0
Сл лки за около 4 млн. лв. с акции на "Шератон Балкан София" АД донесоха почти целия оборот на първата сесия на Българската фондова борса за новата година, информира днес вестник "Пари". Близо 11% от капитала на столичния хотел бяха продадени от "Албена инвест холдинг" на мажоритарните гръцки собственици на необичайно висока единична цена от 72 лв.

С емоции започна и приватизацията на пул "Българска роза" на борсата, където още в първия ден се изкупиха две трети от държавните акции в карловската фабрика за розово масло. Следпразнично вяло потръгна обаче търговията с акции в индекса SOFIX, регистрирал спад от 0,81% на 2 януари. Скок от 5,5% отбелязаха само акциите на "Албена" АД.

Трябва да подготвим предоговаряне на срока за експлоатация на блокове III и IV на АЕЦ "Козлодуй", заяви пред БНР изпълнителният директор на централата Йордан Костадинов. Един от сключените договори, превърнат в закон, е кредитното споразумение, подписано през май 2000 г., каза Костадинов. То е свързано с парите за модернизация на V и VI блок.

В документа има текстове, свързани с блокове от I до IV. Каквито и да бъдат резултатите от една партньорска проверка, ако тези текстове останат в споразумението, ние сме задължени да спрем блокове III и IV до края на 2006 г., смята Костадинов. Ръководството на АЕЦ "Козлодуй" е изпратило в министерството на енергетиката подготвената методика за партньорската проверка, уточни шефът на централата.

Ценните книжа вече се използват за легализиране на престъпни капитали и у нас, съобщи д-р Васил Киров, директор на агенция "Бюро за финансово разузнаване". Един от сигналите е дошъл неотдавна от Кипър и при него има българска връзка.

Сeдем съмнителни сделки за суми между 30 хил. и 500 хил. долара са спрели в последно време финансовите разузнавачи при съвместна работа с прокуратурата и МВР. Сред тях е и варненският случай, при който бе предотвратен опит за износ на 500 хил. долара. В останалите става въпрос са вътрешни операции, част от които са касови. Със средствата при една от тях е трябвало да се финансира подземният свят.

Приходите от мита, такси и сборове, събрани от митниците за единадесетте месеца на 2002 г., възлизат на над 2,3 млрд. лв., което е с около 140 млн. лв. повече от събраното за същия период на 2001 г., сочат данните на Агенция "Митници", писа "Дневник". Въпреки че статистиката за декември все още не е изготвена, без съмнение годината ще бъде определена като успешна. Забележителен в това отношение беше октомври, когато от ДДС, акциз и мита бяха събрани 268,5 млн. лв.

"Това е един своеобразен рекорд, тъй като психологическият праг от 250 млн. лв. за един месец никога не е бил надвишаван", съобщи министърът на финансите Милен Велчев при обявяването на резултатите. Според експерти рекордът за октомври се дължи най-вече на въвеждането на новата ДДС-сметка, както и на сезонното нарастване на вноса. След въвеждането на ДДС-сметката от август 2002 г. по-голяма част от износителите я предпочетоха за разплащанията си, тъй като възстановяването на данък в този случай е много по-опростено.

БТК ще инвестира 300 млн. лв. собствени средства през 2003 г. в цифровизация на мрежата, съобщи изпълнителният директор на телекома Бойко Димитрачков. Парите ще се използват и за замяна на дуплексните телефонни постове с прави, като окончателната смяна ще приключи до 2004 г.

Около една трета от инвестиционната програма на компанията ще бъде насочена към инвестиции във втория оптичен пръстен на страната, който ще позволи пренос на данни през мрежата на БТК. Предвижда се той да бъде изграден до септември.

Големите потребители ще могат да договарят условията и цените за доставка на природния газ, добиван у нас, от средата на 2003 г. Тогава пазарът на на природен газ и електроенергия ще бъде либерализиран, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно регулиране Константин Шушулов пред "Дневник". Така газовият пазар ще бъде отворен с около 10% от юли тази година, когато България ще може да използва възможностите на находището в Галата.

От юли британската компания "Петреко", която разработва находището, ще започне да добива природен газ и да го продава на "Булгаргаз". Според наредбата за привилегированите потребители право на директни договори ще имат компании с годишно потребление над 80 милиона кубически метра, които не са длъжници на "Булгаргаз".

Проблем за директното договаряне ще имат химическите комбинати и топлофикационните дружества, които са най-големите потребители на природен газ, но имат задължения към "Булгаргаз", каза Шушулов. До момента няма компании, които са заявили пред комисията желанието си да бъдат привилегировани потребители.

БИН-номерата на някои данъци, които се използват при безкасово плащане, са променени, съобщиха от Главна данъчна дирекция. С нови кодове фирмите ще превеждат суми, за да погасяват задължения по ДДС, акцизи и корпоративни данъци, съобщава "Сега". Номерата са променени, защото от тази година бизнесът вече плаща единен корпоративен данък на мястото на досегашните данък печалба и данък за общините, обясниха от администрацията. Другата причина за промените е решението от 1 януари при вноса на стоки ДДС и акцизи да се плащат по банковите сметки на митниците, а не на данъчните, както бе досега.

Столичното електроразпределение обяви томбола между всички битови абонати, които са си плащали редовно и в срок месечните сметки през 2002 г. и платят в указания срок и последната си декемврийска сметка, съобщиха от дружеството. Първата награда е 5000 киловатчаса ток, които са достатъчни за цяла година на тричленно семейство в двустаен апартамент, който се отоплява с ток.

Втората и третата са съответно 2000 и 1000 киловатчаса. Томболата ще се тегли на 21 януари между всички абонатни номера на потребители, платили в срок. Преди това компютърът ще елиминира номерата на фирмените потребители, титулярите на сметки за стълбищно осветление, асансьори, гаражи и общи нужди. В предишните томболи участваха около половината от всички битови абонати в София.

През 2003 г. в частния сектор ръстът на добавената стойност ще се запази в рамките на 9-10%. Това прогнозира вчера пред радио "Свободна Европа" експертът от Института за пазарна икономика Георги Стоев. Според него рискове можело да се очакват след 2006-2008 г. Според Стоев най-разумната политика за намаляване на сивата икономика би била намаляване на данъчно-осигурителната тежест върху разходите за труд на работодателите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

„Паркани – най-голямото българско село” в „Темата на NOVA“

България Преди 1 час

Не пропускайте на Великден след централната емисия новини

<p>Засилени мерки за сигурност&nbsp;в София на Велика събота и 6 май</p>

НСО въвежда мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

България Преди 1 час

От 21:00 ч. на 4 май до 2:30 часа на 5 май се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус хиляда метра и с център пл. „Свети Александър Невски“

<p>Къде в София има най-много кърлежи</p>

Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян

България Преди 2 часа

Той даде няколко съвета как да се пазим от паразитите

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 3 часа

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

Осъдиха болницата, използвала генетичен материал без разрешение на собственика му

България Преди 3 часа

За скандалния случай разказа журналистът на NOVA Мариета Николаева в „(Не)Порочно зачатие”

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Разпети петък e - най-скръбният ден за християните

Любопитно Преди 3 часа

В него си припомняме страданията, съденето, разпъването на кръста, смъртта и погребението на Иисус Христос

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Джими Кимъл се подигра с пожеланието на Доналд Тръмп за рождения ден на Мелания

Свят Преди 4 часа

Комикът се подигра с нюйоркския съдебен процес срещу бившия президент за "мълчаливи пари"

35 невероятни факта за Древна Гърция

35 невероятни факта за Древна Гърция

Свят Преди 4 часа

Макар и недостатъчни, но много интересни

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Иракска екстремистка групировка твърди, че е извършила ракетна атака срещу цели в Тел Авив

Свят Преди 4 часа

Крилати ракети тип "Аркуб" за първи път са били насочени срещу израелския град

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Технологии Преди 4 часа

Изграждането ѝ може да започне още тази година

<p>Внимание, опасно време! Предупредителни кодове за почти цялата страна&nbsp;</p>

Внимание! Жълт и оранжев код за значителни валежи в почти цялата страна

България Преди 4 часа

За значителни валежи от дъжд, гръмотевици и градушки предупреждават синоптиците

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

България Преди 4 часа

Тази година българската делегация не пътува до Йерусалим заради напрежението в Израел

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Регионалното правителство обяви бедствено положение, за да се справи със ситуацията

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 13 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия