0

"Искат съкращения за една четвърт от педагозите", пише "24 часа". Заплатите в образованието трябва да се смятат при 25% съкращения, цитира вестникът думите на финансовия министър Пламен Орешарски на поредните 3-часови преговори със синдикатите и стачкуващите учители.

От съкращение има нужда не просветата, а администрацията, отбелязал шефът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

"Защо Виктор не остана учител" - под това заглавие "24 часа" анализира мотивите на 25-годишен българин да се откаже от учителската професия. Има раздути щатове, има и педагози, които са срам за съсловието, къде ли обаче няма, нима в министерствата всички са в бяло и там няма нужда от свиване на щата, или пък в градския транспорт ни водят безукорни джентълмени, та им удвоиха заплатите, пита авторът.

"Малко студенти искат да учат за учители", казва пред "Сега" ректорът на Факултета по начална и предучилищна педагогика на СУ "Св. Климент Охридски" проф Божидар Ангелов.

Ситуацията ще се промени, когато професията бъде обвързана икономически с квалификацията и образованието, смята той.

"Два варианта за изход от стачката", информира от първа страница "Монитор". Освен евентуалните съкращения, за които Орешарски се позовал на доклад на Световната банка за образователната система в България, вторият вариант бил да се вземат пари от други сектори, като се съкрати администрацията и излишните звена в тях.

"Стачката може да провали матурите", пише "Труд".

"Ако минат още 14 дни в митинги и подаване на декларация, ще се наложи да обмислим какво да се прави с матурите и учебния материал", предупредил зам.-министърът на образованието Кирчо Атанасов.

В друг материал "Труд" анализира някои "Особености на българското образование".

Ябълката на раздора в стачката е как да бъдат разпределени икономиите в образователната система. Според информацията от последните седмици става дума за около 54 млн. лв., но битката за тези милиони е абсурдна, защото истината е, че на фона на всеобщия недостиг на средства системата разхищава и малкото, което получава, коментира вестникът.

Според него въпросът е ще има ли истинска реформа, която да донесе истински пари за учителите и добро образование за децата или положението ще се закърпи някак до следващите заплати.

Очаква се днес и двата представителни синдиката - КТ "Подкрепа" и КНСБ, да оттеглят подписа си под Пакта за икономическо и социално развитие на България до 2009 г., продължава темата "Труд".

Според вестника отказът от подпис под него означава, че синдикатите свалят доверието си от кабинета.

"БСП е по-влиятелна от кандидата си в София", твърди пред "Сега" социологът Юрий Асланов. Според него това, че в момента БСП получава по-висок резултат като партия, отколкото кандидатът й, говори за недостатъчно оползотворени ресурси.

Асланов не се ангажира кой ще бъде втори и кой трети в столицата. Той отбелязва, че досега преднината на левия кандидат Бриго Аспарухов е неоспорима, но кампанията на Мартин Заимов се развива много силно.

Сега не само, че не е сигурно, че Бойко Борисов ще спечели още на първия тур, а и не е ясен изходът от балотажа, смята той. Социологът отбелязва още, че поне на първи тур играта в София е "всички срещу Бойко Борисов", но понякога в такива случаи част от избирателите се мобилизирали неочаквано в полза на "жертвата".

На друго мнение за балотажа са от "Барометър инфо". Според техни данни, цитирани в днешните издания, ако изборите бяха днес, Бойко Борисов щеше да ги спечели на първи тур с резултат 54,81% , втори е Мартин Заимов с 20,25%, а трети - Бриго Аспарухов - 8,18%.

Изборната тема занимава и "24 часа", който пише, че около 100 млн. лв. ще управляват догодина 24-мата районни кметове на София, които бъдат избрани на вота.

В сметката не са включени обществените поръчки, които ще обявяват, и приходите от наеми. Това казал зам.-кметът на София Минко Герджиков, който в отсъствието на Бойко Борисов е и.д. кмет на столицата.

Под заглавие "Доган хареса екстрасенси и масон", вестникът пише за някои интересни личности сред кандидатите за районни кметове. ДПС издига братята Георги и Димитър Бедникови съответно за "Красно село" и "Триадица" , а бизнесмена Пламен Козарски, който бил член на масонската ложа, - за "Младост".

Сред кандидатите на ДСБ и СДС пък били издателят на сп. "Мода" Стоян Танев и треньорът на националния отбор по баскетбол за юноши Николай Спасов.

Сред ярките фигура в списъка на БСП вестникът отбелязва актрисата Цветанка Платиканова, която ще се бори за район "Средец".

"Очакванията от новия ВСС са големи", отбелязва пред "Монитор" Миглена Тачева, министър на правосъдието. Тя оприличава работата на новия постоянно действащ ВСС с дейността на Народното събрание.

Резултатите ще дойдат, когато се конституира и инспекторатът към ВСС и започнат систематични проверки на работата и на прокуратурата, и на следствието, и на върховните съдилища, казва Тачева.

"Новият съдия номер 1 - външен за системата, с модерни възгледи" - така председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев вижда следващия председател на Върховния касационен съд.

Трябва да е реформатор и да не е заразен от инерцията в магистратурата, смята още Пенчев.

"Пращаме в болниците 3000 млади доктори", казва пред "Стандарт" здравният министър Радослав Гайдарски. Той допълва, че се променя системата на специализациите и периодът на обучението вече ще се смята за трудов стаж, а специализантите ще получават по две минимални работни заплати месечно.

Според него здравната вноска няма да се вдигне през 2008 г., но в бъдеще най-вероятно парите ще отидат към частните фондове.

"Сега" продължава темата за здравеопазването и пише от първа страница:"БСП ще опрощава здравните дългове на българите в ЕС".

Българските граждани, които са пребивавали в държава членка на ЕС и са били осигурени там, се освобождават от задълженията си в България, възникнали преди 31 декември 2006 г., пише в проектопромени в Закона за здравното осигуряване, внесени от депутати от БСП.

От години българите в чужбина са недоволни от това, че дължат вноски у нас, въпреки че се осигуряват в държавите, където живеят, припомня "Сега".

"Софарма" се цели и в стара Европа", разкрива пред "24 часа" Огнян Донев, изп. директор на фармацевтичната компания. Според него българските лекарства не отстъпват на тези от ЕС.

"И днес не знам защо Живков изсели турците...", коментира пред "Труд" бившият турски президент Сюлейман Демирел.

Да изселваш по 5 хил. на ден е престъпно, отбелязва той. А бяхме наистина близки, Турция и България са били винаги приятелски настроени, ние, вярвам, ще успеем да съхраним това приятелство, допълва Демирел.

На въпрос за ДПС Демирел отговаря, че тази партия е българска. Има нещо, което важи за всички партии - щом една сила успява да преодолее трудностите, да печели избори, да участва във властта, да поддържа маса избиратели, това означава, че управлява добре, заключава той.

Демирел отбелязва, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е политик, който принадлежи на България и е представител на народа, който живее тук.

Доган не е политик, който получава директиви от някого, Турция не се меси в чужди вътрешни работи, особено на България, посочва Демирел.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

На политически диспут още с излизането си на подиума опонентите започват с пререкания: - Ти си голям лъжец! - А ти си мошеник! Намесва се…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 45 минути

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 1 час

57-годишната жена загина днес при свлачище

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 2 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 2 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Свят Преди 3 часа

Бившият модел беше изслушана като обикновен свидетел през юни 2023 г.

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Любопитно Преди 3 часа

Каква нова функция е открита в задната част на главата четете в следващите редове

Huawei Pura 70 Ultra

Huawei привлича вниманието с новия Pura 70

Технологии Преди 3 часа

Флагманът има три версии, включително с подвижен обектив на камерата

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Свят Преди 3 часа

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди по независим начин информацията от бойното поле

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

България Преди 3 часа

34-годишният водач на велосипеда е настанен в реанимация

<p>Изпращане на войски в Украйна не е изключено</p>

Ако Москва пробие фронтовите линии: Изпращане на войски в Украйна не е изключено

Свят Преди 4 часа

Това заяви френският президент в интервю, публикувано днес

Мистерия: Телата не се разлагат нормално в този град и никой не знае защо

Мистерия: Телата не се разлагат нормално в този град и никой не знае защо

Любопитно Преди 4 часа

"Тя все още има своето малко кафяво лице, кръгло, плитките си, косата си"

ЕК обяви доставка на оборудване от ЕС за ливанските въоръжени сили

ЕК обяви доставка на оборудване от ЕС за ливанските въоръжени сили

Свят Преди 4 часа

ЕС доставя оборудване за ливанските въоръжени сили

Добавят Бионсе във френски речник

Добавят Бионсе във френски речник

Любопитно Преди 4 часа

За новия успех на Бионсе четете в следващите редове

Казусът с частната болница "Мама и аз" (ОБЗОР)

Казусът с частната болница "Мама и аз" (ОБЗОР)

България Преди 4 часа

Публикуваха стенограмата от заседанието на служебното правителство, на което е взето решението за създаване на болницата

а

Обявиха ден на траур в Одеска област

Свят Преди 4 часа

Това съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер

„Непознатата Адриана Будевска” в „Темата на NOVA“

„Непознатата Адриана Будевска” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 5 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини