0

Н яколко български компании, както и чужди компании, опериращи в България, въведоха практиката техни служители да получават акции на компанията безплатно или на преференциални цени.

Целта на тази практика, традиционна за САЩ и Западна Европа, е приобщаване на служителите в компанията към ефекта от труда им. Ако те работят добре и са лоялни към работодателя, това се отразява директно върху успеха на цялата компания, а от това зависи и цената, която биха получили при продажба на книжата, и евентуален дивидент от тях.

Засега една публична българска компания официално обяви, че стимулира служителите си с акции - "Инвестор.БГ". Същата практика е въвела и веригата магазини "ЦБА асет мениджмънт", която още не е публична, но скоро ще се листва на борсата.

Още през 2005 г. съветът на директорите на "Инвестор.БГ" взе решение служители на компанията и членове на управителните органи да могат да получат безплатно нейни акции, при условие че са работили в нея повече от една година.

Подписването на договорите за прехвърлянето е през 2005 г., но реално то започва в началото на тази година.

Има много бюрократични пречки

разпределянето на акции на служителите не е уредено ясно в законодателството и това много затруднява процеса, коментира Любомир Леков, изпълнителен директор на "Инвестор.БГ".

След като акциите се раздадат на служителите, това се третира като възнаграждение, отпадат данъчните облекчения и работещите плащат данък за подоходно облагане на физически лица, поясни той. Броят разпределени акции на всеки служител е индивидуален - зависи от неговия стаж и от позицията му в компанията.

Към момента близо 30% от капитала на "Инвестор.БГ" са собственост на нейни служители, разказа Леков.

Такъв подход за стимулиране на лоялни служители прилага и веригата магазини ЦБА. Общо 163 000 акции - 1% от капитала на дружеството преди предстоящото увеличение, е разпределен между близо 40 души от средния и висшия мениджърски състав на компанията.

Ценните книжа са предложени по номиналната им стойност - 1 лев, и са били записани напълно, обясни изпълнителният директор на дружеството Ивайло Маринов.

На ниво магазин акции са били предлагани на управителите и на техните заместници, а в самата централа на "ЦБА асет мениджмънт" е била разработена и специална методология за тяхното разпределение между служителите.

Също като в "Инвестор.БГ" разпределението зависи от трудовия стаж в дружеството, длъжността и приноса

към постигнатата добавена стойност, каза Ивайло Маринов. "Не сме решили за предприемането на подобна стъпка при последващи увеличения на капитала, но е обсъждано допълнително разпределение - до 5% от настоящите акции сред служителите. Това може да стане на по-късен етап, твърдо решение все още няма", допълни той.

Присъствието на чужди компании в България въведе подобна практика и във финансовия и IT сектора. "Сосиете женерал" и Юробанк предлагат част от капитала си на работещи в централите и поделенията, включително и в България.

"Хюлет Пакард" също обявиха увеличение на капитала, което дава възможност на всички техни служители по света да участват в него по преференциална цена.

В продължение на двадесет години от "Сосиете женерал" предлагат на своите служители акции на преференциални цени,. От 2003 г. насам се увеличават акционерите работници извън Франция, където първоначално е започнала програмата.

За размера на предлагането свидетелства фактът, че най-голямата група акционери в компанията са именно нейните служители, които държат общо 7.5% от капитала й.

От 125 хил. служители в банката близо 60% са се възползвали от възможността да закупят акции. Най-разпространена е тази практика сред служителите във Франция и френските поделения на "Сосиете женерал" - 80 на сто от тях са притежатели на акции на банката, докато при чуждестранните поделения този дял е 35%.

Банката има представителства в над 80 страни и в 57 от тях върви програмата за придобиване на акциите, като в България се предлагат акции и в SG Експресбанк.

Те не са съобщавали цената, на която са пласирали книжата сред служителите си, но според информация на "Дневник" тя е 129 евро, а миналата година е била 109 евро. В момента цената на тези акции на борсата в Париж е около 113 евро.

Подобна разлика в цената показва, че понякога може да е по-изгодно за служителите да купят сами акции на борсата

Причината е, че цената, на която се пласират книжата за работещите, се определя няколко месеца преди да започне процедурата - решението трябва да мине през управителните органи или общото събрание, често се налага и публикуването на проспект.

Това забавя процеса и няма никаква гаранция, че през това време цената на акциите на борсата няма да се понижи и да се окаже по-ниска от предлаганата за служители на компанията.

Така че в някои случаи работниците поемат определен риск при записването - няма никаква гаранция, че цената на акциите няма да стане по-изгодна на борсата, отколкото при вътрешното записване в компанията.

От друга страна, често компанията майка е листвана на чужда борса, извън държавите, в които се предлагат акциите. Така за служители, които искат да станат акционери, е по-лесно да запишат акции при директното им предлагане, отколкото да ги купят през инвестиционен посредник, на който ще платят и комисиона.

Заедно с комисионата може да се окаже, че борсовата цена е по-висока от тази на вътрешното предлагане в дружеството, макар като чиста стойност тя да изглежда по-ниска.

И "Сосиете женерал", и Юробанк са листвани на фондови пазари извън България. Юробанк, която от няколко месеца вече е собственик освен на Пощенска банка и на ДЗИ банк, е листвана на Атинската фондова борса и нейни акции тази година за пръв път могат да получат и служителите в българските й поделения.

Общо 1.5 млн. акции са предложени за работещите в Юробанк, включително за българските служители в Пощенска банка и ДЗИ банк. Цената е 20 евро, а в записването може да вземе участие всеки от служителите, при условие че запише максимум 200 акции.

Крайният срок за записване изтече вчера. На атинската борса котировките на книжата в момента са около 23-24 евро, но в края на юли цената им е била над 26 евро.

Крачка напред към развитите капиталови пазари скоро ще направят и служителите в българското поделение на "Хюлет Пакард". Те могат да запишат акции при предстоящото увеличение на капитала на производителя на компютърна техника.

В този случай емисионната цена не е фиксирана и при всички случаи ще бъде по-изгодна покупката чрез вътрешното предлагане в сравнение с тази на фондовия пазар.

От проспекта на компанията става ясно, че ще бъдат предложени до 175 млн. акции с номинална стойност 1 цент, като служителите ще могат да ги закупят на цена 85% от борсовата котировка на книжата към датата на придобиване.

Заплащането на акциите ще става чрез удръжки от месечните възнаграждения

в размер не по-голям от 10%. Тази седмица започва да тече записването за участие в увеличение.

След това работещите ще могат да се включат и в подписката за фактическото увеличение на капитала, която ще бъде открита между 1 ноември и 30 април 2008 г., когато изтича крайният срок.

Освен българските служители от тази политика на компанията могат да се възползват и заетите във всички останали дъщерни дружества по целия свят.

Други преференции, предоставяни от щатския технологичен гигант на персонала му, са опциите (те дават право да служители да закупуват акции), ограничени акции и ограничени акционни единици. Такива финансови инструменти на българския капиталов пазар обаче все още не съществуват.

Допълнителен стимул за заетите да участват в записванията е фактът, че акциите се взимат предвид при изчислението на всички водещи индекси

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 20 минути

Нека да видим програмата на ГЕРБ и ще говорим, допълни той

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 24 минути

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 2 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 2 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 2 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 3 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 3 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 3 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 4 часа

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 4 часа

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 4 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Борисов: Ще работя с ПП само при тези условия</p>

Борисов: Ще работя с ПП само при доминираща роля на ГЕРБ - с наши министри и програма

България Преди 5 часа

Моят противник на тези избори са проруските партии, посочи лидерът на ГЕРБ

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 5 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 5 часа

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 6 часа

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар