0

О бсъжда се вариант да се сложат лимити на разходите на частните монополисти и ако те ги прескочат, държавата няма да признава тези разходи, съобщава "Труд", като цитира министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Според него така ще спре лавината от искания за по-високи сметки. Основната причина за по-високите цени на електричеството са по-големите разходи, мотивира се той.

"Сега" пък съобщава в челния си материал, че Федерацията за защита на потребителите в България смята да заведе колективен иск срещу чешката компания ЧЕЗ, която държи електроразпределението на Западна и Северна България.

Председателят на федерацията Павел Кърлев казва, че от излизането на новите сметки на ток оплакванията във федерацията са се увеличили, като най-честите са за объркани срокове за погасяване и отчитане, за неправилно начислени лихви и за невъзможност да се плати сметката, без да се чака на големи опашки.

С 0,23-0,24% на годишна база би могла да се увеличи цената на кредитите като следствие от предприетите в четвъртък от централната банка рестрикции към търговските банки, съобщава "Сега", като се позовава на думи на подуправителя на БНБ Димитър Костов пред БНР.

Разликата обаче между лихвените проценти, с които банките работят, варира между 3 и 5% и стратегията на всяка банка за лихвените равнища ще зависи много от конкуренцията, обяснява той.

Вдигат лихвите по потребителски кредити, съобщава и "Монитор".

Месечните вноски по лихвите на потребителските кредити ще се увеличат с няколко лева, след като БНБ въведе от септември нова мярка за ограничаване ръста на кредитирането. Това прогнозира пред БНР председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян, който е и шеф на Уникредит Булбанк.

От 1 септември финансовите институции трябва да блокират 12% от депозитите, които са събрали. В момента задължителния минимален резерв е 8%. Увеличението е с 50%.

Мярката бе утвърдена с решение на УС на БНБ в четвъртък. Причината е, че от края на първото тримесечие на тази година нивото на задлъжнялост на частния сектор в страната нараства с бързи темпове, твърдят централните банкери.

През юни т.г. темповете на растеж на банковия кредит са достигнали 47,4% на годишна база при 24,6% в края на 2006 г.

България може да е в новата голяма вълна инвеститори във вятърна енергия, смята Кристиян Каер, изп. директор на Европейската асоциация за вятърна енергия.

Според него Черно море е подходящ район за офшорно производство на такава енергия.

Българите почиват средно 24 дни в годината, пише "Сега", като цитира изследване на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.

Същото е положението и в Румъния, но у нас има повече празнични дни - 10, докато в съседката ни те са само шест.

В 12-те нови членки на ЕС годишният отпуск заедно с договорените добавки е средно 22,4 дни, а в Норвегия и 15-те стари членки на съюза средно се почива по 26,7 дни.

БНБ затяга лицензите за банки извън ЕС, пише "Дневник".

Високо реноме и притежаване на инвестиционен рейтинг са сред основните иизисквания за допускане до българския банков пазар на банки от трети страни (т.е. нечленки на Европейския съюз).

Строго ще се следи и за наличието на законодателни пречки при осъществяване на надзорно сътрудничество с органите в съответните страни и нивото и условията за гарантиране на влоговете в тях.

Това става ясно от приетите от управителния съвет на БНБ основни принципи на лицензионната политика. В тях се посочва, че както и през изминалите 10 години централната банка ще продължи с консервативната политика по раздаване на разрешителни.

До банковия пазар ще бъдат допускани само участници, способни да допринесат за усъвършенстването на банковото посредничество, да добавят нова стойност на пазара, предлагайки иновативни продукти и услуги, се казва в приетите от БНБ правила.

Земеделието - отличник в онлайн общуването, констатира "Сега".

Земеделското министерство се оказа най-доброто измежду 12 държавни ведомства по отношение на обслужването на гражданите. Това показват резултатите от специално изследване на Института за пазарна икономика за нивото на административно обслужване на място и в интернет.

Институтът сравнява няколко фактора - колко е улеснен достъпът до информация, дали съществува система за обратна връзка, как се отнасят един към друг потребителите и служителите и др. В това отношение ведомството на Нихат Кабил не събира максималния резултат, но все пак излиза на първо място.

От класацията дори излиза, че Министерството на икономиката и енергетиката се представя далеч по-зле по отношение на онлайн услугите, отколкото аграрното ведомство.

Докато сайтът на земеделското е оценен със 122 от максимално възможните 200 точки, сайтът на икономическото е оценен с 49 точки по отношение на възможностите услугите му да се ползват през Мрежата.

Публичните дружества вече струват 40% от БВП, съобщава още "Сега".

Индексът BG40, отразяващ 40-те компании с най-висока капитализация, чиито акции се търгуват на Българската фондова борса, се е увеличил с 55,05% за първите шест месеца на тази година, достигайки до рекордните 309,91 пункта.

Това се казва в полугодишния отчет на Българската фондова борса - София (БФБ), публикуван онлайн. Към 30 юни т.г. пазарната капитализация на борсата е 20,7 млрд. лева, което представлява над 109% ръст спрямо края на същия месец на миналата година.

20 млрд. лева са около 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната и от резултата излиза, че стойността на всички акции на търгуваните на борсата дружества струват 20 млрд. лв., ако за цена се приеме актуалната стойност на търгуваните от тях акции.

Дават 500 млн. евро за една година за ремонт на пътища, информира "Стандарт".

Близо 500 млн. евро ще бъдат вложени в реконструирането на пътища в България тази година. Това е два пъти повече от парите през 2006 г., каза министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов пред БНР.

Търси се вариант за концесията на магистрала "Черно море". При нея ще направим всичко да избегнем недоразуменията, които се получиха с концесията на магистрала "Тракия", каза Гагаузов.

Ремонти на 12 столични квартала тръгват от днес, предупреждава "Монитор".

Кърпенето на дупките в 12 столични района ще започне от днес и ще продължи до края на седмицата. Екипите ще работят с пълна пара в "Красна поляна", "Овча купел", "Младост", "Студентски", "Триадица", "Красно село", "Мало Бучино", "Витоша", "Лозенец", "Средец", "Изгрев" и "Панчерево".

Там ще се сменят износената настилка и ще се преасфалтира, съобщиха вчера от общината.От днес те ще започне и сменянето на плочките по тротоарите на улиците "Екзарх Йосиф" и "Шипка" и в кварталите "Дружба 1" и "Дружба 2".

По три от улиците в центъра на столицата също ще тръгнат ремонти. Работниците ще сменят асфалт и павета по "Алабин", "Ангел Кънчев", "Христо Белчев" и "Солунска".

В района на езерото Панчарево строителните екипи ще пренареждат паветата и по улиците на с. Лозен. Ще бъде закърпена и настилката между селото и магистрала "Тракия", уточниха работниците.

Дупките пред резиденцията на президента Георги Първанов , която се намира на ул. "Секвоя" в столичния квартал "Бояна", също ще бъдат запълнени днес, съобщава пред вестника директорът на техническото направление към фирма "Главболгарстрой" инж. Радослав Димитров вчера.

VII и VIII блок в АЕЦ "Козлодуй" излизат в битка с АЕЦ "Белене", обявява "Новинар".

VII и VIII блок блок в АЕЦ "Козлодуй" ще спасят България и Балканите от режим на тока, защото могат да станат готови по-бързо и ще бъдат по-евтини, обявиха бивши шефове на центаралата в края на седмицата.

Икономисти вече уговаряли премиера Сергей Станишев да се откаже от проекта АЕЦ "Белене", съобщи Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум и бивш член на УС на първа атомна.

Привържениците на идеята да се построят два нови ядрени блока, но западно производство, на площадката на АЕЦ"Козлодуй" излязоха отново в медийното пространство, след като Агенцията за ядрено регулиране съобщи, че реално изграждането на АЕЦ "Белене" ще започне през 2009 г., а централата ще заработи през 2015-2016 г.

В жегите софиянци си плащат водата през интернет, констатира "Новинар".

Два пъти повече хора са предпочели да плащат сметките си за вода през лятото чрез интернет и по банков път, казаха вчера от "Софийска вода".

През януари те са били 14 хил., докато през миналия месец са се увеличили до 23 хил.

Междувременно от дружеството съобщиха, че от 11 до 23 ч. утре вода няма да има в столичните квартали Драгалевци, Киноцентър, Бояна, Княжево, улици "Лешникова гора", "Мавровец", "Академик Сандерс".

Причината са строителни дейности, обясниха от ВиК оператора. Вода няма да има и от 12 до 24 ч. в кв. Горна баня, вилни зони Каменица и Маджарица. При продължителност на ремонтите над 12 часа водоноски ще има на санаториума в Драгалевци, на площада в Бояна.

Апетити за имоти погребват родното каростроене, пише "Пари".

Българският мотокар, емблемата на българското машиностроене, безвъзвратно изчезна. Жилищни и търговски комплекси ще изникнат на мястото на производствените площадки на Балканкар.

От три месеца производителят на дизелови двигатели за машините "Вамо Варна" напълно преустанови работа. Заради вносните двигатели българският кар изгуби основното си предимство - най-ниската в света цена за сравнително доброто качество.

Логистиката с 370 млн. лв. оборот, анонсира още "Пари".

2/3 от транспортно-спедиторските услуги в страната, свързани с обмена на стоки, се извършват от 75-те фирми, които членуват в Националното сдружение на българските спедитори. Общият оборот на компаниите за 2006 г. е 370 млн. лв.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 6 минути

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 54 минути

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 2 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 3 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 4 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 5 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 5 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 6 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 6 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 6 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 6 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 6 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 6 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 7 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 7 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 7 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака