0

С негът вече струва милиони - в буквалния смисъл, защото не пада от небето, а го изстрелват оръдия. И милиарди - в преносния смисъл, защото зимните курорти са застрашени да загубят парите на скиорите.

Заради глобалното затопляне в началото на сезона по пистите цъфтят цветя, австрийските метеоролози твърдят, че в Алпите тази зима е най-топлата от 1300 г. В резултат началото на ски сезона се отлага няколко пъти и даже сега го спасяват снежните машини.

В България сезонът започна към 20 декември, но само защото собствениците на лифтовете вече са най-въоръжените - стотина оръдия сипят сняг по пистите в Банско, Боровец, Пампорово, на Витоша. И докато на зимните курорти не им върви, на застрахователите им се отвори нов бизнес. Туристите си плащат полица срещу безснежие.

Тихо се сипе първият сняг от оръдията - това е обичайна гледка по зимните курорти, след като глобалното затопляне създаде един от големите проблеми за ски центровете в България.

В борбата с безснежието курортите всяка година попълват своята армия на спасението с машини за изкуствен сняг. Така вече четвърта поредна зима сезонът успява да тръгне в края на декември и оцелява докъм 15 април, а собствениците на българските ски курорти влизат в повече разходи заради нуждата да произвеждат все повече сняг.

Концесионерът на Банско "Юлен" е инвестирал около 6 млн. евро в цялостна система от водоеми, помпени станции и снежни оръдия от последно поколение, Balkantourist Development Services предвижда в бюджета си за следващите три години 4 млн. евро за подобно съоръжение в Боровец.

На Витоша собственикът на лифтените станции "Ферайнигте Бергбанен - България" плати близо 200 000 евро само за да се сипе сняг върху 1800-метровата писта "Витошко лале".

Според европейските стандарти изграждането на инфраструктурата от помпи и турбини за 600 м писта струва около 450 000 евро, а производството за сняг за такъв участък на сезон излиза 27 000 евро. При такива параметри например Банско трябва всеки сезон да превръща три милиона евро в сняг за своите 65 км писти.

75 оръдия на Банско

Производството на сняг в Банско тази година започна още в средата на ноември, съобщи Иван Обрейков, директор на ски център "Банско". "Използвахме три студени дни, в които температурата падна под минус три градуса, и направихме пистата над Шилигарника, за да тренира националният отбор. Такъв сняг издържа на 12 градуса, а и склонът е в сянка, така че стана възможно официално да открием сезона на 16 декември, когато започнаха да идват и първите туристи", поясни Обрейков.

Преди три години "Юлен" купува 25 машини за изкуствен сняг, сега вече са 75 и ще се допълват с още догодина. За сравнение, големите курорти в Европа разполагат с по 300 такива оръдия. Отделно целият ски път до Банско е снабден със стационарни оръдия за сняг, тип човки.

Системата е на автоматичен режим и се включва в момента, в който температурите паднат под минус 3 градуса. За да стигне водата до съоръженията, са изградени две помпени станции на реките Бъндерица и Дамяница и 20 км тръби, откъдето водата отива до машините. Само за 4 дни работа със сняг могат да бъдат покрити 3/4 от пистите.

"Изкуствен сняг се прави през целия сезон, за да може да се обслужват туристи до април, а по-дълъг сезон носи повече пари", допълва Обрейков. Според него много по-голям проблем от липсата на сняг засега създава честото спиране на тока в района. Токовият удар вече е повредил доста системи, това може да се окаже пагубно за електрониката в машините и така да се провали сезонът.

Боровец в бъдеще време

Преди 20 години през декември в Боровец падаха обилни снеговалежи. Сега, ако нямаме сняг в курорта, по договор сме длъжни да връщаме парите на клиентите, обясни преди време за "Капитал" известният бивш скиор Петър Попангелов, който е собственик на семеен хотел в курорта.

В сравнение с това, което се случва на Банско, в Боровец, изглежда, са все още далеч с материала за изкуствен сняг. Курортът разполага с едва седем оръдия, като разработките на тази тема са в бъдеще време.

През последните две години бе проучена и възможността за изграждане на снежна инсталация, съобщиха от Balkantourist Development Services. Целта е да се покрият 80% от пистите в Боровец с изкуствен сняг, за да постигне курортът независимост от естествения снеговалеж.

Процедурите по издаване на разрешителни за ползване на вода и строеж на инсталация отнеха една година и платихме 250 000 евро, обясни Росен Милков, изпълнителен директор на "Тетръс инженеринг" - фирмата, на която Balkantourist Development Services е възложил управлението на проекта.

"В следващите три години ще бъдат инвестирани четири милиона евро в цялостна система за производство на изкуствен сняг с мрежа от тръби за вода и ток и ще бъдат закупени още много оръдия, с които да гарантираме нормален сезон. Предстои да обявим конкурс за разработка на проекта, както и за изпълнител. В контакт сме с водещи европейски компании. Обречени сме да направим всичко това, а възвращаемостта на инвестицията е много тежка. Съвсем скоро очаквам туроператорите да ни задължат да им предоставяме гаранции за заснежени терени, в противен случай ще престанат да работят с нас. Някои банки в Европа дори не отпускат кредити за зимни курорти, ако инвеститорът не е включил в бизнес плана си изграждане на съоръжения за изкуствен сняг", опасява се Милков.

Пампорово - по-равно, по-евтино

Още преди две години "Пампорово" направи инсталация от язовир "Снежанка" и изгради две помпени станции, които изкарват водата до петте мобилни оръдия в курорта. Инвестицията е за един милион евро. "Петте машини са достатъчни, защото пистите са много по-равни в сравнение с тези в Банско и Боровец и може да се кара и при покривка от 10 см сняг. Това значи, че ни се налага да произвеждаме по-малко сняг от тях", обясни Захари Шопов, директор на въжени линии "Пампорово".

Голямото предимство на курортите, инвестирали в техника за сняг, е, че разполагат с по-дълъг сезон за ски. "Изкуственият сняг удължава с един месец времето на топене при географската ширина, на която се намира България. От екологична гледна точка предпазва пистите от ерозия, тъй като топенето става по-бавно и не текат реки от вода по склоновете. Освен това не се използват никакви химикали, водата минава под силно налягане от 150 атмосфери през много фини дюзи и пада под формата на сняг", обяснява Симеон Калчев, отговорник за пистите в Българската федерация по ски.

Недостатъкът е, че производството черпи много електроенергия и самото изграждане на инсталациите е скъпо, което пък вдига цените на картите за лифтовите съоръжения. Заради това доста наблюдатели очертават тенденцията ските от сравнително достъпно семейно удоволствие да се превърнат в екзотично занимание за ограничен кръг хора.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 6 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 7 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 8 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 8 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 8 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 9 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 10 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 10 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 10 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 10 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 11 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 11 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности