0

Н е ревнуваме за плоския данък - само да стане, посочва в интервю за "Труд" бившият финансов министър Милен Велчев, сега зам.-председател на НДСВ. В НДСВ говорим за плосък данък поне от четири години и смятаме, че сега е назрял моментът да се въведе, допълва той.

Заводите в Севлиево остават щатски, съобщава "24 часа". Американската компания "Бейн кепитъл партнърс" купува бизнеса "Бани и кухни" на "Американ Стандарт".

В него влизат и двата севлиевски завода "Идеал Стандарт-Видима" и "Идеал Стандарт България". Сделката е за 1,755 млрд. долара.

Според "Пари" слуховете за спад на туристите по Черноморието са отхвърлени, но има опасност приходите от туристите да намалеят, ако броят на хотелите продължи да расте.

"Софийска вода" се измъкна от плащането на такса, пише "Дневник".

Четиригодишните преговори между Столичната община и "Софийска вода" за промени в концесионния договор са приключили и на заседанието на общинския съвет в четвъртък ще бъде гласуван анекс към него.

Договорът беше подписан в края на 1999 г. от бившия кмет Стефан Софиянски, а от 2003 г. се заговори, че е изключително неизгоден за града и започнаха преговори за преразглеждането на клаузите му от настоящия общински съвет.

През 2005 г. Сметната палата излезе с изключително критичен доклад към водната концесия и оттогава и кметът Бойко Борисов, и общинари, често предлагат да бъде развалена, но това не се случи.

В анекса отново не се предвижда "Софийска вода" да плаща концесионна такса, за която София отдавна настоява.

Таксата отпадна по препоръка на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), защото щяла да се калкулира в цената на водата и да се наложи по-голямо увеличение, обясниха от общинската администрация.

Концесионерът се ангажира да плаща за охраната на водоемите, която струва 2 млн. лв. годишно. Досега общината плащаше на МВР, но Сметната палата й възложи да си върне парите от концесионера.

Бързият съд в защита на потребителите премахнат, обявява "Сега".

Възможността съдилищата в страната да разглеждат и решават в съкратени срокове исковете за защита на колективните интереси на потребителите е бил премахнат тихомълком от законодателството, алармираха вчера няколко потребителски организации.

Това е станало с преходните и заключителни разпоредби на новия Граждански процесуален кодекс (ГПК), който бе публикуван в "Държавен вестник" в края на миналата седмица.

Според един от неговите параграфи от Закона за защита на потребителите се премахват няколко члена, които осигуряват защитата на колективните права.

Новият ГПК премахва от закона задължението на съдилищата да образуват незабавно дело за защита на колективни права и да го решат в 14-дневен срок, както и да постановяват незабавно прекратяване на търговската практика, от която са се жалвали потребителите.

Тази разпоредба е в сила от началото на годината и досега няма сведение някой съд в страната да е работил по този член.

Цените на водата се вдигат с 1-3 стотинки от есента, съобщава още "Сега".

Цените на водата вероятно ще се повишат с около 1-3 стотинки за кубик от септември-октомври. Причина за това е драстичният скок на електроенергията, която от началото на този месец поскъпна средно с 23% за фирмите.

Ако увеличението на цените на тока беше около 5%, каквото очаквахме, надали щеше да се стигне до искания за увеличение на тарифите, коментира председателят на Съюза на работодателите от системата на ВиК Ангел Престойски.

По думите му с повишаването на цените водните дружества просто ще компенсират нарасналите си разходи. Малко по-сериозно завишение вероятно ще има в Североизточна България, където водният ресурс е ограничен, а водата се добива от голяма дълбочина с помпи.

Радиаторите ще се отчитат през цялата година, информира още "Сега".

Асоциацията на фирмите за топлинно счетоводство предложи вчера да се въведе целогодишно отчитане на индивидуалните измерителни уреди по радиаторите по предварително изготвен график.

Ако това се възприеме, вместо сегашните кампании в края на отоплителния сезон, изравнителните сметки ще се правят за година назад, но за едни сгради примерно от януари до януари, а за други - от юли до юли.

Предложението бе направено от председателя на асоциацията Тодор Кузманов по време на обсъждане на новите общи условия на топлофикационните дружества.

Мотивът е, че така фирмите няма да са притиснати от срокове за изготвяне на сметките и ще могат да назначат за отчетници хора на постоянни трудови договори, което ще намали грешките до минимум.

Другият мотив е, че така клиентите ще знаят една година предварително на коя дата ще отчитат уредите и ще могат по-лесно да планират да осигурят достъп до домовете си.

Абонати чакат пари от парното, съобщава "Стандарт".

"Топлофикация София" да връща пари от сметките за парно за миналата зима, очакват абонати. Според тях през топлата зима са плащали високи сметки, защото са били на база 2006 г.

Затова сега при изравняването очакват парното да им върне надвзетите пари. Но от "Топлофикация" твърдят, че на много малко потребители ще дават пари обратно, защото сметките били реални.

Зимата била топла, но цената на парното скочи. Дори радиаторите да не работят, много енергия отива в сградната инсталация.

Така сметките са високи, сякаш радиаторът е работил. От края на миналата седмица някои фирми за дялово разпределение изпращат изравнителни сметки.

Но повечето топлинни счетоводители ще са готови със сметките в средата на август. Касите на "Топлофикация" ще бъдат отворени за плащане на сметките от 15 септември.

Причината за забавянето беше грешка в новата наредба за топлоснабдяване. Оказа се, че при 60% от абонатите сметките са сгрешени. 60-70% от топлото били начислявани в сградната инсталация, а едва 30% били от радиаторите.

Така излиза, че не уредите, а стените са ни топлили, казаха топлинни счетоводители. Наредбата работеше без проблем при 40% от сградите, където няма откачени радиатори.

Дават трактор за първия европроект, информира още "Стандарт".

Липсата на работна ръка е един от най-големите проблеми за фермерите. Това стана ясно на дискусия за европейските възможности пред селските ни стопани, организирана в Пазарджик.

Гърци крадат работната ръка от южните ни региони. Те наемат българи срещу 60 евро на ден, а ние трябва да внасяме работници от Китай, оплакаха се фермери от Пазарджишко на земеделския министър Нихат Кабил.

Още в четвъртък ще поставя въпроса пред социалния министър на заседанието на Министерския съвет, обеща шефът на земеделието и продоволствието.

Той се ангажира да постави въпроса и пред шефа на парламентарната комисия по социална политика Хасан Адемов.Социалните помощи отучили хората в региона да изкарват парите си с труд.

Повечето от тях предпочитат да се хващат на работа само за ден-два срещу надница от десетина лева. Отказват да подписват трудови договори, за да не загубят социалните си помощи.

Това е сериозен проблем, който трябва да намери решението си. Ще го отнеса до хората, от които зависи, обеща Кабил.

"Генномодифицирани храни в магазините" е едно от заглавията в "Новинар" 

Хранителни продукти с генномодифицирани организми се продават в търговската мрежа, без да има обозначение на етикета за съдържанието им. Това каза Светла Николова, председател на сдружение за насърчаване на биоземеделието "Агролинк".

След като България стана член на ЕС, за нея важат законите и директивите, които спазват всичките 27 страни членки. В ЕС е разрешено да се модифицира единствено царевицата.

С директива е определено, че максималното съдържание на ГМО в хранителните продуки не трябва да е повече от 0,9% и задължително да бъде отбелязано на етикета.

Но производителите на хранителни стоки не спазват директивите на ЕС, като не записват изискваната информация за вредните съставки.

НАП проверява фирми за недеклариран внос, пише още "Новинар". 

Експерти от Националната агенция по приходите (НАП) ще проверят 160 фирми от Бургаска област за неверни данни за внос, съобщиха вчера от ведомството.

Причина били откритите несъответствия между декларираните от търговците през първото полугодие данни за внесени стоки от ЕС и информацията, получена от данъчните администрации на страните от Евросъюза.

От НАП са установили и фирми, които не са издавали протоколи за внесените стоки или документите били издавани със закъснение.

Междувременно стана ясно, че изпълнителният директор на агенцията Мария Мургина ще бъде председател на новосъздадения Консултативен съвет за прилагане на данъчното и осигурителното законодателство към НАП.

Ръст на туристите, спад на приходите, констатира "Пари".

Може да се очаква, че спрямо 2006 г. туристите ще са повече, но приходите се свиват, което може да доведе до криза в туризма, коментира Георги Герогов, председател на Националния борд по туризъм.

Парите се струпват по крайбрежието, което се бетонизира, и сега там предлагането изпреварва търсенето, а това води до намаляване на цените и приходите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 43 минути

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 1 час

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 3 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 4 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 4 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 5 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 5 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 5 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 5 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 5 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 5 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 6 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 6 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 6 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 7 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 7 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни