0
Ао омагистралите и части от тях ще може да се отдават на концесия, пише вестник "Пари". Инвеститорите, които ще доизграждат техни участъци, ще събират т. нар. толтакси, предвиждат промени в Закона за пътищата, приети от кабинета вчера. Със средствата от таксите концесионерите ще възстановяват направените инвестиции.

Общата дължина на изградените автомагистрали е към 400 км, което е нищожно в сравнение с това, което e необходимо да се доизгради, коментира Иво Стефанов, експерт в Института по транспорт и комуникации. Концесионерите трябва да изградят и прилежащата инфраструктура, за да имат правото да събират толтакси. Те ще се плащат в зависимост от пропътуваното разстояние и ще бъдат различни за различните обекти и автомагистрали за разлика от винетната система, където има унификация.

Размерът на толтаксите ще се определя от МС по предложени от концесионера тарифи, изчислени на база направените от него разходи и инвестиции.

Друг вид такса, предвидена в закона, е таксата за съоръжения. В момента у нас такова съоръжение е само Дунав мост, но предстои изграждането и на втория Дунав мост край Видин, тунела под Шипка и др. Това са специфични съоръжения, които позволяват да се облекчи трафикът и да се скъсят разстоянията. Те дублират съществуващите пътища, а потребителите ще могат да избират откъде да минат срещу заплащане.

Зам.-министрите на финансите Красимир Катев и Нихат Зия, бившите управител и подуправител на БНБ Светослав Гаврийски и Мартин Заимов са сред 62-мата висши държавни служители, които не са обявили доходите и имотите си за 2002 г., съобщи Сметната палата. В 17,15 ч вчера енергийният министър Милко Ковачев подаде декларацията си. Доходите трябваше да се декларират по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, до 31 май. Катев и Зия обещават да обяват имотното си състояние в най-скоро време, тъй като заради голямата си заетост са пропуснали да го сторят до този момент, съобщи шефът на пресцентъра на Министерството на финансите Таня Митова.

Не са се отчели и 34 народни представители. Сред тях са Емел Етем, Камен Влахов, Станимир Илчев, Никола Николов, Рамадан Аталай, Явор Милушев, Михаил Миков, Валери Цеков, Кемал Еюб. Некоректни са и Георги Александров, председател на комисията за регулиране на съобщенията, петима действащи зам.-областни управители, двама магистрати от ВКС, бившият вицепремиер Костадин Паскалев.

Конкурентността на икономиката ни се влошава, а на компаниите ни остава на същото ниво, показва годишният доклад на Световния икономически форум. България е на 64-то място по конкурентоспособност на икономиката сред 102 изследвани страни, съобщи Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие - партньор на форума. Сред включените миналата година 80 страни имаме отстъпление с две позиции - от 58-о на 60-то място. Пред нас са почти всички централноевропейски държави. Най-добре се представят Естония - 22-ро място, и Словения - 31-во. След нас са Турция - 65-а, Русия - 70-та, Румъния - 75-а, и Македония - 81-ва.

Показателят включва компоненти като публични институции, технологично развитие и макроикономика. Оценката на публичните институции е добра - към намаляване на корупцията. Ниска остава обаче ефективността на съдебната система. Страната ни е добре по технологично развитие - брой телефонни линии и Интернет потребители. Положително е запазването на макроикономическата стабилност, а негативно е недоверието в политиците и неправомерното изразходване на публични средства.

Около 955 млн. лв. приходи от данък печалба се планират в бюджета за 2004 г., след като кабинетът намали ставката за него от 23,5 на 19,5%. Идеята била на финансовия министър Милен Велчев, казаха осведомени. Около 1,1 млрд. лв. е очакваното изпълнение на постъпленията от корпоративния данък за тази година. Това е преизпълнение с над 100 млн. лв., което означава, че фирмите плащат, коментираха от финансовото министерство. Фактът се потвърждава от пазара на кредитите, където ръстът е висок.

Банките изискват числа за печалбата, тъй като кредитите се обслужват от нея. Така че един от факторите, който играе роля за легализиране и изваждане на печалби, е развитието на кредитния пазар. Друг фактор са публичните компании, чиито акции се търгуват - те също имат интерес да показват печалби, за да се търгуват акциите им. 100 млн. икономии от лихвени плащания се очакват през т. г. За целта при заложени 841 млн. лв. ще бъдат похарчени около 746 млн. лв. Както обяви финансовият министър, това е една от резервите за намаляването на корпоративния данък.

В безпрецедентно за историята на Русия решение Главната прокуратура в Москва наложи запор на контролния пакет акции в гиганта ЮКОС - четвъртата по големина петролна компания в света, с което разтърси фондовия пазар и политическите среди, информира "Дневник". Според прокуратурата са арестувани 53% от акциите, "фактическа собственост на Михаил Ходорковски", а според компанията - 44%, които обаче са собственост на чуждестранни лица, голяма част от които нямат отношение към Ходорковски. Прокурорите обясняват, че са действали "за обезпечаване на материални щети", а адвокатите на ЮКОС твърдят, че това е крачка към конфискация при съответно решение на съда за изземване на имуществото на милиардера.

Политически и икономически анализатори коментираха, че в страната започва огромно разместване в баланса на силите в руската политика в полза на бившите кагебисти от Санкт Петербург. По думите на главния икономист на Световната банка в Москва Кристоф Руъл чистият отлив на капитал от Русия само за третото тримесечие е 9,8 млрд. долара. Според московски банкер, цитиран от вестник "Ведомости", от началото на годината много средни бизнесмени са потърсили от банката помощ за създаване на офиси и "огледални" структури в България, Румъния и Унгария.

Финансовите резултати на "Албена" АД в края на активния сезон потвърждават очакванията на мениджърите и ще бъдат същите или малко по-малки от отчетените през 2002 г. Това се отнася както за приходите от продажби, така и за печалбата. Задълженията на комплекса се покачват до 85.4 млн. лева. Тенденцията за нарастваща задлъжнялост се дължи на мащабните инвестиции, които дружеството направи в последно време.

В началото на юни "Албена" откри обновения хотел "Хоризонт" в Международния младежки център (ММЦ). Тогава от компанията съобщиха, че хотелът вече се казва "Магнолиите" и от две става четири звезди. В него са вложени над 15 млн. лв., което е най-голямата инвестиция на дружеството за летния сезон.

Финансовото министерство ще проведе в началото на ноември аукцион за нова емисия ДЦК, деноминирани в евро. На аукциона ще бъдат предложени книжа с номинал до 20 млн. лв. от емисията със срок 14 години и 11 месеца и годишен купон от 6%. Пускането на новата, най-дългосрочна за момента емисия се прави като част от стратегията на министерството за увеличаване на вътрешния дълг, докато се редуцира външният.

Минималният общ размер на емисията е 150 млн. евро, а максималният - 200 млн. евро. Към книжата вече има засилен интерес от страна на пенсионни фондове, застрахователни дружества и банки, а също и от инвеститори от чужбина. Още от миналата година финансовото министерство започна по-активно да емитира повече ДЦК с по-дълъг срок, пласирането на които бе успешно благодарение на големия свободен левов ресурс в банковата система и ресурса на пенсионните фондове.

Софтуерната компания "Уша комюникейшън", специализирана в създаването и поддръжката на програмни продукти за дейностите по таксуване и обслужване на клиенти на телекомуникационни компании, обяви, че навлиза и на българския пазар. Американската компания е подписала споразумение с българската фирма "Технологика" за съвместна работа, насочена към пазара на далекосъобщенията в Централна и Източна Европа.

Изпълнителният вицепрезидент по продажбите на "Уша" Фернандо Арозкета коментира за вестник "Дневник", че причината за решението на компанията е преценката им, че пазарът в региона навлиза в нов етап от своето развитие. Нарастващият брой на телекомуникационните оператори, на услугите и абонатите им дават изключителна възможност на компаниите от бранша не само в България, но във всички страни от Централна и Източна Европа, заяви още Арозкета. Компанията планира да използва България като база за своята пазарна експанзия в региона в дългосрочен план.

24,810 млн. лв. ще е издръжката на Народното събрание през следващата година, съобщава вестник "Сега". Разходите му са орязани с 27 000 лв. спрямо тазгодишните. За издръжката на депутатите от държавния бюджет като субсидия ще бъдат отпуснати 19,110 млн. лв. Парите от хазната също са орязани, защото тази година бяха 19,887 млн. лв. Това предвижда проектобюджетът за 2004 г., който правителството одобри в сряда, а днес, в последния ден от законовия срок, финансовият министър Милен Велчев внася в НС.

Администрацията на президента догодина ще може да похарчи 4,882 млн. лв., или с 325 000 лв. повече от тази година. За правителството първоначално са били предвидени разходи от 91,130 млн. лв. за догодина, или с 6,311 млн. лв. повече от тазгодишните. В хода на дискусията в сряда обаче кабинетът си е завишил бюджета с аргумента, че трябват повече средства за комуникационна стратегия. Разходите, които ще може да направи здравното министерство, са 478,931 млн. лв. Те са с около 10 млн. лв. по-малко спрямо тази година. Причината е, че повечето дейности в сектора вече ще се финансират от здравната каса.

Авиокомпания, която не може да качи пътник, платил за билет, е длъжна да му плати обезщетение извън стойността на билета, предвиждат поправките в Закона за гражданската авиация, които кабинетът прие, съобщи вицепремиерът Николай Василев. Ако полетът е под 3500 км, обезщетението трябва да е минимум 150 евро, а за по-дългите - поне 300 евро. Според новите правила обезщетението може да се намали с 50%, ако пътникът приеме да лети с друг полет, който е по-дълъг с 2 часа от платения.

В промените остава предложението приходите от летищни такси да остават в полза на бъдещите концесионери. "Това е най-разумният начин за концесиониране на аеропортовете във Варна и Бургас, тъй като концесионерите им трябва да влагат големи суми за модернизирането им", каза Василев.

Руската "Обединени енергийни системи" (ОЕС) смята да кандидатства за приватизацията на българските електроразпределителни предприятия (ЕРП) чрез дъщерната си фирма "Нордик Оу". Тя изнася електроенергия за Дания, Швеция, Норвегия и Финландия, съобщи вчера руският вестник "Ведомости". Това се прави заради изискването кандидатът да има опит на либерализиран пазар. Анализатор, цитиран от вестника, се съмнява, че "Нордик Оу" има необходимите 5% от либерализирания скандинавски пазар, а от самата ОЕС отказали информация.

Кафето ще може да се продава с досегашните опаковки до края на 2004 г., предвижда приетата вчера от кабинета наредба за опаковане, етикетиране и сертифициране на различните видове екстракти от кафе и цикория. От началото на 2005 г. вече ще ни продават кафето според европейските изисквания за етикетите. Непродадените количества трябва да се преопаковат. Наредбата влиза в сила на 1 юни догодина, но предвижда гратисен период от шест месеца. Дотогава производителите и вносителите трябва да обозначат на опаковките определени показатели. Така например за диабетно болните е важно да се указва съдържанието на захар или какъв тип захар има вътре.

Срещу спирането на старите таксита скочиха превозвачи и шофьори, информира "Стандарт". От 2005 г. услугата да се извършва само с автомобили, не по-стари от 10 г., предвижда проектонаредба на транспортното министерство. В София едва 15% от такситата са на под 15 год., каза Спас Атанасов, съпредседател на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи. Те предлагат извеждането на старите коли от употреба да стане поетапно, като между 2004 и 2007 г. бъдат спрени возилата между 25 и 10 г.

Трети и Четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" не трябва да работят след 2006 г., заяви председателят на Асоциацията на западноевропейските регулаторни органи и генерален директор на Инспектората по ядрена енергетика на Швеция Джудит Мелин след срещата си с енергийния министър Милко Ковачев. Мелин уточни, че това е досегашната оценка на асоциацията и ЕС. Повечето от препоръките, отправени от асоциацията през 2001 г. за безопасността на блоковете, са изпълнени. Но е рано да се даде оценка на изпълнението им, каза Мелин.

Политически разговори за бъдещето на двата реактора ще има, ако партньорската проверка докаже, че те са безопасни, заяви Милко Ковачев. Шефът на нашата Агенция за ядрено регулиране Емил Вапирев допълни, че трябва да има българска инициатива за ново политическо отваряне на въпроса за съдбата на двата реактора.

340 лв. ще бъде средната заплата в бюджетните организации в края на 2004 г. Увеличение на възнагражденията на чиновниците с 8,5% от 1 юли е предвидено в разчетите на бюджета за следващата година. Днес проектобюджетът официално ще бъде връчен от финансовия министър Милен Велчев на председателя на парламента проф. Огнян Герджиков.

Тъй като хората в бюджетните организации ще взимат по-високи заплати само от юли до декември, то средното им месечно възнаграждение през 2004 г. ще бъде 326,7 лв., сочат разчетите на финансовото министерство. Това представлява увеличение с 6% спрямо средната заплата на чиновниците през настоящата година. Но при прогнозирана от Министерството на финансите инфлация от 4% за 2004 г. реалното вдигане на бюджетните заплати ще бъде с 1,9%.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

България може да бъде предадена на Съда на ЕС по две наказателни процедури

България може да бъде предадена на Съда на ЕС по две наказателни процедури

Свят Преди 5 минути

ЕК представи данни за общо четири наказателни процедури срещу нашата страна

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 5 минути

Трите модела идват в България през май

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 16 минути

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 28 минути

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 38 минути

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 45 минути

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 52 минути

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 1 час

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 1 час

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 1 час

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове

<p>11 души са приети в болница след инжектиране с фалшив ботокс</p>

Замъглено зрение и задух: Фалшиви инжекции с ботокс разболяха 22 души, 11 са приети в болница

Свят Преди 1 час

Опасно ли е инжектирането на ботокс четете в следващите редове

Дяволското гърло - Есента на демона

Пореден зловещ удар на серийния убиец в „Есента на демона“

Любопитно Преди 1 час

Какво ще се случи с Ирина – отвлечената дъщеря на Десподов?

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

На кадри се вижда как тя многократно го призовава да изкрещи "Свобода за Палестина"

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

България Преди 1 час

В допълнение на правилата, уредени с Хагската конвенция, се въвеждат нови процедури при връщане на дете при международно отвличане

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Технологии Преди 1 час

Той ще има три версии и се е учил от по-големите си събратя