0
с силев: Ще продаваме "Балканкар холдинг" на парче", анонсира едно от заглавията във в. "Пари". Обмисля се разпродажба на "Балканкар холдинг" на парче, ако не се разреши въпросът с огромната му задлъжнялост, заяви вицепремиерът Николай Василев. Не може да бъде сигурно, че приватизацията на "Балканкар холдинг" ще бъде успешна, тъй като попаднахме в много съдебни клопки не по наша вина, допълва Василев. Основният проблем на дружеството е високата му задлъжнялост и ако има напредък в тази област, "Балканкар" ще бъде продаден успешно. На 24 март т.г. изтече срокът за подаване на индикативни оферти за участие в раздържавяването на холдинга и 14-те му дъщерни дружества. Единствената оферта беше подадена от новосформирания "Балкарс" - консорциум, в който участва "Индустриален капитал холдинг". Процедурата за приватизация беше официално обявена на 3 февруари т.г., като тогава агенцията очакваше сериозен интерес поне от 4 компании. Ако в законовия срок от четири месеца не бъде сключена сделка за продажба, синдикът ще е този, който ще продава.

През май пак ще решават за глава "Енергетика", съобщава още "Пари". През май се очаква нов кръг по преговорите за членство в ЕС и ще бъде поставен въпросът за правното положение на глава Енергетика, заяви изпълнителният директор на Института по международно право Атанас Семов. Във връзка с решението на ВАС от 28 март т.г. за отмяна на решението на МС за предсрочното извеждане на блоковете III и IV на АЕЦ-Козлодуй Атанас Семов заяви, че Наказателният кодекс предвижда затвор за неизпълнение на решението. Според него, след като решението за одобряване на позицията по глава "Енергетика" е отменено, значи позицията е незаконосъобразна и не може да послужи за затваряне на главата. Електроенергията ще струва 13 цента/кВтч до 2010 г., което е 100% увеличение на цената. Това е записано в одобрената от парламента Енергийна стратегия, съобщи Никита Шервашидзе от Гражданския комитет за защита на АЕЦ-Козлодуй. Според Атанас Семов загубите на страната ни ще са 7 млрд. долара, ако малките реактори на АЕЦ-Козлодуй бъдат изведени от експлоатация по предложената от правителството схема.

Експерти препоръчват продажбата на "Булгартабак" на части, информира още "Пари". Няма да отстъпим от условията, които сме поставили по отношение на сектора на тютюнопроизводството и в предстоящата нова процедура за приватизация на "Булгартабак", заявява пред вестника депутатът от ДПС Кемал Еюп. На този етап няма промяна в позицията на движението, че холдингът трябва да се продава като цяла структура. Можем да променим позицията си, ако приватизиращите органи успеят да ни убедят, че продажбата на отделни части е по-изгодна за България, прогнозира той. Дали това ще стане с промяна в сегашната стратегия, или ще се тръгне към изготвянето на нова, ще се реши от експертите. Еюп отрече твърденията, че ДПС не иска да има сделка за "Булгартабак". През уикенда колегата му Несрин Узун заяви, че Булгартабак може да бъде приватизиран в рамките на сегашната стратегия, приета от Народното събрание, а зам.-шефът на икономическата комисия Юнал Тасим беше категоричен, че целостта на отрасъла трябва да се запази и да се продаде в пакет, в противен случай НДСВ и правителството ще срещнат съпротивата на ДПС.

Наредба за категоризиране заплашва бизнеса на малките и семейните хотели, предупреждава "Дневник". Бизнесът на малките и семейните хотели, както и на къщите за настаняване на гости, е заплашен от изискванията в приета от правителството наредба за категоризиране на туристическите обекти. Наредбата е влязла в сила от 1 октомври 2002 г., без да бъде обсъдена с представители на сектора. Повечето от хотелиерите и браншовите организации не знаели за съществуването й и когато започнали проверки за изпълнението й, мнозина от заетите в бранша изпаднали в паника. По мнението на три организации - Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) и Българската асоциация за селски и екологичен туризъм (БАСЕТ), въведените условия за категоризиране ще доведат до необосновани разходи и икономическа неефективност, а няма да постигнат по-добро качество на предлаганите услуги, каквито са мотивите на Министерството на икономиката.

"Джейлан" се опитва да остане в проекта "Горна Арда", съобщава още "Дневник". Президентът на турският холдинг "Джейлан" Махмуд Джейлан напомни на правителството, че иска да остане изпълнител на каскадата, стана ясно в края на миналата седмица преди общо събрание на хидроенергийна компания "Горна Арда". Джейлан пристигна неочаквано в България и се срещна тайно с министъра на държавната администрация Димитър Калчев. Според директора на правителствения пресцентър Цветелина Узунова турския бизнесмен имал неофициална среща с експерта в политическия кабинет на премиера и бивш шеф на Агенцията за чужди инвестиции Николай Маринов и министър Калчев в петък. Маринов обаче отрече участието си в срещата. Общото събрание на дружеството трябва да се проведе на 23 април, за да приеме отчета на компанията за 2002 г. Хидроенергийното дружество беше създадено през 1999 г. и НЕК в момента държи 69,9% от акциите, а "Джейлан" - 30,1%. Участието на "Джейлан" става по силата на междуправителствената спогодба от 1998 г. за износ на електроенергия срещу участие на турски компании в инфраструктурни проекти.

"Вива Венчърс" ще настоява дивидентът да остане в БТК, пише още "Дневник". Дивидентът на БТК за 2002 г. трябва да остане в компанията, а не да се получава от досегашния собственик, заяви директорът за Централна и Източна Европа на "Адвент интернешънъл" Джоана Джеймс в предаването "Бизнесът" на Би Ти Ви. "Когато БТК бе предложена на кандидатите, това бе направено, при условие че реализираната печалба ще се използва от самата компания и няма да бъдат взета от правителството преди продажбата, каза Джеймз. Според нея, за да се стигне до плащане на дивиденти, БТК първо трябва да се споразумее с банките кредиторки, защото те едва ли ще се съгласят компанията да раздава дивиденти, преди да е погасила задълженията си. Директорът на "Адвент" изрази надежда, че сделката ще бъде финализирана до края на май, което е едно от условията за плащането по сделката и прехвърлянето на акциите, поставено от купувача. Проектодоговорът между "Вива Венчърс" и Агенцията за приватизация за продажбата на БТК беше сключен преди две седмици.

ЕК дава 13 млн. евро за страните кандидатки, информира "Сега". Европейската комисия обяви 13 млн. евро от бюджета си за шестата програма за научна дейност. Те са предназначени за кооперирането в тази област с 13-те асоциирани страни и за разпределение на тези пари ще се кандидатства до 26 юни, съобщиха от комисията. Това е част от серия специфични акции за подкрепа. Комисията избира един или повече партньори от всяка страна, които да създадат виртуална мрежа, включваща всички хора за контакт. Тези партньори ще подпомагат малки и средни предприятия в търсенето и развитието на проекти и за създаването на консорциуми. Специфичните действия по шестата рамкова програма са из областите "Аеронавтика и космос", "Качество и безопасност на храните", "Устойчиви енергийни системи" и "Устойчив транспорт".

Готвят каталог срещу митнически измами в Русе, пише още "Сега". Русенската търговска индустриална камара готви ориентировъчен ценови каталог за борба с митническите измами, съобщи шефът на камарата Иван Черкезов. В него по митническите тарифни номера ще бъдат подредени минималните и максималните цени в различните браншове. Досега в камарата са постъпили цените от пластмасовата, текстилната, обувната и галантерийната промишленост. Особено добре са попълнени оптималните цени за подовите настилки и за обувките, каза Черкезов. Въз основа на ценовия каталог при съмнения за фалшиво занижени цени на вносни изделия митническите служби ще налагат обезпечения или други мерки до набиране на пълната информация за стойността. Каталогът ще помага за ориентиране и така ще се създават пречки пред незаконния внос, който върви най-вече от Турция и Китай, каза председателят Иван Черкезов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 8 минути

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Технологии Преди 25 минути

Horizon OS ще може да се използва от още производители

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 57 минути

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

България Преди 1 час

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите

Снимката е илюстративна

Смъртоносна трагедия във въздуха: Кадри показват сблъсъка на два военни хеликоптера

Свят Преди 1 час

Загинали са всичките 10 членове на екипажа на борда на двата хеликоптера

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Това се случи по време на участие в Детройт

<p>Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани

Свят Преди 1 час

Полицейските репресии се случиха, след като Колумбийският университет отмени присъствените занятия в отговор на протестиращите

<p>Избираме &quot;Мис Изкуствен интелект&quot;</p>

Избираме "Мис Изкуствен интелект" или най-красивата генерирана жена чрез AI

Любопитно Преди 1 час

В надпреварата ще се включат популярни изкуствено генерирани дами като Емили Пелегрини и Айтана Лопес

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 1 час

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Любопитно Преди 1 час

Ето някои от най-горещите момичета на прогнозата за времето

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Свят Преди 1 час

Министърът и неговото ведомство отказаха коментар по случая

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Свят Преди 2 часа

Без военната и финансова помощ от други държави Украйна няма никакъв шанс да оцелее в тази битка

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Свят Преди 2 часа

Твърди се, че мъжът е Помощник на германски крайно десен политик, който ще участва в изборите за ЕП

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 2 часа

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото

<p>Нова мярка срещу разпространението на коклюш в България</p>

Ваксината срещу коклюш ще бъде прилагана месец и половина след раждането

България Преди 2 часа

Това решение бе взето на среща днес между Димитър Главчев, д-р Галя Кондева, Емилия Лазарова и доц. Ангел Кунчев

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

България Преди 2 часа

Възможностите да се паркира за 10-15 минути, без да се изпраща съобщение, ще намалеят, каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност