0
Со о 1,752 млрд. лв. чисти пари са получени от приватизацията на 52,64% от държавната собственост за девет години, пише "Сега", като цитира първия доклад на парламентарната подкомисия за следприватизационен контрол. "100-страничният документ ще бъде представен пред икономическата комисия в сряда. 3,487 млрд. лв. са постъпленията от продажбата на държавни предприятия от началото на 1993-та до края на миналата година, пише още в доклада. Разликата между двете числа показва, че половината от продадената държавна собственост е платена с ценни книжа - компенсаторки, облигации, инвестиционни бонове", съобщава вестникът.

Елка Владова, която бе върната със съдебно решение като зам.-шеф на агенция "Митници", е уволнена, съобщава "Стандарт". На нейно място бил възстановен Мариян Абрашев. "През последните няколко години митническата администрация е допуснала сериозно отстъпление от завоюваните позиции. Това се отнася както за подбора на кадри, така и за тяхното професионално израстване и квалификации", се казва в доклада за митниците на консултантите от "Краун ейджънтс", цитиран пред "Дарик радио" от зам.-шефа на агенцията Димитър Толев. Митниците трябва да се лекуват и това вече се прави, пише още в доклада, цитиран и в "Стандарт".

"Кремиковци" очаква печалба от 10-15 млн. лева през т.г., съобщава шефът му Валентин Захариев, цитиран от "Новинар". През последните две години комбинатът е на загуба. Металургичният гигант вече възстановява нормалните обеми на производството и си връща пазарите. С $32-35 ще се намали стойността на тон стомана в комплекса за непрекъснато разливане на стомана, чието доизграждане започна от вчера. Той ще е готов до 15 месеца, съобщава вестникът.

"Дневник" пише: "Държавната компания "Български морски флот" (БМФ), която преди седмица спечели търга за Варненската корабостроителница, успя да плати малко преди изтичане на крайния срок в понеделник сумата от 35,5 млн. лева, дължима за покупката на завода." Кредитът е бил отпуснат от австрийската "Райфайзенбанк", научил "Дневник" от ръководството на БМФ. Информацията била потвърдена и от Министерството на транспорта и съобщенията. Зам.-финансовият министър Красимир Катев, който е член на съвета на директорите на Банковата консолидационна компания, категорично опровергал слуховете, че заемът е бил гарантиран от БКК. "Имаше такава идея, но тя не беше приета от БКК", обяснил Катев пред "Дневник".

Русия подкрепя искането на страната ни за равен дял в петролопровода Бургас-Александруполис, пише "Стандарт". Това ставало ясно от писмо, подписано от зам.-министъра на енергетиката на Руската федерация В. Станев, което получил вчера вицепремиерът Костадин Паскалев. България, Русия и Гърция да получат по 33% участие в петролното трасе, пишело в писмото. "Стандарт" допълва: "Тристранната среща за подписване на окончателен меморандум в Атина, насрочена за 14 април, вероятно отново ще се отложи, този път за началото на май. Причината е, че нито една от държавите, участващи в проекта, все още не е готова за включване в тристранния консорциум "Трансболкън ойл пайплайн". Гърция продължава да иска "справедливо", а не "равно" дялово участие. Тя настоява компаниите от трите страни, които проявяват интерес към проекта, да заплатят 25% от стойността му като допълващо финансиране и 150 000 евро за непредвидени разходи. За идейния проект гръцката страна е получила 2,25 млн. евро от Европейския съюз. Готовност да финансират българското участие преди дни са потвърдили IKB Deutsche Industribank AG и БНП ПАРИБА."

Близо 1000 енергетици и жители на Козлодуй се събраха на митинг в града в защита на АЕЦ "Козлодуй", съобщава "Новинар". Правителството да преосмисли позицията си за сроковете за спиране на блоковете и да отстоява пред ЕС те да бъдат съобразени с времето за изграждане на АЕЦ "Белене", поискали протестиращите. Да се прецени внимателно къде е по-безопасно да се построят заместващи мощности след спирането на малките реактори на "Козлодуй", препоръчва междувременно бившият шеф на централата Йордан Йорданов, цитиран в "Новинар".

9 стотинки за киловатчас ще е средната цена на тока за бита в края на 2004 г., а в края на предишната година ще е 8,1 стотинки - това е записано в енергийната стратегия на България, която в четвъртък ще се гледа от Министерския съвет, съобщава "Сега ". В момента средната цена на тока за битови нужди е 7,4 стотинки - 9,8 стотинки през деня и 5,3 стотинки през нощта. Ако се запази същото съотношение между дневен и нощен ток, тарифата за дневно потребление през 2004 г. ще е 11,91 стотинки, изчислява вестникът. Поскъпването ще бъде постигнато на три пъти, като средната цена винаги ще се вдига с по 10 процента, пишело в стратегията. Разликата между сегашната цена на тока и тази в края на 2004 г. ще е 21,68%. Тези цени са без ДДС.

Консумираният ток може да се отчита дистанционно чрез радиовълни или телефонна линия, съобщава от своя страна "Стандарт". Така щели да се премахнат проблемите с достъпа на служителите от "Електроразпределение" до електромерите. Новите уреди за отчитането на тока са част от новостите на изложението "Америкън Тех", което се открива днес в НДК и ще продължи до 12 април. На изложението ще се представят водещи фирми от телекомуникациите и информационните технологии.

Задълженията на авиокомпания "Балкан" към кредиторите са около 180 млн. лв., а не 291,5 млн. лв., както беше обявено през миналата седмица, пише "Дневник", като се позовава на доклад на синдиците на дружеството Христо Моллов и Олга Миленкова до министъра на транспорта и съобщенията Пламен Петров. Докладът бил поискан от синдиците миналия четвъртък, след като министърът разбра от медиите, че задълженията са се увеличили със 121 млн. лв. за шест месеца. В средата на миналата година задълженията на националния превозвач към кредиторите бяха 165 млн. лв. "Министър Петров е поискал от синдиците доклада с причините за увеличението, но все още не се е запознал с него", казва пресдиректорът на министерството Соня Момчилова пред "Дневник".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Срещат се приятели. - Защо обикаляш така? - Търся сина си. Няма го в интернет клубовете, и в кафето, в дискотеката също. - Може да…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Огнената Никол напусна Hell’s Kitchen на крачка от финала

Огнената Никол напусна Hell’s Kitchen на крачка от финала

Любопитно Преди 2 часа

Тя e ексклузивен гост в подкастa “Кухнята след Ада”

<p>Изтеглят COVID ваксината на &quot;АстраЗенека&quot; в световен мащаб, ето защо</p>

Изтеглят COVID ваксината на "АстраЗенека" в световен мащаб

Свят Преди 3 часа

Според изчисленията разпространението на ваксината е спасило живота на 6,3 милиона души по света

Русия ще се бори с "фалшификацията на историята от Запада"

Русия ще се бори с "фалшификацията на историята от Запада"

Свят Преди 4 часа

"Колективният Запад използва фалшификацията на историята като оръжие в информационната война", смята Путин

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на столицата

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на столицата

България Преди 4 часа

Новината бе съобщена на Facebook страницата на ЕЦТП

Страните от ЕС се договориха за приходите от замразените руски активи

Страните от ЕС се договориха за приходите от замразените руски активи

Свят Преди 4 часа

"Тези пари ще послужат за военната отбрана и възстановяването на Украйна", заяви белгийското председателство в "Екс"

<p>Петков: Ако ГЕРБ се отърве от захвата на Пеевски, ние можем да говорим с тях</p>

Кирил Петков: Ако ГЕРБ се отърве от захвата на Пеевски, ние можем да говорим с тях

България Преди 5 часа

Петков, който е и водач на листата на партията в Перник на предстоящите избори, присъства на среща със симпатизанти

<p>Зеленски: Ако това не е нацизъм, кое е?</p>

Зеленски сравни битката с Русия с борбата срещу нацистка Германия

Свят Преди 5 часа

Коментарът му е по повод годишнината от края на Втората световна война в Европа

<p>Втори ден протест: Граждани недоволстват от новата организация на движението в София (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Втори ден протест: Граждани недоволстват от новата организация на движението в София

България Преди 6 часа

Протестиращите скандират "Оставка!" и свалят доверието си от кмета на Столична община Васил Терзиев

Майката на убития Пейо Пеев пред NOVA: Той умря, даде живота си, за да защити детето си

Майката на убития Пейо Пеев пред NOVA: Той умря, даде живота си, за да защити детето си

България Преди 6 часа

Близки и приятели на убития Пеев излязоха на протест пред Съдебната палата

Борисов: Тагарев и Рашков бяха ключови за ПП, а сега са изпаднали от листите

Борисов: Тагарев и Рашков бяха ключови за ПП, а сега са изпаднали от листите

България Преди 6 часа

Във финансите катастрофата е огромна, парите ги няма, категоричен е лидерът на ГЕРБ

Великобритания ще експулсира руския аташе по отбраната

Великобритания ще експулсира руския аташе по отбраната

Свят Преди 6 часа

"Той е недеклариран служител на военното разузнаване“, каза пред парламента британският министър на вътрешните работи

<p>Агенция &quot;Митници&quot; и НАП с физическа инвентаризация в &quot;Лукойл&quot;</p>

Агенция "Митници" и НАП с физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"

България Преди 7 часа

Това съобщи служебният премиер Димитър Главчев

Коалиция „Неутрална България“

Коалиция „Неутрална България“

Избори 2 в 1 Преди 7 часа

Коалиция „Неутрална България“

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Избори 2 в 1 Преди 7 часа

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Партия „За велика България“

Партия „За велика България“

Избори 2 в 1 Преди 7 часа

Партия „За велика България“

<p>Визита на бивш ирански президент в Унгария възмути Израел, ето защо</p>

Визита на бивш ирански президент в Унгария възмути Израел

Свят Преди 7 часа

Според израелското посолство това е "сериозна обида" към паметта на близо 600 000 унгарски евреи