0
Пз з януари България може да спре да използва кредити по сегашното споразумение с Международния валутен фонд, ако през ноември в София бъде договорено с мисията на фонда превръщането му в т.нар. предпазно споразумение, информира днес вестник "Дневник". При такъв вариант правителството ще продължи да получава траншовете по договорените 300 млн. долара до края на 2003 г., но ще ги използва само, ако има нужда от тях, обясни във Вашингтон финансовият министър Милен Велчев.

Финансовият министър отново повтори и тезата, че правителството обмисля и възможността за предплащане на част от задълженията ни по краткосрочните финансирания. Дали ще е към МВФ или други кредитори, ще се решава следващите няколко месеца, каза Милен Велчев. Въпреки че не получава задължително финансиране и при новия тип споразумение, България ще изпълнява определена програма, която ще се съгласува с фонда.

Правителството ще иска компенсации от ЕС, ако Брюксел настоява III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъдат спрени през 2006 г. Това стана известно от изявление на енергийния министър Милко Ковачев пред Би Ти Ви в неделя, цитирано от "Дневник". В четвъртък кабинетът одобри новата позиция за преговорите по глава "Енергетика". При условие че Европейската комисия изпрати проверка на групата по атомните въпроси, която да инспектира 3-ти и 4-ти реактор, България ще иска да се споразумее за окончателната дата за затваряне на двата реактора, но приема разбирането на ЕС за спирането им през 2006 г.

Спирането на III и IV блок през 2006 г. ще се отрази негативно, ако няма компенсаторни мерки, каза в неделя Милко Ковачев. Той обясни, че за първи път правителството и неправителствените организации са направили оценка на последствията от предсрочното затваряне на реакторите.

От 2003 г. Националната електропреносна компания (НЕК) ще увеличи цената на електроенергията, която изнася за Турция с индекса на инфлацията, определен от Европейската централна банка, съобщи източник от ръководството на дружеството. Увеличението е предвидено в дългосрочното споразумение от 1999 г. между НЕК и турската държавна електрическа компания "ТЕАШ" за износ на ток за южната ни съседка до 2008 г., пише "Дневник".

Европейската централна банка (ЕЦБ) има поставено целево равнище за инфлацията от максимум 2% месечно на годишна база. Според изчисленията след увеличението цената ще бъде около 3,62 цента за киловатчас. Дългосрочното споразумение предвижда през следващата година НЕК да изнесе около 4 милиарда киловатчаса плюс минус 10% за недоставената или неконсумираната енергия. Това количество ще се запази до 2007 г., когато се предвижда "ТЕАШ" да получи и остатъка от тока до 33 милиарда киловатчаса.

Кандидат да поеме функциите на "Балкан" като национален авиопревозвач е регистриран като едноличен търговец, научи вестник "Пари". Той разполагал със свое лоби сред управляващото мнозинство и имал подкрепата на единия от синдиците. Според запознати, става въпрос за офшорна фирма. Разработен е план, според който общото събрание на кредиторите няма да излезе с категорично становище на 29 октомври и ликвидацията на авиокомпанията ще се отложи.

Забавянето е в полза на този, който, като поеме функциите на "Балкан", ще трябва да плати и задълженията й, повечето от тях към държавата. Агенцията за държавни вземания опроверга появилите се в пресата изявления на министъра на транспорта и съобщенията Пламен Петров, че тя, като основен кредитор ще решава съдбата на "Балкан".

Вземанията на държавата, представлявана от АДВ, са около 40% от общия размер на дълговете на "Балкан", или 73 771 064 лв. За да бъде приет оздравителният план на синдиците на авиокомпанията, е необходимо за него да гласуват кредитори, притежаващи повече от половината от приетите вземания.

70-80 млн. долара от преструктурираната емисия български държавен дълг са купени от наши инвеститори, писа още "Пари". Това съобщи във Вашингтон финансовият министър Милен Велчев по време на годишната среща на Световната банка (СБ) и МВФ. Книжата вече се продават на вторичния пазар.

След срещите си с рейтинговите агенции "Standard&Poor's" и "Moody's", Велчев очаква в близките месеци те да повишат кредитния ни рейтинг, коментира изданието. След срещата си с Джералд Шиф българският финансов министър пък обяви, че е обсъждана възможността споразумението с МВФ да се преоформи в предпазно.

Въпреки позицията на фонда ще направим замисления от правителството инвестиционен фонд, стана ясно след разговорите със Стенли Фишер. На срещата с Джералд Шиф обсъждахме възможността споразумението да се преоформи в предпазно. Това съобщи финансовият ни министър след срещата си с емисаря на фонда във Вашингтон. Според Милен Велчев България има все по-малка нужда от парите. Те обаче ще стоят в сметка и ще можем да ги усвоим, ако се наложи.

Окончателно становище за преобразуването на споразумението ще има през ноември, когато ще бъде поредният преглед, уточнява "Пари". След него договорката ще бъде разгледана и евентуално одобрена от борда на директорите на МВФ през януари. Ако това стане, следващият транш ще се договори с отсрочка, поясни Велчев.

Това обаче не означава, че страната ни ще получи по-голяма икономическа свобода, уточни вицепремиерът Николай Василев, който също е бил на срещата с Шиф. Поетите ангажименти към МВФ ще се спазват стриктно, независимо дали получаваме пари, или не. Това ще продължи, докато не се издължим към фонда.

Долната камара на полския парламент одобри спорен закон за данъчна амнистия, който бе предложен от правителството като средство за борба със сивата икономика, информира "Пари". Досега тя струва милиарди на държавата в неплатени данъчни приходи, съобщи Ройтерс.

За да влезе в сила, законопроектът трябва да бъде гласуван от полския Сенат и подписан от президента. Според законопроекта за данъчната амнистия всички необявени доходи в периода 1996-2001 г. ще бъдат обложени с 12% данък, ако бъдат декларирани до края на 2002 г. В противен случай глобата ще бъде 75% от необявените данъци. Данъчната амнистия не важи за държавните служители.

Планът срещна яростна съпротива от страна на опозицията, според която той позволява на данъчните нарушители да избегнат големите глоби. Полското финансово министерство очаква приходите от данъчната амнистия да са най-малко 600 млн. злоти (140 млн. долара). Според анализаторите тази сума е твърде ниска, за да запълни дупката в бюджета през следващата година, която се очаква да достигне 38.7 млрд. злоти.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 13 минути

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

Свят Преди 37 минути

Директорът на Централното разузнавателно управление е в Кайро

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 6 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 6 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 6 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 7 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 7 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 8 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 8 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 8 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 9 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 10 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 10 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 11 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 11 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 11 часа

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка