0

"БСП посочи ГЕРБ за враг предизборно", акцентира "Сега".

БСП посочи недвусмислено ГЕРБ за свой основен враг месеци преди парламентарните избори. 400 делегати на национална среща на младите социалисти използваха случая за критики и нападки срещу партията и лично срещу Бойко Борисов.

"Предпочитам да правим политика с Доган, отколкото с Пашата", обяви членът на ИБ на БСП Кирил Добрев, имайки предвид Румен Николов, бивш съдружник на Борисов.

В официалното си обръщение към делегатите Добрев предупреди младежите, че на социалистите им предстоят "много тежки мачове, защото в българската политика станаха твърде много лидерите и партиите, които имат едно оръжие - популизма".

"ГЕРБ вреди на България", отбелязва "Монитор".

Представителите на ГЕРБ атакуват България в Европа. При това го правят по не най-почтения начин. Това заяви премиерът Сергей Станишев в Пловдив. Като доказателство той изтъкна подписката за уволнение на правителството.

Станишев окачестви като опасен прецедент думите на неформалния лидер Бойко Борисов по отношение на възродителния процес. "Неслучайно и президентът каза, че ГЕРБ се атакизира. Все повече залагат на лъжата и това го казвам съвсем отговорно", допълни Станишев.

"Корупцията ще срине ГЕРБ", пише на първа страница "Дума". ГЕРБ гради корупционни схеми и практики и това ще ги срине на предстоящите през следващата година избори, заяви вчера бившият вътрешен министър Румен Петков.

Той коментира, че програмата на партията на столичния кмет Бойко Борисов предвиждала да се възстанови политизирането на МО, МВР и МВнР. Реализирането на тези замисли би довело до създаване на ненужно напрежение в тези звена, коментира Петков.

"Двама се ругаят, коалицията печели", коментира "Стандарт".

Рядко минава ден, през който лидерите на БСП и ГЕРБ да не са си разменили официални становища, покани, закани или обиди в медиите. В същото време социолозите са убедени, че най-безпроблемният вариант за стабилна следизборна коалиция е ГЕРБ-БСП.

Двете партии не издават някакви фундаментални различия в програмните си документи, независимо че едната е дясна, а другата играе вляво. При оформянето на бъдещ кабинет с участието на Бойко Борисов и Сергей Станишев ДПС ще се опита да изиграе ролята на фактор, който да гарантира стабилността на управлението, в случай че един от двамата основни партньори се разсърди.

А лютите клетви между Борисов и Станишев не трябва да се приемат чак толкова драматично. Тяхната цел по-скоро е да надъхат електората, който после ще трябва да види изумен как заклетите врагове се съюзяват.

"Хората ще покажат с кого да се коалираме", казва в интервю за "Монитор" Христина Христова, заместник-предеседател на ПГ на НДСВ. Тя припомня, че още през 2001 г. са показали, че движението се мобилизира точно по време на избори.

"С Четвъртия конгрес затвърдихме преминаването на НДСВ към една класическа партия. С развитието на структурите по места мисля, че ще успеем да мобилизираме своя електорат.

От изказванията на конгреса се разбра, че нашите членове искат да участваме сами на изборите. След това, в зависимост от вота на хората, ще се търсят коалиции с други партии", казва в заключение Христова.

"Иван Сотиров обеща позитивна кампания в СДС", съобщава "Труд".

"Кандидатирам се за лидер на СДС, за да върна доверието в партията и да я консолидирам." Това каза вчера синият депутат Иван Сотиров, който обяви официално кандидатурата си за лидерския пост в партията.

"Иван Сотиров е човек отдаден на каузата и за когото няма никакви съмнения за корупция", коментира лидерът на СДС Пламен Юруков. Мартин Димитров също обяви, че ще се кандидатира за поста.

"ЛИДЕР стяга нов десен център", съобщава "Стандарт". След като през миналата неделя стана факт дългоочакваната коалиция между ВМРО, Земеделски народен съюз и ЛИДЕР, тройният съюз обяви, че няма да си сътрудничи с нито една от управляващите формации, а ще бъде тяхна алтернатива.

Ще се видим пак с "Гергьовден" и ЕНП на Мария Капон, заяви председателят на ЛИДЕР Кънчо Филипов. Той планира разговори и със социалдемократите на Николай Камов, които напуснаха "Коалиция за България", както и с патриотичен съюз "Защита", който скандално си тръгна от "Атака".

"Нещо дребно можело да взриви етническия мир", пише "24 часа". Голяма част от българското общество се е радикализирала и не е изключено етническият мир да бъде нарушен. Това предупреди вчера Българският национален съюз пред централата на ДПС в София.

Според лидера Боян Расате рано или късно търпението на българите към малцинствата ще се изчерпи и това може да доведе до ужасяващи последици. Расате смята, че партията на Ахмед Доган всява омраза, защото богатството й било от правене на бизнес от политиката.

"ДПС не се занимава с другите партии, те се занимават с нас", е озаглавено интервюто в "Сега" с лидера на МДПС Корман Исмаилов. По думите му лидерите на някои партии прекаляват с нагнетяването на напрежение и ако структурите им по места подемат тази политика и говорене, е възможно да има проблеми.

Исмаилов посочва , че с 22 000 души членска маса МДПС е най-голямата младежка либерална организация в ЕС.

"Колкото повече ДПС се отваря и разширява, толкова по-големи са усилията на нашите опоненти да ни капсулират. Нас, младите, не ни притесняват внушенията, които са плод на омраза и негативизъм."

"Спадът в някои цени ще намали приходите от косвени данъци", е експертното мнение на проф. Христина Вучева. В интервю за "Класа" тя обяснява, че очакваното намаление на износа и на производството в страната, както и намалението на заетостта в резултат на икономическата криза вероятно ще намали данъчните приходи в сравнение с това, което постигнахме досега.

Вече се вижда намаление на цените на металите и на петрола, което няма как да не намали приходите от косвените данъци. Според Вучева логично би било да се осмисли доктрината за поддържане на излишъци при новите условия на криза и намаляване на приходите.

"Част от парите за антикризисни мерки трябва да отидат за железниците", е позицията на министъра на транспорта Петър Мутафчиев.

В интервю за "Дневник" той заявява, че министерството ще иска допълнително 120 млн. лева, които ще гарантират покупката на вагони и локомотиви.

"Моето предложение - продължава министърът, е от предвидените 400 млн. лева за подпомагане на икономиката в криза да се отделят средства за БДЖ. Ако сега не направим тази крачка да увеличим парите за железници, перспективите не са добри. Ще внеса програмата за финансиране на железниците до 2013 г. за обсъждане в Министерския съвет, след като получа гаранции от финансовото министерство, че в бюджета за следващата година ще бъде заложена първоначалната сума за финансиране." Мутафчиев уточнява, че за 2009 г. са необходими 198 млн. лв.

"Не изключвам натиск срещу бизнеса ми", казва в интервю за "24 часа" Христо Ковачки, един от най-едрите български инвеститори в енергетиката. Той поиска данъчни и прокурори да го проверят. На въпрос това не е ли контраатака на готвена от държавата проверка, Ковачки е категоричен, че "няма притеснение, прави бизнес ясно и публично".

Той обаче иска някой в България да обясни от какво е правилно да си богат - защо от кафе може, а от въглища - не. Наясно е обаче, че ако държавата се обърне срещу даден бизнес, никой не може да й се противопостави.

"Българинът иска държавата да уеднакви доходите", отбелязва "Труд". Близо 85% от българите искат държавата да намали различията в доходите, като приложи регулативните си функции.

Това показва най-новото представително изследване за ефективността от социалните политики, насочени срещу бедността. То е извършено от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Държавните механизми трябва да се задействат, за да намалее неравенството в заплащането. Така смятат между 62 и 100% от домакинствата с основни доходи от обезщетения за безработица и други социални пари.

Само че и близо 64% от анкетираните наемни работници мислят по този начин срещу 50% от предприемачите и самонаетите.

"Обида е да се плашат хората с ОЛАФ", подчертава в интервю за "Труд" вицепремиерът Меглена Плугчиева.

"Това е обида и към генералната дирекция, и към екипа на ОЛАФ. Ние сме виновни, че в последните 2 г. тотално са били прекъснати диалогът и сътрудничеството, а сега се опитваме да се оправдаем и да се скрием зад ОЛАФ.

Всички институции имат указания как се работи с ОЛАФ. При подозрение за нередности трябва да ги докладват на съответното ниво - за законови нарушения и престъпления към прокуратурата и към ОЛАФ.

Когато обаче става дума само за подозрения, за нарушения на административни процедури, то това е в компетенциите на нашите институции. За съжаление сега има и преиграване", разяснява Плугчиева.

"България договори 1,2 млрд. лева от Евросъюза", отбелязва "Сега". България най-сетне започна да подписва договори по проекти от оперативните програми на ЕС.

"Само за последните 5 месеца имаме увеличение на контрактите по европейските програми от 93 млн. лева на 1,2 млрд. лв", отчете вицепремиерът Меглена Плугчиева. Тя успокои, че парите по оперативните програми в момента не са застрашени от спиране.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 40 минути

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 1 час

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 2 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 2 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 2 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 3 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 3 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 3 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 4 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 4 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 4 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 5 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 5 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 5 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар