0
е ешно вадят 150 млн. лева от резерва на здравната каса?" е едно от заглавията в "Пари". 150 млн. лв. от парите на НЗОК, които са на депозит в БНБ, да се отблокират и да се дадат за лекарства и на болниците. Това поискаха 69 депутати от всички парламентарни групи без ДПС в проекторешение, което ще бъде предложено за гласуване в парламента. С него се възлага на Министерския съвет да промени бюджета на касата. Според проф. Кръстьо Петков 800 млн. лв., събрани от гражданите за здравеопазване, лежат в БНБ. Не казвам "не", но моментът не е подходящ, за да се започва процедура за актуализация на бюджета на НЗОК, смята Кирил Ананиев, председател на УС на НЗОК и зам.-министър на финансите.

Умуват дали да продават "Булгартабак" на парче или като цяла структура, пише още "Пари". Вицепремиерът Николай Василев привика борда на директорите на Булгартабак, шефа на АП Илия Василев и заместника му Станислав Ананиев, за да обсъдят по какъв начин ще се раздържавява холдингът след провала на досегашната приватизационна процедура. Идната седмица ръководството на "Булгартабак" ще представи на МИ доклад за финансовата и производствената ситуация в дружеството и за приключилата изкупна кампания на тютюна, както и вижданията си дали приватизацията да става на парче или както досега, съобщи шефът на директорския борд Румен Порожанов. Тогава ще е готов и анализът за състоянието на холдинга.

Пак пренаписват проектозакона за индустриалните зони, съобщава още "Пари". Министерството на икономиката готви нов четвърти вариант на проектозакона за индустриалните зони. Той ще се нарича закон за насърчаване на инвестициите в определени индустриални региони. Проектът е съгласуван с Брюксел, където беше много добре приет, съобщила София Касидова, зам.-министър на икономиката. В него са предвидени няколко вида преференции, които ще се предоставят под формата на държавна помощ. Така инвеститори в индустриалните зони ще могат да получават директни държавни субсидии, право да не плащат данък печалба за срок между 5 и 6 години, ускорена амортизация или придобиване на земя под пазарните цени. Това ще става обаче при определени условия. На първо място, ще е решаващ размерът на средствата, които инвесторът възнамерява да вложи в зоната, и той не трябва да бъде по-малък от определена граница, която все още се дискутира, но е вероятно да е над 10 млн. лв. След това в зависимост от исканата преференция на компаниите ще се отпускат до 50% от размера на вложените средства в зоните под формата на държавна помощ, като малките и средните предприятия ще ползват преференция 50 плюс 15%, обясниха експерти.

Потребителските кредити надхвърлиха 1 млрд. лв., информира "Дневник". Потребителските кредити в края на февруари надхвърлиха един милиард лева, като достигнаха 1,001 894 млрд. Това сочат месечните данни на Българската народна банка (БНБ) за състоянието на банковата система в страната. В края на януари те са били 989,3 млн. лв., като нарастването им за един месец е от 1,27%. Делът на потребителските заеми в общия кредитен портфейл на всички банки през февруари е 14,71%, което им отрежда второ място по обем след търговските кредити. Интересен, но напълно обясним факт е това, че в първа банкова група са съсредоточени 79% от всички раздадени потребителски кредити. Основна причина за тази силна концентрация е това, че в тази група (където влизат трите най-големи български банки с активи над 1 млрд. лв.) е Банка ДСК, която е позната и като "банката на народа". Над 99% от отпуснатите заеми на банките от първа група са в левове. В евро са отпуснати кредити за 125 хил. лв., а в долари - за 35 хил. лв. Тоталната липса на валутна субституция в този случай отново се обяснява с факта, че най-активна в първа група е Банка ДСК, а нейните клиенти предпочитат да теглят потребителски заеми най-вече в български лева.

БМФ отлага еврооблигационния заем от 75 млн. евро, пише още "Дневник". Очаква се Агенцията за приватизация да не разреши емитирането на еврооблигационен заем от 75 млн. евро от Български морски флот (БМФ) през 2003 г., съобщи "Ройтерс", цитирайки източник от агенцията. Компанията планираше да пусне емисията в края на май. Параходство БМФ е в процедура на приватизация и затова за всяко поемане на нови задължения се изисква разрешение на Агенцията за приватизация. Мотивите на агенцията са, че заемът ще увеличи задълженията на БМФ и може да затрудни предстоящата приватизация или да намали цената на компанията при продажбата, обясниха от ведомството на Илия Василев. Срокът на еврооблигациите трябваше да бъде от пет до осем години. Средствата от него трябваше да бъдат насочени към връщане под български флаг на 23 кораба на параходството и дострояване на два нови кораба.

"Балкан ер тур" отчита загуба от 2,177 млн. лв. от учредяването си до края на февруари, съобщава още "Дневник", като цитира министъра на транспорта и съобщенията Пламен Петров. Това според министъра е по-малко от планираните за периода 2,6 млн. лв. Пламен Петров обясни финансовия резултат на дружеството със задължението на новата авиокомпания да вози пътниците на "Балкан", които бяха със закупени билети преди фалита, както и с увеличените цените на керосина заради войната в Ирак. В средата на март цената на керосина достигна около 415 долара за тон на летище София при цена 200 долара за тон в началото на годината. През март са превозени 10 029 пътници при планирани 8432.

Петров се похвали, че "Балкан ер тур" е на второ място след "Луфтханза" по броя на издадените билети за февруари според данни на IATA-България. Той поясни, че ръстът на продадените билети е 151% спрямо февруари 2002 г., когато е летяла "Балкан". В момента "Балкан ер тур" лети по 21 дестинации и възнамерява да наеме на лизинг два самолета "Боинг 737-300". Единият от тях е от "Луфтханза" и ще пристигне през май. С другия самолет през юни и юли ще се изпълняват чартърни полети от Варна, които вече били договорени, обясни Петров, без да конкретизира дестинациите, по които ще лети превозвачът.

Българската телекомуникационна компания (БТК) очаква да увеличи с 11 млн. лв. нетната си печалба през 2003 г. според българските счетоводни стандарти и тя да достигне до 210 млн. лв. Това съобщи финансовият директор на компанията Елена Георгиева, цитирана в "Дневник". През 2002 г. нетната печалба на БТК е 198.9 млн. лв. при прогнозирана 225-230 млн. лв. Това е увеличение с 13,1% спрямо 2001 г. За сравнение - печалбата на "Мобилтел" за 2002 г. е 265 млн. лв., а купувачът на БТК - "Вива Венчърс", ще плати 210 млн. евро за до 65% от акциите на телекома.

Държавата плаща само кеш при отчуждаване, пише "Сега". Занапред държавата ще брои пари на частниците, ако събори къщата им, за да гради магистрала, летище, метро или друг крупен обект. Досега собствениците, чиито имоти се отчуждаваха за държавни нужни, можеха да бъдат компенсирани с друг парцел. В бъдеще те ще получават парично обезщетение по пазарни цени, определени от лицензиран оценител. Това е предвидено в промените в Закона за държавната собственост, приети вчера на първо четене от Комисията по местно самоуправление. Държавата ще влиза в частната собственост по бързата процедура. Целта е да не се бавят големите обекти, които се финансират от еврофондовете, заради обжалване на отчуждението. Сега нещата се проточват над година и крупни обекти като летище София, електрификацията на жп линията Пловдив-Свиленград се блокират, казаха от транспортното министерство. Законът ще дава 3 месеца за напускане на имота дори когато става въпрос за единствено жилище.

Данъчните отчитат бум в декларирането на печалби, информира още "Сега". Фирмите са подали 98 244 годишни данъчни декларации по корпоративното облагане до 31 март, когато изтече последният срок за представяне на документите. Формулярите са с близо 25% повече спрямо представените пред данъчните към същата дата на миналата година. От Главна данъчна дирекция оцениха ръста на подадените декларации по данък печалба като значителен, но уточниха, че тепърва ще анализират на какво се дължи. Имуществена санкция от 2000 лв. чака фирмите, които не са подали годишните си декларации по данък печалба в срок, предупредиха от администрацията. Същото наказание ще се налага и когато формулярите са предадени, без към тях да се приложи годишният финансов отчет. Санкцията ще стига до 4000 лв. за тези предприемачи, които допускат нарушенията за пореден път.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 1 час

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 5 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 6 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 7 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 7 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 7 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 8 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 8 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 8 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 8 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 8 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 9 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 9 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 9 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер