0

Държавата си затваря очите за лошото сирене, коментира пред "Стандарт" еврокомисарят Меглена Кунева.

Според резултатите за България от потребителския индекс само 13% от българите се чувстват подобаващо защитени от съществуващите мерки и едва 4% от сънародниците ни са подали оплакване от търговец или доставчик.

Очевидно хората не подават оплакване, защото не се чувстват достатъчно сигурни, че ще им се обърне внимание, отбелязва тя.

У нас прегледът на потребителския пазар не се прави от никой друг, освен от ЕК, би могло да има една много по-активна държавна политика по отношение на потребителските организации, които нямат средства да се издържат сами, смята Кунева.

Във връзка с дискусията за некачествени храни на българския пазар еврокомисарят отбелязва, че в България има закон за храните, на който никой не се позовава.

Палмовото масло например не е забранено, но има директна измама, защото не е указано в етикета, казва тя.

Нужна е много голяма бдителност, ЕК няма хора, които да свършат работата вместо българските митници, ветеринарни служби, производители, напомня Кунева.

Сиренето вече само от мляко, обещава пред "Телеграф" д-р Йордан Войнов, шеф на Националната ветеринарномедицинска служба. Той информира, че вече е разработен българският държавен стандарт, който да регламентира традиционните рецепти като българското саламурено сирене и във вторник ще бъде обсъден от експертния съвет, научните работници, асоциациите.

Всеки, който ще работи по този стандарт, ще бъде задължен да работи съгласно заложените в него критерии. Войнов казва, че ще бъде изработен стандарт и за колбасите, но това вече ще зависи и от самите производители, дали искат да работят по такива рецепти.

Швейцарците пуснаха българите да работят в страната им, пише "Сега".

Швейцарците одобриха с мнозинство продължаването на споразумението за свободно движение на работници между страната им и ЕС, което да обхване новоприетите в съюза България и Румъния. На общонационален референдум с "да" са гласували 59,6% от избирателите.

България е на път да изгуби огромна част от предоставените от ЕС средства за подготовката на страната за шенгенското безвизово пространство, твърди от първа страница "Дневник".

За две години институциите са успели да усвоят едва 1,4% от европейските средства - 4,355 млн. лв. от общо 161 млн. евро. Договарянето на парите приключва през декември, крайният срок за изпълнението на проектите е октомври 2010 г.

БСП кряка като пуйките в Банкя, заявява пред "Стандарт" столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според него изказванията срещу него са от завист. Всички в държавата се изказаха по повод моите думи в Чикаго, но къде точно е грешката, къде бъркам, пита Борисов.

Аз не изнесох лекция, отговарях на въпроси, хората зад океана се интересуват живо какво се случва с родината им, отговарял съм по съвест, категоричен е той.

На въпрос за упреците, че "топи" България пред света Борисов отговаря: "Мафиотските кланове на БСП се опитват да ни топят нас, топят и себе си в Брюксел".

А сигналите, които текат към Щатите и Европа никак не са положителни, те не идват от нас, нали не се съмнявате, че евроатлантическите ни партньори получават информацията, която им трябва, допълва Борисов.

"24 часа" публикува интервю с Шефкет Чападжиев, представен като един от най-преуспелите българи в САЩ, почетен гражданин на щата Илинойс и един от тези, които се срещнаха с Бойко Борисов в Чикаго.

Борисов е окей, но да видим какво ще направи, казва Чападжиев.

Ако мога да съветвам Борисов, бих му казал, като говори да не повдига въпрос за малцинствата, да не говори за турци, помаци, евреи, а за България като цяла и какво ще направи за българския народ, коментира Чападжиев.

Той казва още, че не одобрява, че понякога малцинствата очакват облекчения или привилегии, понеже са малцинства. Всички трябва да бъдат под един знаменател, смята той.

Чападжиев е забелязал, че българските политици са доста крайни и не са толкова диалогични, колкото американските.

"Труд" допълва темата с материал за коалиционната политика на ГЕРБ. "Борисов и Костов: Интригата предстои", прогнозира авторът - политологът Васил Гарнизов.

Отделното явяване на ГЕРБ и ДСБ на изборите има своята здрава политическа логика, доколкото избирателите на двамата никак не си приличат, коментира Гарнизов.

Той отбелязва, че от друга страна намирането на общи врагове, общите действия с подписката за уволнение на кабинета "Станишев" миналата есен, общите европейски приятели и членството в ЕНП, съчетано с формулата "нови политици плюс стари експерти" работят за изграждането на политически и електорален мост между довчерашните съперници.

"Депутатите от Учредителното събрание не са отсъствали от нито едно заседание и редовно са посещавали комисиите", цитира "Труд" думи на омбудсмана Гиньо Ганев във Велико Търново по време на тържественото честване на 130-ата годишнина от приемането на Търновската конституция и свикването на Учредителното събрание.

Ганев е говорил пред над 130 души, сред които председателят на парламента Георги Пирински, депутати, лидери на партии и учени. "Днес България се намира в 20-ата година от промените, отключени през 1989 г. И отново на дневен ред са въпросите на българската държавност", заявил председателят на Народното събрание Георги Пирински.

Полицаи в ареста по параграф 22, коментира пред "Труд" адвокат Надежда Ковачева, която, заедно с екипа си, безплатно ще защитава антимафиотите от ГДБОП, които бяха задържани заради смъртта на арестант.

Божидар Проданов и Ирен Вълев са обвинени по параграф 22, че са държали с белезници човек, за когото няма заповед за арест, за което нямане те нямат вина, обяснява тя.

Според нея и двамата са покрусени, че генералният комисар ги е обявил за виновни, преди да се произнесе съдът.

ВАС правилно отмени безконтролния достъп на МВР до имейлите, казва пред "Дневник" Венета Шопова, председател на Комисията за защита на личните данни.

Когато има регламент - тоест решение на съда, че за определено лице е необходима справка за трафик или данни, то тогава няма проблем със защитата на личните данни, но трябва да има и ясно разписани правила - за какъв срок се съхраняват, как се унищожават, кой ги унищожава и как се контролира това, подчертава Шопова.

Грешни правила спъват САПАРД, заявява пред "Труд" Ализан Яхова, изпълнителен директор на фонд "Земеделие".

Трудно ми е да разбера защо бивши служители на фонд "Земеделие" правят всичко възможно да унищожат имиджа на страната, като внушават, че едва ли не всички, които са получили европейски субсидии по САПАРД, са били нарушители и измамници, отбелязва тя.

Това просто не е вярно - от 2002 г. насам, откакто е стартирала програмата, са регистрирани към 140 случая на нередности, посочва Яхова. Според експертите опитите за измама са 54, а само 22 са с финансови последици, затова не приемам, че програмата е опорочена, категорична е тя.

Да си пуснем навреме фиша за МВФ, апелира в анализа на "24 часа" Красимир Катев, бивш заместник-министър на финансите в кабинета на НДСВ.

Публичните ни финанси са в добро здраве и имаме антикризисен правителствен план, програмите за инвестиции в инфраструктурата ще доведат до позитивен резултат, но сме твърде зависими от външната среда - финансовата криза, отбелязва той.

Затова според него ни трябва обща подкрепа на платежния баланс. Мислете за предпазно споразумение с МВФ като за кредитна линия, която предварително договаряме и може да я ползваме в случай на нужда, коментира Катев.

Нови играчи? Нека строят тръби, пише в материал за "24 часа" Георги Стоев от "Индъстри уоч". Има реформи, които са важни и необходими на българската икономика, но които все още попадат в списъка "непопулярни".

Една от тях е демонополизирането на енергетиката, отбелязва авторът. Според него правителството може и трябва да използва момента за отваряне на пазара на природен газ за други играчи, различни от "Булгаргаз".

При следващата криза с руски газ правителството трябва да остане пасивно. Търговците трябва да договарят компенсации по силата на договорите между тях, смята Стоев.

"Булгаргаз" може да бъде един от тези играчи в конкурента среда, но той трябва да бъде приватизиран, категоричен е авторът.

Стотици губят пари за пенсия заради НАП и работодатели, съобщава от първа страница "Сега". Осигуровките, които всеки месец трябва да постъпват по партидите на работниците в частните фондове за втора и трета пенсия, често се бавят със седмици, месеци, а понякога и година, коментира изданието.

Най-често причината била в грешно попълнени лични данни, чието уточняване отнема месеци.

Продава се всяко пето жилище в София, обявява от първа страница "Труд". До абсурдната ситуация се стигна след години на ударно строителство и скок на цените.

Изглежда това кара собствениците да мислят, че е добро време да се разделят с имота си, коментира изданието. Лошото е обаче, че цените поеха надолу, а купувачите са кът, отбелязва вестникът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 46 минути

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 47 минути

Вдигат заплатите в армията

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 1 час

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 1 час

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 2 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 2 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 2 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 2 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 3 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 3 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 3 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 3 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 3 часа

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 3 часа

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 3 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото