0

К АТ започва проверки за "Гражданска отговорност", извежда "Дневник". Масови проверки по пътищата започва КАТ от 1 юли, съобщи МВР. Автоинспекторите ще следят дали шофьорите са се застраховали за "Гражданска отговорност".

По данни на Асоциацията на застрахователите само 55% от шофьорите имат застраховки, а половината от редовните водачи карат с три- или шестмесечни полици, които изтичат на 30 юни. Това означава, че само двама-трима от всеки десет са с изрядни документи.

"Шкода" и "Атомстройекспорт" подадоха оферти за АЕЦ "Белене", извежда същото издание.
Чешката компания "Шкода" и консорциум между руската "Атомстройекспорт" и "Фраматом" заявиха интереса да строят АЕЦ "Белене".

В понеделник изтече срокът за подаване на заявленията, които трябва да съдържат информация за актуалното състояние на компаниите, опита при изграждането на ядрени съоръжения и наличието на финансов ресурс.

Заявленията бяха отворени от конкурсната комисия в НЕК, която до 15 юли трябва да се произнесе дали компаниите отговорят на изискванията на процедурата.

След това компаниите ще бъдат поканени да подадат оферти. Конкурсната комисия ще извърши класирането и ще покани победителя за договаряне, обясни директорът на управление "Правно" в НЕК Юлиан Желязков.

Луксозните влакове отпътуваха с изборите, отбелязва "Дневник".
Новите дизелови мотриси, доставени от германската компания "Сименс", престават да се движат като бързи влакове по електрифицираните жп отсечки, съобщи изпълнителният директор на БДЖ Наско Цанев.

От юли компанията отменя бързите влакове с новите вагони по линиите Добрич - Варна - София, София - Видин, Варна - Бургас, София - Кюстендил, както и между Добрич и Варна.

Първоначалното намерение на Министерството на транспорта беше луксозните мотриси да се движат по неефективни и неелектрифицирани линии, за да привличат повече пътници.

По искане на вицепремиера Николай Василев новите вагони бяха пуснати по електрифицирани отсечки, за да могат пътниците да изпитат комфорта на пътуването с тях.

Чешката компания "Санте" може да прави обувки в Добрич, пише вестникът.
Чешката компания "Санте" проучва възможността да възлага поръчки за производство на ортопедични обувки на предприемачи от България. Това стана ясно на среща в Добрич между съдружниците в чуждестранното дружество Доминик Шпрунк и Милан Жачек и представители на обувния бранш в града.

Собствениците обявиха, че заводът им е позициониран в Прага и в него са наети 60 души. Капацитетът на предприятието е натоварен до пределните 200 000 чифта годишно и от "Санте" търсят партньори за работа на ишлеме.

Фирмата е специализирана в производство и дистрибуция на детски и дамски обувки с ортопедични стелки, изработени изцяло от естествени материали.

По данни на собствениците й дружеството продава годишно 400 000 чифта от артикулите, а реализацията на стоката е за около 100 млн. крони (3,3 млн. евро).

Продукцията на "Санте" се реализира в медицински заведения, аптеки и санитарни магазини в Чехия и Словакия.

През интернет се плащат предимно данък сгради и такса смет, констатира "Дневник".
Близо 55% от всички плащания през интернет системата на данъчната администрация са за данък сгради и такса смет. Това съобщиха вчера от Главна данъчна дирекция (ГДД).

До края на май в бюджета чрез интернет са постъпили общо 260 336 лв., като броят на направените плащания е 6507. Това е повече, отколкото за осемте месеца на миналата година.

Токът ще може да се плаща и разсрочено, информира "Сега".
По нови условия, които дават повече права на клиента, ще работят енергоразпределителните предприятия (ЕРП).

Сметките за ток вече ще могат да се плащат и разсрочено, ако потребителят сключи договор за това с местното ЕРП. То няма да има законовата възможност да отказва такъв договор и няма да има право да спира тока на потребителя, който е сключил договора.

Вчера Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) изпрати задължителни указания на столичното ЕРП. Те са задължителни и за останалите ЕРП в страната.

Кабинетът погасява предсрочно брейди-дълга на България, пише ежедневникът.
Правителството ще погаси на 28 юли, преди падежа, брейди-облигации с първоначално намалени лихви (FLIRB) с номинал 607,64 млн. долара. Това съобщиха от Министерството на финансите.

Книжата са емитирани съгласно Споразумението с частните кредитори от Лондонския клуб от 1994 г., уточниха от МФ. Обявата за изкупуването вече е направена във вестниците "Файненшъл таймс" и "Люксембург уорт".

Съобщението за изкупуването е предназначено за държателите на книжата и се прави в съответствие с изискванията на Споразумението с частните кредитори от Лондонския клуб от 1994 г.

Тогава държавният дълг беше преоформен в три типа инструменти - облигации с първоначално намалени лихви, облигации за неплатени лихви и облигации с отстъпка.

Петролът отново надхвърли 60 долара за барел, четем още в "Сега".
Цената на петрола в понеделник се повиши с 1% и отново е над 60 долара за барел, съобщи "Ройтерс".

В САЩ нефтът с доставка за август се търгуваше по $60,58 за барел. Американците ще търгуват петрола по над $60 всеки месец до август 2006 г. През декември 2005 г. пикът в цената беше $61.90 за барел.

В Лондон сорт "Брент" се продаваше вчера по-скъпо с 81 цента - за $59.17 за барел, което също е рекорд, коментира Ройтерс. Това ще бъде моментен натиск, както се случи миналата седмица, смятат анализатори.

Тогава петролът за кратко надхвърли 60 долара за барел. Шефът на Централната банка на Аржентина Мартин Редрадо обаче на среща с негови колеги в Базел, Швейцария през уикенда заяви, че високите цени на петрола ще се задържат през следващите 2 или 3 години.

Сърбия купува наша пшеница, извежда "Стандарт".
Поне 0,5 млн. тона пшеница може да бъде изнесен в Сърбия, твърдят търговците на зърно.

Според справката на Системата за агропазарна информация тази година в западната ни съседка се очаква лек недостиг на жито. Сърбия очаква реколта от 1,9 млн. т. За вътрешното потребление на страната са необходими 1,95 млн. тона.

Заради лошите климатични условия там през есента са били засети едва 5,5 млн. дка, или с 14 на сто по-малко спрямо 2003 г. Пазарът в Сърбия ще бъде отворен за българската пшеница и заради лекия спад в реколтата на Русия. Там се очакват около 24 млн. тона добиви.

Носят в 12 контейнера документи за "Белене", пише още вестникът. Заявленията на чешката компания "Шкода" и на руската "Атомстройекспорт" за изграждането на АЕЦ "Белене" бяха отворени в Националната електрическа компания.

Двамата кандидати купиха документи за участие в търга през май. Документите на "Шкода" са изпратени в 12 метални контейнера, а на "Атомстройекспорт" - в шест кашона.

Предложенията и банковите гаранции бяха отворени в присъствието на представители на двете фирми и на архитектурния консултант на проекта "Парсънс". Няма срок, в който документите трябва да бъдат разгледани, обясниха от НЕК. След като комисията се запознае със заявленията, ще покани фирмите да направят конкретни оферти.

Очаква се "Шкода" да участва в консорциум с две банки, а "Атомстройекспорт" - с френската "Фраматом" и с германската "Сименс".

Според предварителния график изпълнителят на проекта за изграждане на втората ни атомна централа трябва дабъде избран до януари 2006 година.

Очакват 180 лв. за тон от новата реколта, информира "Стандарт".
Стартова цена от 180 лв. за тон пшеница от новата реколта очакват земеделските стопани в Добруджа.

Не си правим илюзии за цена от 200 лв. на тон, защото жито има много, каза Младен Мартинов, шеф на кооперация "Черно море" в Балчик. Той вече жъне ечемика.

Очаква среден добив от 400 кг жито тази година. През пролетта край морето имаше голяма суша, а мишките изяли 10-15% от посевите. Сега да приберем добра реколта, а след това ще се пазарим, казаха производители от съседната община Каварна.

Повечето от тях ще се радват на цена 180 лева за тон хлебно жито, категоричен е местният арендатор Стоян Ковачев.

110 долара е цената на тон пшеница, натоварена на кораба за азиатски и африкански страни. 100 евро е тон жито за износ по квотите на ЕС.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 7 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 8 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

България Преди 11 часа

Темата за депутатската ваканция беше обсъдена вчера на председателски съвет

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

България Преди 11 часа

ДАНС провежда действия по установяване на подбудителите и съучастниците

<p>&quot;Емоционалните белези ще се лекуват с години&quot;</p>

"Емоционалните белези ще се лекуват с години": Ужасът на войната в Израел

Свят Преди 12 часа

В Газа повече от един милион палестински деца са травмирани от широко разпространената смърт и разрушения

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Свят Преди 12 часа

Кампанията срещу тютюнопушенето на СЗО казва, че отглеждането на тютюн представлява сериозен риск за общественото здраве

<p>&quot;Тези рестрикции нарушават човешките им права&quot;</p>

Законни ли са "виртуалните процеси" срещу политически затворници в Никарагуа (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

"Тези рестрикции нарушават човешките им права"

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 12 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

Чакъров заподозря натиск, Пеевски изпрати сигнал

България Преди 12 часа

От НАП категорично отхвърлиха обвиненията, отправени от Чакъров

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Престъпност, убийства, трафик на наркотици: Насилието в Еквадор продължава

Свят Преди 12 часа

Експерт посочва, че гражданите са загубили доверието си в парламентарната институция

<p>Пластичен хирург посочи името на най-красивата жена</p>

Определиха Аня Тейлър Джой за най-красивата жена в света

Любопитно Преди 12 часа

Според хирург пропорциите ѝ са 94,66 процента близки до съвършенството

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Харви Уайнстийн е в болница с COVID-19

Свят Преди 13 часа

През февруари 2020 г. съдебните заседатели в Манхатън го признаха за виновен по обвинения в изнасилване

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

Главният секретар на МВР: Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин

България Преди 13 часа

Калганджиев посочи, че са направени няколко облитания и обливания над горящите складове

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

Съдът потвърди: Васил Терзиев е кмет на София

България Преди 13 часа

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд

<p>НС реши - ускоряваме приемането на еврото</p>

Народното събрание реши - ускоряваме приемането на еврото

България Преди 13 часа

Костадинов коментира, че това е национално предателство

КС отсъди за промените в Конституцията

КС отсъди за промените в Конституцията

България Преди 14 часа

Остават в сила приетите промени за съставянето на служебен кабинет