0

С членството на България и Румъния в ЕС от 1 януари отпада необходимостта от седем дунавски митнически пункта и служителите в дунавските митници от Видин до Силистра ще намалеят с 58.

С членството на България и Румъния в ЕС от 1 януари отпада необходимостта от седем дунавски митнически пункта и служителите в дунавските митници от Видин до Силистра ще намалеят с 58, съобщи директорът на Регионалната митническа дирекция в Русе Костадин Соколов.

Остават да действат митническите пунктове на пристанищата и около 700 митнически служители към Регионалната дирекция. Преструктурирането се налага, тъй като от 1 януари митническият контрол трябва да бъде само за отделни потоци на стоки.

С факта на пълноправното ни членство отпадат и проверките по границата ни с Гърция, която вече ще е вътрешна за ЕС. За сметка на това обаче контролът по т.нар. "външни граници" - със страни, които не членуват в съюза, ще е по-стриктен.

Основните български гранични пунктове, които ще са на външна граница на ЕС, са подготвени за работа според европейските изисквания.

Експерти съветват всички българи, макар след Нова година да могат да пътуват свободно в страните от ЕС, да носят със себе си валидни международни паспорти.

Граничните полицаи и митничарите на по-възловите пунктове очакват все повече българи да пътуват в чужбина, заради по-лекия режим на преминаване на границата.

На повечето пунктове все още продължават реконструкции, на други все още не е започвала.

Трите най-големи пункта - Капитан Андреево, Гюешево и Калотина, ще поемат най-голямото натоварване от засиления трафик. Останалите пунктове на границата ни със Сърбия, Турция и Македония ще останат като алтернативни за преминаване.

Очакванията са, че и през тях трафикът ще нарасне. Дни преди влизането на страната ни в ЕС, екип на БТА посети по-голямата част от ГКПП-тата.

Най-големият пункт на българо-турската граница - Капитан Андреево, вече е готов да бъде сигурна външна граница на ЕС, увериха граничните полицаи и митничарите.

Граничните полицаи охраняват 34 км българо-турска и 5 км българо-гръцка граница. Разполагат с мобилна и стационарна техника, която не е свръхмодерна, но според специалистите върши добра работа. Получили са уверение, че от март следващата година започва генерален ремонт на целия пункт.

Турските граждани от утре ще пътуват с визи в България. Те трябва да са предварително положени в паспортите.

По отношение на ветеринарния контрол на пункта са взети всички мерки, има модерна техника. Живи животни и продукти от животински произход, идващи от Турция, ще преминават само на Капитан Андреево.

Митничарите на пункта също са готови да заработят според европейските изисквания. Все още не е ясна съдбата на безмитните бензиностанции.

Ще има адаптивен период, през който ще е нужно всички преминаващи водачи на ТИР-ове да свикнат с новите изисквания за митнически контрол - електронни декларации и различен тип бланки, които ще се попълват.

Двойно повече гранични полицаи обаче ще са нужни на ГКПП Лесово. От необходимите 130 сега са едва на половината. Трафикът през пункта се покачва постоянно, но инфраструктурата му остава много сериозен проблем.

Само тук работи система за обслужване на едно гише - първата въведена в България. С нейна помощ се ограничават плащанията в брой и така корупционните практики се свеждат до минимум.

На ГКПП Малко Търново очакват през 2007 г. пари за основен ремонт на сградите и осветлението. Екипите на "Гранична полиция" вече са готови за работа по новите европейски изисквания. Те разполагат и със сравнително модерна апаратура за това.

Митничарите на пункта имат от година и половина с модерно хале за щателна проверка. То е снабдено с всичко необходимо - машина за демонтиране на гуми, рентген, канал и техника за източване на гориво.

Екипът митничари е подготвен за работа по новите европейски изисквания. Възможно е митническият състав тук да се увеличи.

Одобрен е нов план за реконструкция на ГКПП Калотина. Реализирането му ще бъде финансирано от Световната банка.

Така ще бъде изградено и второ трасе за ТИР-ове и ще се сложи край на практиката при пикови моменти тежките возила да преминават през лентите за автомобили и автобуси, което сега забавя движението.

На пункта вече има и изключително модерна ветеринарна техника. Работещите тук се надяват до шест месеца да започне и работата на едно гише.

За да преминат през Сърбия само с лични карти, всички българи ще трябва да плащат такса около 50 евро. Такса обаче не се налага в случаите, когато се пътува с международен паспорт.

Очакванията са след 1 януари да се повиши трафикът на пътуващи в посока излизане от България, тъй като много от ограниченията отпадат.

От 22 юни на пункта работят съвместни мобилни групи между МВР и МФ. Целта им е по-ефективен контрол по границата.

Новата система за панорамно видеонаблюдение позволява с 38 камери да се наблюдава всичко на пункта. 24 от камерите са за външно наблюдение, а 14 следят работата на граничните полицаи.

Слабо осветление и олющена козирка посрещат пътуващите през ГКПП Олтоманци. Граничният пункт се намира на българо-сръбската граница. Студентите, които учат в България ще минават при облекчен режим.

Неправителствени организации в Сърбия вече са се заели с реализирането на идеята в Босилегард и Димитровград в определени дни да има представител на българската консулска служба. През лятото и празниците трафикът тук е най-интензивен.

Основно през пункта минават пътуващи от Западна Европа за Гърция. Част от турските граждани, които са с двойно гражданство и работят и живеят в Европа в по-голямата част от годината, прибирайки се в родината си, минават през този пункт, за да си спестят чакането на Калотина.

На ГКПП Гюешево все още няма подобрение на техниката. Ремонтът продължава вече трета година, установи проверката на БТА.

От 1 януари за всички македонски граждани ще има визов режим при посещението им в България. Визите ще са безплатни.

На тези, които имат роднини у нас, няма да се искат визи, а само специално издадени удостоверения, с които ще се доказват родствените или съпружески връзки.

Работещите на пункта не очакват засилен трафик в началото на годината. Допускат дори лек спад на пътуващите, тъй като не всички македонски граждани вече са започнали процедурата по издаването на визи.

Според официалната статистика около 3 000 души минават от тук на денонощие, а камионите достигат 150-200.

Ветеринарната служба на пункта разполага с нов терминал. От преди около месец ветеринарите на пункта работят с нова информационна система, чрез която може да бъде проследявана всяка една стока, а данните могат да се обменят в целия ЕС.

Работещите на пункта очакват след 1 януари да се увеличат опитите за нелегално влизане в България, както и тези, опитали да минат границата с фалшиви документи.

Гюешево е основният пункт за преминаване от България към Македония. От тук минава коридор номер осем. Въпреки това отделни пътни участъци все още са в лошо състояние.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 9 минути

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 1 час

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 1 час

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 1 час

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 1 час

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 2 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 2 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 2 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 9 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 9 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 9 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 10 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 10 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 11 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.