0

Е дин поглед към заглавията на основните вестници дава представа за оценката им на събитията от предния ден.

"Лондон отново атакуван", "Четирима неуспели атентатори самоубийци в бягство", "Нова вълна на терор в Лондон". Най-краткото и ударно заглавие е на "Индипендънт" - "Град на страха".

Покрай снимки на разстроени хора и жестикулиращи полицаи вестникът пише, че Лондон отново е в хаос след атаки срещу метростанции и автобус, а полицията издирва атентаторите, които все още са на свобода.

Под заглавие "Ден на страх и паника" "Индипендънт" публикува подробна схема на експлозиите. В изведените в отделна колонка цитати са поместени думите на премиера Тони Блеър: "Това няма да промени нашите действия. Да се постъпи другояче, означава да влезем в играта, която те искат".

Вестникът посочва, че като се имат предвид сходните обстоятелства с атентатите от 7 юли, полицията работи по версията, че е направен опит за повторение на бомбените атаки. Това е бил опит за ново масово убийство, който се е провалил.

И в двата случая експлозивите са били в раници на гърба на нападателите. И трите засегнати линии на метрото минават през станцията "Кингс крос", където четиримата самоубийци от 7 юли са пристигнали с влак от град Лутън.

"Индипендънт" предполага, че вчерашните атаки сигнализират втори етап от организирана кампания.

Има подозрения, че намерението на атентаторите от 7 юли е било да начертаят символичен "запален кръст" върху картата на Лондон, пише в редакционна статия вестникът. Вчерашните атаки също бяха извършени в четирите посоки около централната част на британската столица.

Според "Индипендънт" това няма да бъдат последните опити за бомбени експлозии в Лондон и препоръчва в метрото да бъдат въведени мерки за сигурност, подобни на тези по летищата, независимо че това може да доведе до забавяне на пътуванията.

"Дейли телеграф" задава същия въпрос: Колко още такива атаки може да има? Предполага се, че съществува мрежа от малки групи от четирима до петима фанатици, които вероятно са контролирани от член на "Ал Кайда" с опит в приготвянето на експлозиви, пише изданието.

Терористичните клетки са изградени така, че членовете им не се познават помежду си. Това прави инфлитрацията много трудна и намалява щетите, ако някои от тях бъдат разкрити.

"Дейли телеграф" припомня, че полицията е установила много бързо самоличността на самоубийците от 7 юли, но това не е помогнало за предотвратяване на вторите атаки.

В редакционна статия вестникът призовава за ясно формулиране на ценностите, от които зависи даването на жителство във Великобритания - върховенството на закона, суверенитета на кралицата и парламента, светският характер на държавата.

Тези ценности трябва да бъдат обект на лоялност, посочва "Дейли телеграф". Според изданието има основания за преразглеждане на някои закони за човешките права, които не позволяват на британските власти да депортират заподозрени терористи.

За "Таймс" вчерашните бомби са били насочени срещу туристи, хора, тръгнали по магазините, и ученици, защото е бил направен опит да бъдат взривени по обяд.

Лондон не трепери от страх, но се чуди какво може да донесе утрешния ден, се казва в една от статиите на "Гардиън" за експлозиите.

Лондон отново се изпълни с бежанци, не с каруци или натоварени с вързопи, а с куфари на колелета и мобилни телефони в ръка, поели на дълго пътуване към дома, след затваряне на част от метрото, пише вестникът.

"Гардиън" смята, че стоицизмът по лицата на лондончани, с който те посрещнаха първите смъртоносни атентати, започва да се превръща в навъсено изражение - не толкова от страх от нови атаки, колкото заради все по-трудното пътуване с метрото.

Полицията правилно е припомнила на хората, които винят мюсюлманската общност, че извършителите са престъпници, а не общност, коментира изданието.

Но може би най-добрата новина вчера беше бързината и решителността, с която Лондон възстанови нормалната обстановка, като не позволи на терористите да постигнат една от основните си цели - парализиране на града, добавя "Гардиън".

Новите атаки в Лондон са основна тема в и голяма част от европейския печат.

"Стратегия на страха", гласи заглавието на първа страница на парижкия "Либерасион". Вестникът нарича експлозиите "иронична карикатура" на предишните от 7 юли, когато загинаха 56 души, и се пита дали това не е било опит за подигравка с властите.

"Най-малкото извършителите на тези атаки са имали за цел да натрият сол в раните, и успяха," смята вестникът.

Най-ефикасната реакция според "Либерасион" би била онази, която британците вече са изпробвали срещу ИРА: "непреклонен флегматизъм".

Унгарският "Непсабадшак" предупреждава онези, които разглеждат атаките повече "като комедия, отколкото трагедия", поради липса на жертви:

"Независимо дали атентаторите са били некомпетентни или са искали само да ни сплашат, очевидно е, че екипът самоубийци от 7/7, който остави десетки убити, има резервни членове," пише вестникът.

"Това може да продължи без край. Необходими са само няколко фанатици и финансовият център на Европа може да бъде парализиран в продължение на часове, дори дни," добавя "Непсабадшак".

Вестникът намеква за изявленията на експерти и официални представители в Унгария, като пише: "Говори се, че макар "Ал Кайда" да е обявила война на Европа, Унгария не е в тази част на Европа."

"Е, имаме лоша новина. Ние също сме в нея," заключава унгарският вестник.

Чешкият вестник "Хосподарске новини" пише, че атаките ще имат сериозен дълготраен ефект.

Извършителите искат всички европейци да изпаднат в паника при вида на всяка забравена раница в метрото, пише вестникът.

"Терористите с нетърпение чакат пламъци да обхванат джамиите в Лондон и тълпата да линчува първия британски мюсюлманин," добавя "Хосподарске новини".

"Тони Блеър призова за спокойствие и вероятно това е най-доброто нещо, което може да направи... Първата цел е да се всее страх, а втората - обществото да се откаже от ценностите, върху които се основава нашата цивилизация", посочва чешкият вестник.

В Германия "Берлинер цайтунг" призовава за "прекратяване на войната срещу терора".

"Посланието на атаките от 7 юли е, че никой не може да се чувства в безопасност никъде в Лондон, а на 21 юли това послание бе потвърдено", пише вестникът, според който атаките повдигат въпроса за успеха на борбата срещу тероризма.

Резултатите досега не говорят в нейна полза, посочва "Берлинер цайтунг".

Вместо това изданието смята, че трябва да се води борба за "умовете на хората, не само в Багдад или Техеран, но също и в Бийстън, предградие на Лийдс".

Швейцарският "Льо тан" вижда в лондонските атаки доказателство, че "мозъците зад тези нападения са обявили война на западните ценности".

"Терористичните клетки се базират на опростенческа идеология, очевидната цел на която е тероризирането на демокрациите", коментира изданието.

Въпреки това "другият основен ефект е да се хвърли подозрение и да се дискредитира мюсюлманската общност".

"Льо тан" е съгласен с Тони Блеър, че "ценностите на свободата и религиозната толерантност са единственото ни спасение".

Вестникът добавя, че мюсюлманската общност "се нуждае от нашето доверие, за да надделее над онези, които са се отклонили от пътя."

В Мадрид "АБС" зове за съюз между демокрациите срещу заплахата от тероризъм.

"Вчерашните експлозии трябва да се разглеждат като напомняне от страна на терористите, че за демокрациите няма да има отдих и това трябва да бъде поредният призив за създаване на истинска коалиция между обществата под заплаха," смята "АБС".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Млада жена е при психолога: - От какво се оплаквате? - Вече трета поредна вечер сънувам един и същи мъж! - В това няма нищо…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ООН разследва убийство на чуждестранен служител в Рафах

ООН разследва убийство на чуждестранен служител в Рафах

Свят Преди 3 минути

Израел навлиза все по-дълбоко в град Рафах в южната част на Газа, където се намират повече от един милион души

<p>НАТО: Това е&nbsp;стъпка в лоша посока</p>

Законови промени и протести в Грузия: ЕС и НАТО реагираха

Свят Преди 16 минути

Световни лидери призоваха Грузия да оттегли закона за чуждестранните агенти

Русия съобщи за голям успех в три селища в Украйна

Русия съобщи за голям успех в три селища в Украйна

Свят Преди 46 минути

Руски войски са превзели Глибоке и Лукянци в Харковска област, както и Работино в Запорожка област

<p>Главчев се срещна с представители на &bdquo;Прозрачност без граници&ldquo;, какво обсъдиха&nbsp;</p>

Димитър Главчев: Ще проведем честни и прозрачни избори

Избори 2 в 1 Преди 55 минути

Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет

Нетаняху: Няма да им позволим да създадат държава на терора

Нетаняху: Няма да им позволим да създадат държава на терора

Свят Преди 1 час

Израелският премиер отхвърли решението на ООН за признаването на палестинска държава

Борел: Израел незабавно да прекрати военната операция в Рафах

Борел: Израел незабавно да прекрати военната операция в Рафах

Свят Преди 1 час

ЕС призовава Израел "да се въздържа от по-нататъшно изостряне на вече тежката хуманитарна ситуация в ивицата Газа"

<p>Колко опасна е дезинформацията, идваща от Москва?</p>

Застрашава ли дезинформацията предстоящите избори за ЕП

Свят Преди 1 час

Опасностите, които фалшивите новини и руската пропаганда крият, не бива да бъдат подценявани, предупреждават експерти

ЕС настоя Грузия да отмени спорния закон за "чуждестранно влияние"

ЕС настоя Грузия да отмени спорния закон за "чуждестранно влияние"

Свят Преди 1 час

Приемането на този закон оказва отрицателно въздействие върху напредъка на страната по пътя към ЕС, се посочва в изявление на Борел и останалата част от изпълнителната власт на Съюза

Украйна за коментарите на Путин: Отново лицемерие

Украйна за коментарите на Путин: Отново лицемерие

Свят Преди 2 часа

Руският президент посочи по-рано, че страната му е отворена към диалог и преговори за решаването на конфликта

Разследват предполагаемо тежко убийство в Ботевград

Разследват предполагаемо тежко убийство в Ботевград

България Преди 2 часа

Във вторник за общодържавно издирване е обявен 57-годишен мъж от с. Новачене

Снимката е илюстративна

Голям пожар избухна на пристанището в Солун

Свят Преди 2 часа

Двама шофьори, които са спали в камионите си, са успели да се измъкнат, преди да пострадат

Кучето Меси, звездата от "Анатомия на едно падане"

Вижте кой бе първият и специален гост по червения килим в Кан! (СНИМКИ)

Любопитно Преди 2 часа

Журналистите посрещнаха подобаващо "звездата" от "Анатомия на едно падане"

Заподозрян наркобос, наречен "Мухата", е в центъра на полицейско издирване

Стотици полицаи издирват Мухата, Франция обяви "Ден на мъртвите затвори"

Свят Преди 2 часа

"Хората бяха застреляни от упор, това беше клане, касапница"

<p>При странен инцидент загина роднина на приятелка на принц Хари</p>

Роднина на бивша приятелка на принц Хари загина при необичаен инцидент

Свят Преди 2 часа

98-годишният Майкъл Бруденел-Брус паднал смъртоносно от прозореца

<p>С колко ще скочи цената на бензина до 2026 година</p>

С колко ще скочи цената на бензина до 2026 година

България Преди 2 часа

Поскъпването е неизбежно, смятат експертите