0

Банковият сектор най-потърпевш от загубата на софтуерни данни, пише "Новинар". Това станало ясно на форум, организиран от IDC.

По време на конференцията бяха обсъдени въпросите за ефективното управление и съхранение на данни в организациите. Загубата на информационни данни в банковата система може да коства милиони евро за броени часове, посочиха специалисти.

Софтуерните проблеми, при които се губи ценна информация, освен че ощетяват милиони хора, водят и до големи финансови загуби на интернет търсачките. В Чехия интернет търсачка е губила по 10 хил. евро за всеки час, през които не е работила заради настъпили софтуерни проблеми.

"Цялата в бяло" е едно от заглавията в "Дневник". В агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" вече няма злоупотреби, завеждат се дела срещу длъжниците, от които са събрани близо 2 млн. лв., наложени са санкции за 3,8 млн. лв., има ясна концепция за управление и административен капацитет.

Това се е случило, след като резервът е преминал на подчинение от Министерския съвет към Министерството на държавната политика за защита при бедствия и аварии, ръководено от вицепремиера Емел Етем.

В това се опита в четвъртък да убеди парламентарната комисия за борба с корупцията началникът на резерва Николай Боршуков, който беше назначен през октомври 2006 г., разказаха депутати, които разполагат с доклада на Боршуков.

"Дънди" сезира Еврокомисията срещу България, съобщава още "Дневник". Канадската минна компания "Дънди прешъс метълс" е подала жалба в Европейската комисия срещу българското правителство, съобщиха от дружеството.

Причината е забавянето на двата й проекта за добив на злато - в Челопеч и Крумовград, на обща стойност 250 млн. долара.

Оплакването е заради това, че екоминистърът Джевдет Чакъров "не е изпълнил задълженията си, а бездействието му е пряко нарушаване на няколко разпоредби на общностното право", твърдят от компанията.

Според тях Чакъров е нарушил принципите на свободно движение на услуги и капитали, на функциониране на общия пазар и други. "Дънди" моли комисията да проучи действията на министъра.

Ако ЕК прецени, че има нарушаване на европейското законодателство, може да започне наказателна процедура.

Роумингът ще поевтинее двойно от края на лятото, обявява "Дневник". От септември клиентите на българските мобилни оператори ще плащат близо двойно по-евтино за разговорите си в ЕС, след като в четвъртък министрите на транспорта на страните членки се споразумяха окончателно за намалението на роуминг тарифите в рамките на съюза.

Документът предвижда максималната цена без ДДС за изходящите позвънявания от чужбина да бъде 49 евроцента на минута, а за входящите - 24 евроцента.

През следващите три години европейската роуминг тарифа ще продължи да намалява, като след това страните членки ще се споразумяват наново.

Единните цени важат само за мобилните разговори, а цените на SMS-ите и трансфера на данни чрез мобилни устройства - MMS-и, ще се определят от операторите както и досега.

По-евтиният роуминг ще важи от октомври, съобщава по темата "Сега". И трите български мобилни оператора - "Мобилтел", "Глобул" и "Вивател", възнамеряват да се възползват от максималния срок за отлагане въвеждането на новите евроцени за обажданията в роуминг и ще преминат на новите тарифи от началото на октомври.

Това се разбра вчера часове след като стана известно, че Съветът на министрите на телекомуникациите на страните от ЕС е гласувал за новия регламент.

В езиковите гимназии пак ще се влиза лесно, успокоява още "Сега". 29 157 седмокласници ще кандидатстват с тестове по български език и литература и по математика в елитните гимназии, съобщи вчера Министерството на образованието и науката.

Кандидатите ще се борят за над 19 600 места. На практика за две места се борят трима ученици и всички, които изкарат тройка на изпитите, ще влязат.

В столицата за двата теста по български език и литература и по математика са се записали 6194 деца. Свободните места са 5200, групирани в 200 паралелки.

Спрямо миналата година паралелките се увеличават с 25, т. е. местата ще бъдат с 650 повече.

"Токът от вятър, слама и талаш с привилегии 12 години" е друго от заглавията в "Сега". Доставчиците на електроенергия ще са длъжни да изкупуват "зеления" ток по специални цени с договори за 12 години.

Това реши парламентът, който вчера прие Закона за насърчаване на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Всеки производител, който прави ел. енергия от вятър, слънце, отпадъци и т.н., трябва да бъде присъединен към мрежата в срок от три месеца.

Задължението е на фирмата за пренос или разпределение, която се намира най-близо до производителя на ток от ВЕИ. Ако такова предприятие откаже или се забави, чака го съответно глоба от 50 хил. или 30 хил. лева.

Сменят панелка за нова къща, анонсира "Стандарт". Ако ви е омръзнало да живеете в панелка, сменете я за къща с градина.

Предложението е на строителна компания, която продава еднофамилни жилища в столичния квартал Владая и в село Петърч. Новият дом струва между 132 хил. и 290 хил. евро.

Доста по-евтино ще ви излезе, ако включите в сделката и стария си апартамент. Не е задължително той да е в София, може да е и в провинцията.

Строят тунел под Дунав, съобщава още "Стандарт". Българската компания "Евробридж" и германската "Херенкнехт" ще строят тунел под река Дунав, който ще свързва България и Румъния. Това пише в броя си вчера македонският в. "Шпиц".

Информацията все още не е потвърдена от властите в Румъния. Позовавайки се на собствени източници, един румънски вестник пише, че тунелът ще бъде между българския град Силистра и румънския Кълъраш.

Кадиев се оправда за контрабандата, обяснява още "Стандарт". Зам.-министърът на финансите в оставка Георги Кадиев се оправда за контрабандата.

България е в ренесанса на фалшивите бандероли, заяви той по Би Ти Ви, сякаш е страничен наблюдател, а не пряко отговорен за приходите в хазната. Печатат се четири пъти по-малко бандероли за алкохол, каза Кадиев.

През 2004 г. са продадени 112 млн. бандероли за алкохол, а през 2006 г. - 26 млн. Излиза, че българинът пие четири пъти по-малко, което е абсурдно, каза Кадиев.

Но той не каза какво е направил, за да повиши събираемостта на акцизите. Не каза защо не е направено нищо за въвеждане на видеонаблюдение в безмитните магазини.

Подаряват 9 млн. на фермерите, съобщава още "Стандарт". Помощ от 9 млн. лв. предоставя държавен фонд "Земеделие" за храна на животните и пилетата.

Парите ще се използват и за регулиране на броя на застрашени видове. Подпомагането започва от 15 юни и ще приключи на 15 октомври т.г. За валидни ще се признават разходни документи, издадени след 1 април т.г.

Кандидатите за парите трябва да бъдат включени в списъци, които се изготвят от Развъдните асоциации или от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството. Част от сумите ще се дадат на желаещите да произвеждат картофи, ориз и памук.

Фирмената печалба скочи с 3 млрд. лв., обяснява "Пари". Облагаемата печалба, която компаниите са декларирали пред НАП само за две години се е увеличила с 2,9 млрд. лв., което е ръст от близо 62%.

Причините са две - подем в икономиката и изсветляването й заради намаляването на корпоративния данък, коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Британските купувачи се изтеглят от курортите ни, установява още "Пари". Руснаци, румънци и скандинавци ще компенсират спада на продажбите по морето.

Сериозен отлив на британски купувачи от ваканционния пазар у нас отчитат от "Bulgaian Properties" от началото на годината.

По данни на агенцията през първите пет месеца покупките на жилища от британци и ирландци в страната са намалели с близо 50%. Най-сериозен отлив се усеща в курортите по Черноморието и в Банско.

Легендата на Черноморието става на 30 години, съобщава "Монитор".

"Гранд Хотел Варна" е открит на 22 април 1977 г. в първия български морски курорт Дружба, днес Св. св. Константин и Елена.

Комунистическият режим по това време не пести финансови ресурси и усилия и инвестира значителен капитал, наемайки шведската фирма ABV (една от водещите фирми за строителство и развитие на недвижими имоти в света), да построи един уникален за целия Балкански полуостров хотел.

Така започва легендата на "Шведския" ­- петзвезден, 10-етажен хотел с уникална архитектура и суперлуксозни стаи, апартаменти и ресторанти.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 47 минути

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 1 час

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 2 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 2 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 3 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 3 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 3 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 3 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 3 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 4 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 4 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 4 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 4 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 4 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 4 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 5 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура