0


Половин България затъна в калта, извежда "Сега".
Вече половин България гази кал. Пороят заля вчера части от София, Перник и Кюстендил.

В края на май и началото на юни пострадаха много общини в Северна България и в някои райони на Южна.

Близо 165 000 дка селскостопански култури в 10 области са унищожени от проливните дъждове и градушките от 27 май до 3 юни, съобщи вчера БТА, позовавайки се на дирекциите "Земеделие и гори" в Ловеч, Враца, Монтана, Стара Загора, София, Плевен, Търговище, Русе, Велико Търново и Шумен.

Най-силно са пострадали площите с пшеница - 58 723 дка. Унищожени са 51 726 дка слънчоглед. При царевицата щетите се изчисляват на 29 623 дка, а при ечемика - на 19 533 дка.

Дизелът и бензинът с рекордни цени, информира същото издание. Ден след като "ЛУКойл България" вдигна заводските цени на горивата с 3%, дизеловото гориво прехвърли по бензиностанциите 1,60 лв. за литър, а най-масовият бензин мина 1,70 лв.

Четирите най-големи вериги у нас - "ЛУКойл", "Шел", "Петрол" и ОМV, продаваха вчера дизела по 1,58-1,59 лв. А-95 в големите вериги струва вече 1,73 лв.

Сегашните цени на горивата са рекордни. По време на бомбардировките над бивша Югославия през 1999 г. дизелът струваше 58 ст. за литър.
През 2000 г. цената му стигна около 1 лв., а между 2001 г. и средата на 2004 г. се задържа на 1.10 лв. От началото на годината до вчера поскъпването на дизела е 23%.

Общини търсят инвеститори за газификацията, пише "Сега".
Ако до края на юни стратегически инвеститор не прояви интерес към изграждане на газоразпределителна мрежа за Западна България, общините ще могат сами да обявяват конкурси за отделни населени места.

Това каза министърът на енергетиката Мирослав Севлиевски при откриването на газоизмервателна станция в Дупница.

Описът на газоразпределителните райони на България, с който бе създаден район "Запад", ще се отмени още от сегашното правителство, уточни министърът.

Преди това Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) трябва да намери чрез търг фирма, която да газифицира този регион.

Германската компания "Сименс" се разделя окончателно с губещото производство на мобилни телефони, четем още в ежедневника.
Германската компания "Сименс" се разделя окончателно с губещото производство на мобилни телефони и прехвърля правата върху тази марка на тайванската BenQ, съобщиха световните агенции.

От няколко месеца насам базираната в Мюнхен компания твърдеше, че ще създаде само смесено предприятие с тайванския производител, за да намали загубите си.

Според съобщенията "Сименс" ще освободи до лятото на 2006 г. около 6000 служители в Германия.

BenQ ще държи марката "Сименс" през следващите пет години и се очаква да поеме и сервизното обслужване в целия свят.

ВиК дружествата не включвали загубите в цената на водата, отбелязва "Дневник".
Въпреки, че ВиК дружествата изостават в изпълнението на някои от разпоредбите на новия закон за регулиране на водоснабдителните и канализационните (ВиК) услуги, влязъл в сила на 20 януари тази година, те не калкулират в цената на водата разходите, свързани със загубите, заяви директорът на дирекция "Водоснабдяване и канализация" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството Пламен Никифоров.

Той участва в започналата в София Първа международна конференция по водни ресурси, технологии и услуги "БУЛАКВА 2005". Според него фирмите загубите се поемат от компаниите, за сметка на тяхната рентабилност, която в резултат се движи между 0 и 3%.

Испанска компания влага 12 млн. евро във фабрика за фаянс във Ветово, пише вестникът.
Испанската компания "Керос керамика" ще инвестира 12 млн. евро в изграждането и пускането в експлоатация на нов завод за производство на фаянсови плочки в гр. Ветово.

Това съобщи във вторник пред журналисти Салвадор Ферер, председател на борда на директорите на регистрираната у нас дъщерна фирма "Керос България" АД. Обявяването на проекта стана в присъствието на Хосе Бенавент, президент, основател и собственик на "Керос".

След успешното приключване на първия етап от инвестицията компанията възнамерява да увеличи вложенията си в производството във Ветово до 20 млн. евро. При пълен капацитет фабриката ще осигури непосредствена заетост на 300 работници и на още стотици в сателитни дейности, съобщи Ферер.

Супербактерия се крие в чаршафи и клавиатури, предупреждава още "Дневник".
Мутирали и устойчиви на лекарства супербактерии причиняват все повече болнични инфекции и смърт по света, предаде "Ройтерс", като се позова на изследване на американски учени от компанията "Еколаб" (Ecolab Inc.), специалист в производството на санитарно оборудване.

Тези бактерии са способни да оцеляват по няколко седмици в чаршафите, върху клавиатурите и дори под изкуствени нокти.

За борба със супербактериите, някои от които са практически неизтребими дори и с най-силните познати антибиотици, е нужна максимално стриктна хигиена, сочи изследването.

"Майкрософт" изпълни изискванията на Еврокомисията, информира изданието.
Софтуерният лидер "Майкрософт" изпълни очакванията на Европейската комисия за предоставяне на част от програмния си код на конкурентни компании, съобщи в. "Файненшъл таймс".

През следващите две седмици софтуерните дружества ще разгледат предоставената информация, след което ЕК ще реши дали да приеме условията на компанията, или ще наложи нови глоби.

Отношенията между "Майкрософт" и регулаторния орган се обтегнаха след наложената на корпорацията на Бил Гейтс глоба в размер на 607 млн. долара за злоупотреба с позицията на пазарен лидер. ЕК поиска от софтуерния гигант и да промени бизнес практиките си.

Автосалонът чупи рекорди по брой изложители и площ, четем пак в "Дневник".
Тазгодишното издание на софийския автосалон, който ще се проведе от 11 до 19 юни, чупи всички досегашни рекорди по брой изложители и заемани от тях изложбени площ, съобщиха на пресконференция във вторник организаторите от "Експо тийм" и Съюза на вносителите на автомобили в България (СВАБ).

Експонатите ще са разположени на 21 400 кв. метра, 12 800 от които са на закрито. На тях щандове ще имат над 100 фирми, 35 от които са на вносители на автомобили. На изложението ще могат да се видят близо 60 премиери.

Цените скачат заради потопа, алармира "Стандарт".
Хляб, месо и зеленчуци поскъпват заради потопа. 3 лева ще удари доматът до дни. Цените на краставици и картофи ще скочат поне двойно. Това прогнозираха стопани след пороя вчера. Само за една нощ дъждовете унищожиха над 165 000 дка ниви.

Невижданите порои превърнаха в блата градините край София, в Перник, Кюстендил, Търговище, Хасково, Търново и Добрич. Хиляди кокошки и цели стада се издавиха. Полета с пшеница останаха под водата.

Според шефа на Федерацията на хлебопроизводителите Димитър Людиев насъщният ще скочи с 20% и заради поскъпването на горивата. БТР-и и водолази спасяваха София и Перник от водния ад. Реките Какач, Владайска, Струма и Искър преляха, язовирите "Искър" и "Студена" бяха по спешност отводнени.

Слагат България на евромонетите, пише същият вестник.
В момента върху евромонетите има карта на ЕС, в която влизат 15-те страни членки. Новият дизайн ще включва 27-те страни членки, включително България и Румъния.

Това е недвусмислен политически сигнал за намерението на ЕС да подкрепи пълноправното членство на България и Румъния от 2007 г.

Окуражени сме в усилията да изпълним ангажиментите си, поети във връзка с членството на страната ни в ЕС, коментира министър Велчев. Но в същото време не бива ни най-малко да подценяваме сериозността на значението на тези ангажименти и колко важни стъпки следва да предприемем в области като съдебната система и вътрешния ред, подчерта финансист №1.

SOFIX падна рекордно по време на вчерашната борсова търговия, извежда още "Стандарт".
За един ден той загуби 3,91%, или 30,90 пункта, от стойността си, като стигна до 759,72 пункта. Паднаха цените на акциите на "ЛУКойл Нефтохим", "Петрол", "Албена", "Оргахим" и "Слънчев бряг".
Сривът на SOFIX не е показател за ситуацията на пазара, каза Ангел Рабаджийски от "Карол".

Основната причина за рязкото падане на индекса е единична сделка с 27 акции на "ЛУКойл Нефтохим Бургас" на цена от 20 лв., което е понижение с 28,47%, допълни той. На пазара имаше дори известен оптимизъм и поскъпнаха книжата на няколко холдингови дружества, каза Рабаджийски.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 8 минути

Какво предизвика недоволството на този сектор?

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 50 минути

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 1 час

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 2 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 2 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 2 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови

<p>ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за НС</p>

ЦИК: Един човек може да се кандидатира едновременно и за ЕП, и за народен представител

България Преди 3 часа

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1, заяви Камелия Нейкова

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Нещата у дома, които могат да бъдат вредни за здравето

Любопитно Преди 3 часа

На кои предмети вкъщи трябва да обърнем внимание четете в следващите редове

<p>Калейн грабна бронзов медал на обръч в Ташкент</p>

Боряна Калейн взе бронзов медал във финала на обръч на Световната купа в Ташкент

Любопитно Преди 4 часа

Възпитаничката на Марияна Памукова Калейн изигра много добре композицията си

<p>Борисов: Ще работя с ПП само при тези условия</p>

Борисов: Ще работя с ПП само при доминираща роля на ГЕРБ - с наши министри и програма

България Преди 4 часа

Моят противник на тези избори са проруските партии, посочи лидерът на ГЕРБ

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 5 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 5 часа

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 6 часа

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 6 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция (ВИДЕО)</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.