каза, че присъствието на представители на различни европейски нации потвърждава факта, че те са убедени в необходимостта от "Южен поток".

Като знам острите енергийни проблеми на нашите съседи, едва ли ще трябва дълго време и тях да ги убеждаваме, добави Първанов.

За българските архиви в Русия

Путин каза, че не вижда никакъв проблем българските учени да имат достъп до тези архивни документи. Проблемът е в предаването на тези архиви на българската страна, добави той.

През 1958 г. значителна част от тези архиви бяха предадени на България. През 2004 г. нашите български приятели повдигнаха въпроса за предаването на останалата част от тези архиви, отбеляза руският президент и добави, че още тогава от руска страна са помолили тази молба да бъде писмено предоставена.

Оттогава все още чакаме такава писмена молба, но тя не е постъпвала, каза Путин. Той посочи, че ако бъде внесена молба, тя ще бъде разгледана най-доброжелателно и ще бъде съобразена с действащото руско законодателство.

Президентът първанов отбеляза, че става дума за архиви от заседанията на Министерския съвет, някои военни документи и документи на отделни лица като принц Кирил.

Важно е да уточним предмета на искането, коментирахме този въпрос с президента Путин и му благодаря за разбирането, каза Първанов и добави, че от българска страна ще се подготви в писмена форма искане, в което ще се очертае конкретният кръг на исканата документация, а експерти ще уточнят по фондове и архивни единици точно за кои документи става въпрос.

Преговорите за

статута на Косово

трябва да продължат за да се намери компромис, едностранното обявяване на независимост на Косово е извън правилата, то е неморално, каза Путин и добави, че Русия няма да подкрепи подобна стъпка.

Позицията на България по Косово е известна, за нас е много важно да постигнем единство в рамките на Европейския съюз по въпроса за Косово, заяви Георги Първанов. Той изтъкна, че Косово не трябва да бъде разделителна линия в ЕС.

Ние съзнаваме и сме предупреждавали нееднократно за рисковете от едно форсирано решение на въпроса, каза още Първанов.

(подробна фотогалерия от посещението на Владимир Путин в София)

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 59 минути

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 1 час

Вижте как да си го приготвите:

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 3 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 3 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 4 часа

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 4 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Любопитно Преди 5 часа

Той е посветен на скръбта за починалия на кръста Спасител Христос, но и на очакването на Неговото Възкресение

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

България Преди 5 часа

Регистрирани за участие в изборите са 22 партии и 11 коалиции

с

Япония изстрелва слънчева електроцентрала в Космоса

Свят Преди 5 часа

Ако този проект види реално измерение отвъд тестовите параметри, това би могло да реши огромни проблеми и да намали нуждата от изкопаеми горива

<p>Hertz планира да се отърве от още 10 000 е-коли</p>

Hertz планира да се отърве от още 10 000 е-коли през 2024 г.

Технологии Преди 5 часа

Един от гигантите в бизнеса за отдаване на коли под наем постепенно ще извади от автопарка си повече електрически коли от планираното по-рано

Руска атака с дронове срещу Харков, дете е сред пострадалите

Руска атака с дронове срещу Харков, дете е сред пострадалите

Свят Преди 5 часа

При нападението е избухнал пожар

Метеоритен дъжд ще украси небето на 5 май

Метеоритен дъжд ще украси небето на 5 май

Технологии Преди 5 часа

Ета Аквариди достигат своя пик

Вкусен Великден: Лесен козунак с газирана вода

Вкусен Великден: Лесен козунак с газирана вода

Любопитно Преди 5 часа

Ето как да си го приготвите

Облачно време с дъжд и гръмотевици и в съботния ден

Облачно време с дъжд и гръмотевици и в съботния ден

България Преди 6 часа

Вятърът отново ще се обърне от североизток, ще бъде слаб до умерен

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Любопитно Преди 13 часа

Само трима от кавалерите спечелиха последната си индивидуална битка