0

В дигат се заплатите на лекари и учители, информира "Дневник".
Средно с 3,6% ще се увеличат заплатите на работещите в бюджетната сфера от 1 юли.

Във вторник Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри увеличението, заложено в Закона за бюджета за тази година. То ще засегне около 400 хил. души, които работят в здравеопазването, образованието, културата, социалните услуги, отбраната и сигурността.

Очаква се утре надбавката да бъде одобрена и от правителството. В областта на културата средната месечна брутна заплата нараства от 256,82 лв. на 266,07 лв., съобщи правителствената информационна служба.

Работещите в здравеопазването, включително в училищата и детските ясли, ще получават с 6 лв. повече, отколкото досега и средната заплата там става 222,17 лв.

Отпадат пречките пред старта на третия GSM, извежда още изданието.
Над четири милиона притежатели на мобилни телефони ще могат да разговарят с новите абонати на третия GSM оператор веднага щом той заработи.

"БТК мобайл" - поделението за мобилни комуникации на приватизирания държавен телеком, съобщи във вторник заедно с конкурентния "Мобилтел", че са подписали договори за взаимно свързване на мрежите си.

От "Глобул" потвърдиха, че такъв договор са подписали още на 10 юни. Официалното обявяване, че започва набирането на клиенти, вероятно ще бъде направено в началото на септември, твърдят източници, близки до проекта.

Очаква се БТК да направи поне две нови за България неща - да предложи абонаментни пакети от мобилна и фиксирана връзка, както и мобилна комуникация от трето поколение до края на годината. Под каква точно търговска марка ще е известен операторът засега остава тайна.

Здравната каса залага капан на болниците, пише "Дневник".
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) иска да намали с до 20% цените, по които плаща на болниците за проведено лечение (т.нар. клинични пътеки), съобщи Кирил Ананиев, председател на управителния съвет на институцията.

Това ще доведе лечебните заведения до колапс и до натрупването на още по-големи дългове, категоричен е директорът на "Пирогов" д-р Спас Спасков.

АДВ ще продава картини на фалирали банки, четем в още във вестника.
На 13 юли Агенцията за държавни вземания (АДВ) ще проведе търг с явно наддаване за художествени творби (картини, графики, пластики и икони от български автори), придобити от държавата в производствата по несъстоятелност на Елитбанк, Частна земеделска и инвестиционна банка, ЧЗБ Агробизнесбанк и Бизнес банка.

Произведенията ще са изложени за оглед от 1 до 7 юли.

Скъпият петрол вече удари по транспорта, констатира "Сега".
Транспортът е първият бранш у нас, който вдигна цените заради непрекъснато поскъпващия петрол.

Таксиметровите фирми ще повишат тарифите си през юли. Това признаха вчера пред "Сега" шефовете на "Такси С Експрес" и "О'кей Супертранс", които са сред най-големите в бранша.

Вероятно в четвъртък ще бъдем готови с решението с колко и от коя дата ще увеличим тарифите, каза шефът на "Такси С Експрес" Васил Славов.

Според изпълнителния директор на "О'кей Супертранс" Людмил Лазаров досега големите фирми са се въздържали от повишение заради страха от конкуренцията на по-малките и независими превозвачи.

Този път обаче фирмата има нагласата да промени цените, защото сегашните тарифи са от есента на 2001 г., каза той.

Търговията с инвестиционни бонове приключи, пише ежедневникът.
Вчера беше последният ден, в който се продаваха инвестиционни бонове на борсата. Предлагането беше огромно, коментираха брокери.

Затова цената на ценните книжа достигна до 15% от номинала 1 лв., коментира председателят на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти Валентин Христов.

Според него над 200 000 граждани не са успели да продадат боновете си. У тях са останали около 50 млн. лв. номинал в бонове. Не е ясно колко са у инвеститорите.

При насрочването на последния централизиран публичен търг на 8 юни тази година, в който се предлагаха дялове от 63 дружества, бяха останали 70 млн. лв. номинал в инвестиционни бонове.

Филмови дейци атакуват избора на купувач за "Бояна филм", информира "Сега".
Съюза на българските филмови дейци (СБФД) се обяви срещу решението на Агенцията за приватизация (АП) да избере американската компания "Ню имидж" за купувач на 95% от "Бояна филм".

Това се казва в декларация на СБФД, изпратена до надзорния съвет на АП и Министерството на културата и туризма. В края на миналата седмица след неколкомесечно забавяне агенцията обяви "Ню имидж" за победител в конкурса за Киноцентъра.

Тя беше класирана на първо място с цена 12,22 млн. лв. и инвестиции 30,5 млн. лева. 30% от цената може да бъде платена с компенсаторни записи, предвижда приватизационната процедура. Класирането бе обявено в събота.

Оттогава тече 50-дневен срок за сключване на договорът. В надпреварата участваха още немската "Бавария филм" и "Ийлинг студио"-Великобритания.

Съдът отложи делото за оръжейната сделка на ТЕРЕМ за 4 октомври, съобщи БТА.

Причината е молба на двама от адвокатите на подсъдим по делото. На 16 декември 2003 г. окръжният съд в Търговище даде ход на делото "ТЕРЕМ" по т. нар. "сирийска сделка" за незаконен износ на стоки с възможна двойна употреба. Обвинени по него са трима бивши директори на завода - Валентин Тафчиев, Пламен Петров и Владо Владов.

Условията за бизнес най-добри от 1994 г., отбелязва "Стандарт".

Условията за работа на фирмите в страната през юни се подобряват, като показателят за бизнес климата достига най-високата си стойност от 1994 г. насам.

Това се дължи на благоприятното развитие на всички отрасли в икономиката, сочи анкета на Националния статистически институт.

Шефовете на фирми не очакват повишаване на инфлацията през следващите месеци. Увеличава се оптимизмът на предприемачите в промишлеността.

За трети пореден месец бизнес климатът в строителството бележи най-голяма стойност за последните 11 години.

Влоговете нараснали с 500 млн. за месец, информира изданието.
Близо 430 млн. лв. са спестили родните фирми и граждани само за месец. Това сочи статистиката на БНБ за май.

Вложените в банки средства на фирми и граждани са общо 17,6 млрд. лв. От тях 6,7 млрд. лв. са безсрочни, 8,6 млрд. лв. са срочните и 2,2 млрд. лв. са спестовните депозити.

Най-много са се увеличили депозитите във валути извън еврото. Те са нараснали за месец с 6,39%, или 208 млн. лв. Следват влоговете в евро с ръст 3,77%, или 203 млн. лв.

Левовите нарастват едва с 0,20%, или 17 млн. лв. Заемите в левове обаче са хит напоследък, сочи статистиката.

Руски олигарх играе за "Белене", извежда още изданието.
Аз съм гражданин на Русия, въпреки че родината ми е Грузия - това казва в интервю за медиите в Москва Каха Бендукидзе, грузински министър на икономиката, сочен за един от руските олигарси.

Той и партньорите му държат 35% от акциите на компанията "Обединени машиностроителни заводи". Почти 26% от тях са на самия Бендукидзе. Именно чрез ОМЗ той участва в търга за избор на изпълнител за строителството на АЕЦ "Белене".

Компанията е собственик на фирмата за ядрено оборудване "Skoda JS" от април миналата година. Тя е участник в търга за "Белене", потвърдиха от чешкото посолство в София.

10 лева плажът в Китен, четем още в "Стандарт".
10 лева излиза плажът в Китен, алармират курортисти. Входна такса няма, но вместо това летовниците са принудени да плащат задължителен наем за чадър и шезлонг, без значение дали го желаят.

Концесионерът на северния плаж - фирма "Карекс-2003", събира по 5 лв. за шезлонг и по още толкова за чадър.

По 2 лв. струва всяка от екстрите на южния плаж, който е взет на концесия от "Етап адрес".

Никой не може да се пече безплатно, тъй като двата плажа са осеяни открай докрай с чадъри и шезлонги и свободен пясък няма.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 20 минути

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 42 минути

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 1 час

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 1 час

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 1 час

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 2 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

Скандал беляза последното редовно заседание на 49-ото НС

България Преди 2 часа

И днес в кулоарите водеща тема бе отстраняването на Росен Желязков от председателския пост

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

ЦИК заличи регистрацията на партия "Атака" за предстоящия вот

България Преди 2 часа

При извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 2 часа

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 2 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 2 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Вижте каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 2 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 3 часа

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Снимката е илюстративна

"Лицата им бяха лилави, повръщаха и падаха по очи": Истинските истории на хората, оцелели при Чернобил

Свят Преди 3 часа

Емоционални и разтърсващи истории на оцелелите в Чернобил четете в следващите редове

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 3 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-ият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 3 часа

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара