0

А ко сте от типа хора, които предпочитат да чуят най-напред добрата новина, а после лошата, ето я: тази година не успяхме всички да умрем от птичи грип. А се очакваше пандемията да порази света.

Смъртоносният вирус H5N1 се прехвърляше от птиците към хората по цял свят, но за щастие не масово. През януари достигна Турция, която е почти Европа и вероятно ще стане през следващите 10 години, ако ЕС реши.

Здравните експерти прогнозираха, че е просто въпрос на време вирусът да мутира в хората и да се превърне в "невероятно ужасяващо нещо".

Това не стана. Все още можем да кихаме и да кихат срещу нас без опасност за живота. Засега.

Толкова за добрите новини - особено за американския президент Джордж Буш и британския премиер Тони Блеър, за които тази година се оказа най-трудна за партньорството им.

Враговете на Вашингон и Лондон станаха по-уверени

Иракските бунтовници, талибаните, иранският теократичен режим, "Хизбула" - всички те просперираха с разсейването на илюзията за по-демократичен Близък изток.

В началото на годината Ирак не изглеждаше провал от гледна точка на Вашингтон. В крайна сметка Буш трябваше да признае, че Америка не печели войната в Ирак, където се състояха избори на 15 декември 2005 г.

Това бе последната фаза от серията "крайъгълни камъни" - избори, конституционен дебат и референдуми - с които приключи преходния период към независимо управление.

Това бе постигнато, въпреки месеците на политически пазарлъци, но насилието се засили и по същността си стана на още по-религиозна основа.

През февруари сунитските бунтовници взривиха Златната джамия в Самара - едно от най-светите места за шиитите. Шиитските ескадрони на смъртта отвърнаха, като се нахвърлиха срещу сунитското цивилно население.

Багдад, който някога бе град на съвместно съжителство между двата клона на исляма, бе разделен на верска основа. Убийствата следваха едно след друго.

До вчера (26 декември - бел.ред.) са убити 2978 американски войници, повече от загиналите при терористичните нападения на 11 септември 2001 г.

За Ирак са похарчени повече от 350 млрд. долара, а Белият дом поиска още 100 млрд.

Когато броят на американските жертви прехвърли 2000, започнаха да се задават сериозни въпроси колко е разумна войната. Дори процесът срещу Саддам, осъден на смърт през ноември, не помогна за спечелване на общественото мнение.

Междинните избори в САЩ през ноември показаха, че американското общество наблюдава събитията в Ирак. Това бе значителен фактор за тежкото поражение на републиканците на Буш, които загубиха контрол в Сената и Камарата на представителите.

Друг момент, който много повлия на гласоподавателите, бе серията от корупционни скандали след републиканците.

Малко преди изборите бе съобщено, че конгресменът Марк Фоли е изпратил "неприличен" имейл на млад стажант. Това не се прие добре, особено в южняшките щати.

Нанси Пелоси, старомодна представителка на левите демократи, бе номинирана за първата жена председател на Камарата на представителите, а министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд си подаде оставката след поражението.

Докато президентът продължаваше да държи на оръжията в Ирак, той бе посъветван да мисли по-гъвкаво от група ветерани държавници и политически съветници, които дори предложиха

Вашингтон да осигури помощ на Иран и Сирия, за да умиротвори Ирак

В Южен Ирак британците предадоха на иракчаните сравнително незначителни райони, но не успяха да установят пълен контрол върху Басра. Обещанията на политици за изтегляне на половината от 7-хилядната британска войска това лято, започват да изглеждат празни.

Действията на британските войски бяха още по-трудни в Южен Афганистан, който стана свидетел на възраждане на талибаните, свалени от власт преди пет години заради укриването на Осама бин Ладен.

Британски, канадски и холандски войници бяха замесени в най-сериозните сражения на войски на НАТО от Корейската война насам. Другите страни членки не проявиха голяма охота да изпратят войници на фронтовата линия.

35 британци бяха убити при над 100 самоубийствени нападения, извършени от талибаните и техните съюзници от "Ал Кайда" - тактика, неособено позната в страната до този момент.

Докато техните войски се сражаваха на два фронта, Буш и Блеър получиха болезнени уроци за цената на демокрацията в Близкия изток под формата на узаконен екстремизъм.

Чисто религиозни партии доминираха на изборите в Ирак, а в палестинските територии "Хамас" - хибрид между политическа партия и терористична групировка - спечели впечатляваща изборна победа през януари.

Успоредно с тежкия мозъчен удар, който получи левият израелски премиер Ариел Шарон - все още в кома, - бяха попарени растящите надежди за стабилност в сърцето на Близкия изток, след израелското изтегляне от ивицата Газа.

До края на годината териториите бяха заливани от насилие, тъй като Израел се опита да прекрати обстрела със самоделните ракети от въоръжените палестински фракции в нещо като миниатюрна гражданска война.

През юни израелският ефрейтор Гилад Шалит бе отвлечен от въоръжени палестинци. Седмици по-късно двама израелски войници бяха отвлечени от членове на "Хизбула" при дръзка акция през границата с Ливан.

Отговорът, по нареждане на новия премиер Ехуд Олмерт, бе бърз и мощен, но не решаващ. Израелските войски нахлуха в Ливан, докато самолетите сравниха със земята районите, които подкрепят "Хизбула" в Бейрут и Южен Ливан.

Повече от 50 хил. души се спасиха на борда на военни кораби и фериботи. Израелците обстрелваха жилищни квартали в градовете и селата на юг, твърдейки, че стрелят по легитимни цели на "Хизбула".

Израел бе принуден, не за първи път, да се сблъска с международното осъждане за "странични жертви". Доставяните от Иран ракети на "Хизбула" също убиха израелци, но бяха доста по-неефективни.

В края на 34-дневната война "Хизбула" успя да се утвърди като защитник на нацията, докато привържениците на шиитските милиции в Иран

останаха доволни от успешното "показване на мускули"

Шиитската държава продължи освен това да се меси в Ирак и се отнесе почти с пълно пренебрежение към искането на ООН за прекратяване на обогатяването на уран.

Иран ще стане цивилна ядрена сила в рамките на месеци, докато атомната бомба, както смята Западът, вероятно ще е готова до няколко години. В случай че сме забравили, президентът Махмуд Ахмадинеджад ни припомни няколко пъти, че Израел не трябва да съществува.

Друг член на "оста на злото" (помните ли тази фраза!?) - Северна Корея - се заинати и проведе опит с ядрени оръжия в планински полигон. ООН пак бе уклончива със санкциите, както стана и с Иран.

В Европа Сеголен Роаял отправи предизвикателство към французите да мислят отново за политика. Остава да се види какво точно мислят те, но е ясно, че фотогеничната претендентка на социалистите за президентските избори през април е удивително лишена от съдържание.

България и Румъния станаха най-бедните страни,

които досега са получавали членство в ЕС - те се присъединяват в понеделник, - докато страните членки се карат за турското членство.

Турция междувременно посрещна папата в началото на декември, малко след като той държа реч, в която цитира византийски император, който отхвърля исляма като източник на злото.

Папата възстанови мостове, но при пъстрия спектър от ислямски тероризъм, който продължава да тегне над Европа, отношенията между двете религии и култури остават крехки.

Към края на годината Сомалия тръгна на война с Етиопия. Столицата Могадишу е контролирана от фундаменталистка ислямистка милиция, която разгроми подкрепяните от ЦРУ религиозни групировки. Нов терор се заражда в Африканския рог.

Следващата година ще потърсим по-добри новини.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Простреляха близък приятел на Джъстин Бийбър

Простреляха близък приятел на Джъстин Бийбър

Свят Преди 1 минута

Рапърът Крис Кинг бе прострелян смъртоносно на 20 април

<p>Кога ще бъде забранен TikTok?</p>

Заради връзката н Китайската комунистическа партия: САЩ готви удар на TikTok

Свят Преди 14 минути

Принудителната продажба на TikTok е предприета заради връзките ѝ с Китайската комунистическа партия

<p>Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ</p>

Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ, има ли повод за тревога

Свят Преди 26 минути

По данни на Министерството на земеделието в САЩ до момента са засегнати 33 стада

<p>Фармацевти отчитат повишено търсене на ваксини за коклюш&nbsp;</p>

Фармацевт: Няма ваксини за коклюш нито в складовете, нито в аптеките

България Преди 33 минути

През определен период пациентите трябва да се реваксинират, обясни фармацевт

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

България Преди 41 минути

Росен Желязков изчете указа на президента Румен Радев, с който се правят структурни промени в служебния кабинет

Пенсионери

НОИ ще изплаща пенсиите за май след Великден

България Преди 44 минути

Около 534 хиляди души ще получат великденски добавки от 100 лв

Снимката е илюстративна

Крясъци, паника и изстрели с автомат: Косово си спомня за клането в Поклек

Свят Преди 45 минути

Четвърт век след случилото се, болката се засилва от факта, че справедливостта е неуловима, разказват близки на жертвите

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

Любопитно Преди 49 минути

В забавния куиз „Съм/Не съм“ двамата разкриват повече за себе си

<p>Зрелищно небесно шоу: Розова луна и метеоритен дъжд&nbsp;</p>

Розова луна ще наблюдаваме в небето тази седмица

Любопитно Преди 58 минути

За уникалния небесен феномен може да прочетете в следващите редове

От "Възраждане" поискаха оставката на председателя на НС

От "Възраждане" поискаха оставката на председателя на НС

България Преди 1 час

В кулоарите на парламента Костадинов обяви, че причината е отказът да бъде допусната точка за гласуване на вот на недоверие на служебния кабинет

<p>&quot;Беше като огнено шоу, всичко се случи толкова бързо&quot;</p>

Последиците от руския ракетен обстрел в най-голямата водноелектрическа централа в Украйна

Свят Преди 1 час

Спирането на централата означава, че други електроцентрали трябва да работят по-усилено, за да запазят осветлението в Украйна

<p>Парламентарната група на ДПС с нов заместник-председател&nbsp;</p>

Ертен Анисова е новият заместник-председател на ДПС

България Преди 1 час

Парламентарната група на ДПС има още трима заместник-председатели: Хамид Хамид, Халил Летифов и Йордан Цонев.

<p>Кога ще бъде пикът на заболели от коклюш</p>

Служебният министър Галя Кондева: Около 400 са регистрираните заболели от коклюш

България Преди 1 час

От министерството разкриха кога се очакват пикът на заболели

Да целунеш 10 мъже💋: Ан Хатауей описа свое "отвратително" прослушване

Да целунеш 10 мъже💋: Ан Хатауей описа свое "отвратително" прослушване

Любопитно Преди 1 час

Хатауей не уточни за кой филм е било прослушването

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

България Преди 1 час

Това заяви акад. Николай Денков от ПП-ДБ пред журналисти в парламента

<p>На 7 май приключва&nbsp;сагата с бащинството около жестокото убийство в София</p>

Велико Минков: При съвпадение на ДНК експертизата ще настоявам да отглеждам сина си

България Преди 1 час

ДНК експертизата е само стъпка в съдебния процес, заяви той