0
Пк ките данъци няма да бъдат намалени през следващата година в такава степен, че да компенсират повишаването на косвените, бе мнението на работодатели и синдикалисти след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, пише "Дневник". Съветът обсъди предложенията на правителството за промени в данъчните закони и държавния бюджет за 2004 г.
В сряда законопроектите ще бъдат разгледани и от правителството.

Ставката по корпоративния данък през 2004 г. ще бъде намалена от 23,5% на 22% вместо на 20%, както беше обещано. За 2005 г. и 2006 г. от финансовото министерство планират да намалят данък печалба до 20% (в данъчната стратегия беше записана ставка от 15%). Няма да има и намаление на данъците за хора с най-ниски доходи, както беше предвидено в данъчната стратегия на правителството. Акцизът на горивата и цигарите ще се повиши.

Американската компания "Ентерджи" иска да продаде последния си работещ ТЕЦ в Европа - "Марица изток" 3, твърди списанието "Юромъни" в материал, посветен на новата корпоративна стратегия на компанията. "Ентерджи" и италианската "Енел" рехабилитират централата, като проектът, чиято стойност е 580 млн. евро, ще удължи живота й с 15 години. Авторитетното издание цитира публикация на аналитичната компания "Пауър файненс енд риск", според която "Ентерджи" иска да продаде ТЕЦ "Марица Изток" 3, както и правата върху два подобни проекта в Италия, за които обаче американското дружество все още няма разрешение.

В плановете на компанията влиза и продажбата на осем ТЕЦ-а в САЩ, които работят с въглища, 50% дял на "Ентерджи" от газов ТЕЦ близо до Чикаго, както и поле с електрогенератори, задвижвани от вятър. Говорителят на "Ентерджи" и президентът на "Ентерджи асет мениджмънт" Гарет Брет не са били открити за коментар. Според "Юромъни" компанията е наела "Дойче банк" като консултант по продажбите. Анализатори коментираха, че банката най-вероятно ще се опита да продаде активите на "Ентерджи" на парче, а не в блокова сделка.

Аукцион за продажбата на нова емисия 15-годишни държавни ценни книжа, деноминирани в евро, ще бъде проведен на 3 ноември, съобщиха от финансовото министерство. На него ще бъдат предложени книжа с номинал до 20 млн. лв. Точният срок на емисията е 14 години и 11 месеца, с годишен купон от 6%. Това е първата емисия ДЦК с толкова дълъг срок, досегашният най-дълъг матуритет беше 10 години.

Емитирането е част от стратегията на министерството за увеличаване на вътрешния дълг за сметка на редуцирането на външния. "Това е една много положителна стъпка в развитието на пазара на ДЦК в България. С тази емисия се разширява матуритетът на търгуваните на вътрешния пазар книжа, което ни доближава до страните с най-развити пазари в ЕС," коментира Емил Аспарухов от "ИНГ банк". Според него в следващите години, с приближаване на датата за влизането на страната в ЕС, можем да очакваме емисии със срок до 20 и дори до 30 години.

От 1 ноември българите, които искат да внесат автомобил или друго превозно средство, трябва да платят още на граничната митница всички държавни налози - мито, ДДС и акциз, информира "Сега". Това ново изискване въведе кабинетът, като промени правилника за прилагане на Закона за митниците. Промените влизат в сила след 2 дни, предупредиха от агенция "Митници". С тях държавата иска да си гарантира събирането на налозите.

Сега при преминаване на границата вносителите на коли получават транзитен номер и едва когато оформят импорта на определената вътрешна митница, плащат дължимите суми на хазната. Според финансовото министерство това позволява масови злоупотреби и бюджетът се лишава от значителни приходи. Много вносители с месеци отлагат ходенето в митницата и плащането на налозите. Колите се движат с транзитен номер дълго след изтичане на срока му. Често имало и фалшификации на документи за вноса

Лихвите по банковите кредити и депозити в България и другите страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) постепенно ще падат, за да се доближат до нивата в ЕС. Това сочи анализ на "Банка Аустрия" за развитието на банковия сектор у нас и в този регион, представен вчера. Според изследването българите се нареждат на опашката сред страните в преход по използване на банковите продукти и услуги. У нас едва 19% от населението над 15 г. имат активен бизнес с банка. За сравнение в Словения делът на хората, които ползват банкови услуги, е 98%, в Хърватска - 80%, в Румъния - 34%, в Унгария - 62% и др. "Населението не е платежоспособно, за да има потребност и възможност да ползва банковите продукти, а и условията на банките ни са причина за този нисък процент", обясни главният изпълнителен директор на "Биохим" Румен Беремски.

Дъщерни дружества на големи стратегически инвеститори също ще могат да кандидатстват за нашите електроразпределителни предприятия (ЕРП), дори да нямат собствен кредитен рейтинг. Това е записано в решенията на Агенцията за приватизация (АП) за обявяването на продажбата на 67% от акциите на трите пакета енергийни дружества, обнародвани в "Държавен вестник".

Лидия Шулева обяви преди дни, че няма да се допускат кандидати без рейтинг на първокласни компании. "Няма да пуснем офшорки да купят шалтера на България", заяви вицепремиерката. От обявите обаче става ясно, че първокласните компании могат да припознават за свои клонове участници в наддаването.

От следващата седмица Параходство БМФ започва преговори за създаването на смесено дружество с консорциум "Булярд". В надпреварата за 75% от активите на Варненската корабостроителница фирмите от този консорциум надделяха над "Цакос България". Комисията, назначена от транспортното министерство, огласи вчера решението си. "Булярд" предложи цена от $ 16 666 000 долара и обеща до 3 години да инвестира $ 17,7 млн. в завода. Подобрената оферта на "Цакос България" беше на стойност $ 15.6 млн.

Земеделският министър Мехмед Дикме внесе вчера преписка до главния прокурор Никола Филчев, че близо 2000 декара гори край Доспат са върнати без документи на собствениците им, съобщава вестник "Стандарт". Повече от година 91 души от няколко фамилии секат 150-годишните борови гори край Доспат. Земите са държавни, твърди земеделският министър Мехмед Дикме. Той имал доказателства и документи за това.

Търсят се български фирми, подизпълнители и доставчици за Ирак в областите строителство, нефт и газ, здравеопазване и болнични заведения, телекомуникации, образование, селско стопанство, хранителна промишленост. Това съобщи Димитър Куюмджиев, председател на Българо-Ливанския бизнес клуб, пред БТА. Той е и координатор на България за участието на родни фирми в изложението "Възстановяване на Ирак - 2004", което ще се състои в гр. Мишреф, Кувейт, през януари догодина.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 35 минути

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 1 час

За момента не е ясно дали страната е атакувана

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 8 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Арест на руски агент за готвен атентат срещу Зеленски

Свят Преди 8 часа

Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби

<p>Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран</p>

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

Свят Преди 8 часа

Анализаторите казват, че контраударът на Израел вероятно ще бъде насочен към иранска земя, без да убива цивилни

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Главчев: Не се съмнявайте в българската подкрепа за Украйна

Свят Преди 9 часа

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 9 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 10 часа

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Силно земетресение удари Северна Турция, разрушения

Свят Преди 11 часа

По-рано днес в Токат беше регистриран по-слаб трус

Русия: Свалихме украински военни балони

Русия: Свалихме украински военни балони

Свят Преди 11 часа

Нито руски, нито украински представители дадоха подробности за т. нар. "балони"

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 13 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 13 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 13 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 14 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 14 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати