0
Бк крайни ревизии предвиждат данъчните в единния кодекс, пише "Пари". Промените в ДПК, приети тази пролет, предвиждат последната дума за удължаването на ревизиите да има министърът на финансите. Текстът беше приет след тежки спорове и отпор на царски депутати в бюджетната комисия. Първоначалният вариант предвиждаше главният данъчен директор да решава след схемата 3 плюс 1 с аргумента, че такива случаи има всеки ден и не е нужно с тях да се ангажира министърът.
Безкрайни данъчни ревизии са предвидени в проекта за единен кодекс, който ще обедини данъчните и осигурителните процедури, научил вестникът. В него са премахнати сроковете за ревизиите, което означава, че те може да се провеждат без ограничения във времето. В момента Данъчнопроцесуалният кодекс предвижда 3-месечен срок и удължаването му с още месец от горестоящия началник. Министърът на финансите обаче може и сега да разреши безсрочно ревизиране, т. е. ако случаят е изключително важен, възможността съществува. Според идеите за промени в проектокодекса намесата му обаче става излишна. Предложили сме няколко варианта за срокове за ревизиите, уточни главният данъчен директор Николай Попов. Един от тях запазва сегашните.

Компенсаторните инструменти движат приватизацията засега, информира още "Пари". Над 330 млн. лв. са приходите от приватизация от началото на годината до август. Сумата включва всички постъпления от продажби. Основните са от плащания с компенсаторни инструменти на борсата. От АП не уточняват колко от приходите са кеш и колко от компенсаторки. В годишния план на агенцията са заложени приходи от минимум 550 млн. лв. кеш. Само 31 са продажбите на мажоритарни пакети от дружества към 30 юни. Според плана на Агенцията за приватизация до края на 2003 г. трябва да се продадат 145 мажоритарни пакета.
До дни ще приключи предприватизационната подготовка на седемте електроразпределителни дружества, съобщиха от Агенцията за приватизация. Най-късно до 20 септември АП ще открие конкурсната процедура, ще обяви метод и срокове на предварителния етап. Според приетата стратегия изискванията към кандидатите са свързани с обем на реализираните продажби на ток за 2002 г., кредитен рейтинг, размер на собствения капитал и опит на либерализиран пазар на електроенергия.

Кредитите са 50% от активите на банките, съобщава още "Пари". Кредитният портфейл на банковата система е на крачка да надхвърли 50% от активите й, което ще се случи за първи път от въвеждането на валутния борд у нас. Това показват данните на БНБ за баланса на банковата система. Към края на юли 2003 г. отпуснатите от банките кредити формират 49.2% от балансовото им число, като достигат 7.729 млрд. лв.

"Оргсистем" ООД ще пише програма за преструктуриране на стоманодобива, обявява още "Пари". Оценителската и консултантска фирма "Оргсистем" ООД е спечелила конкурс на Министерството на икономиката за разработване на програма за преструктуриране на стоманодобива до 2006 г., съобщили източници на вестника. Програмата се иска от Еврокомисията и от одобрението й ще зависи затварянето на преговорната глава Конкуренция. В края на миналата седмица Европейският институт, който е участвал в конкурса, е внесъл жалба срещу избора на "Оргсистем" за оценител, съобщи директорът на института Юлиана Николова. В жалбата институтът посочва, че първият е класиран въпреки офертната цена от 50 хил. лв., а търгът се провежда по Наредбата за възлагане на обществени поръчки под прагове, което значи под 30 хил. лв., съобщи директорът на института Юлиана Димитрова. Министерството вече е възложило изпълнение на поръчката на "Оргсистем". Според Димитрова съдът ще реши дали трябва да спре работата на фирмата. Офертата на института ще бъде преразгледана, казаха от икономическото министерство.

"Депозитите нарастват най-бавно в банковата система" е друго от заглавията в "Пари". След като през юни активите на банковата система надхвърлиха 15 млрд. лв., само след един месец размерът им вече е близо 16 млрд. лв., сочат данните на БНБ за баланса на банковата система. Към 31 юли 2003 г. балансовото число на банковия сектор достига 15,706 млрд. лв., увеличавайки се с 21.5% за една година. За периода юли 2002 г.-юли 2003 г. най-малко е нарастването на депозитната маса - 19,3%, достигнало 12,106 млрд. лв. С най-бързи темпове се увеличават отпуснатите кредити. За един месец обемът им е нараснал със 105,04 млн. лв. Според някои макроикономисти кредитният бум, който се наблюдава напоследък, е дори закъснял и не може да се говори за наличието на риск в резултат на засиленото кредитиране. Според тях икономиката на страната има нужда и възможност да поеме още кредити.

Покупките на изплащане са новата пресечна точка между банките и техните клиенти, пише още "Пари". Още от средата на миналата година банките започнаха да преструктурират своите портфейли от активи, като в този процес поставят все по-силен акцент върху кредитирането. Мотивирани основно от ниската доходност по депозитите в чужбина, кредитните институции тръгнаха да търсят възможности да реализират по-висока доходност на местния пазар. А това неминуемо е съпроводено и с поемането на по-голяма доза риск, което в пълна степен важи и за потребителските заеми за закупуване на определен вид техника и лизинговото кредитиране.

Дълговете към държавата на пет дружества ще бъдат разсрочени, информира "Дневник". Правителството ще обсъди днес разсрочването на задълженията на пет фирми към държавата. Това са "Хемус-М" АД - Мездра, ВАМО АД - Варна, "Електростарт" АД - Вършец, "Електроремонт - Гълъбово" АД и "Хидком" АД - Оряхово. Предложението е на финансовия министър Милен Велчев, който получи това право с измененията на Закона за събиране на държавните вземания.

АП продава последните държавни 13,6% в "Булстрад", съобщава още "Дневник". Агенцията за приватизация (АП) допълни списъка за приватизация на търговски дружества с остатъчния държавен дял от 13,6% в "Булстрад". Още не е избран методът, по който ще се продава миноритарният дял в частната компания. Вариантите са или той да бъде пуснат на борсата срещу пари (или компенсаторки), или да се продаде на търг в агенцията.
"Булстрад" е най-голямото общозастрахователно дружество в момента в България и една от трите бивши държавни застрахователни компании преди 1989 г. наред с ДЗИ и МИК. Капиталът му сега е в размер 14,1 млн. лв.,след като беше увеличен през февруари с 4,7 млн. лв.

Олиото ще поевтинее с 10-15%, радва се "Сега". Едва в края на септември българинът може да започне да си купува по-евтино олио. Дотогава се очаква да бъдат преработени първите количества със слънчоглед от новата реколта. Вероятно цените ще паднат с 10-15 на сто, казал вчера пред "Сега" шефът на Съюза на масларите Видьо Видев. Сега мазнината в бутилки се предлага по 1,55-1,65 лв./л от производителите.

Правим свободна зона между Ирак и Йордания, информира още вестникът. Проект за създаване на зона за свободна търговия на границата между Ирак и Йордания лансира шефът на Съюза на работодателите Васил Василев при скорошната си визита в Ирак с външния министър Соломон Паси. Очаква се до края на годината първите ни фирми вече да могат да търгуват в зоната, съобщил за "Сега" Василев. Йордания е предложена заради големите търговски потоци, добре организираната банкова система, стабилността и сигурността на държавата.
Плановете са на първо време зоната да се разположи на 30 000 кв. м, където ще се вдигнат леки складове и ще заработи откритият пазар. Стойността на инвестицията вероятно ще се изясни, след като приключат преговорите, обясниха инициаторите на проекта.

Гонят продавачите за развалено мляко, обявява "Стандарт". Масови проверки за продажбата на мляко и млечни продукти без санитарно свидетелство започват по пазарите в страната, съобщила Би Ти Ви. Инспекторите от Дирекция "Ветеринарен и санитарен контрол" (ДВСК) ще следят дали продавачите съхраняват правилно сиренето, кашкавала и млякото в горещините. Ще се изискват и документи за произход на стоката.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Свят Преди 26 минути

Това е първият разговор между Байдън и Нетаняху, откакто двамата са се чули след масираното иранско нападение срещу Израел

<p>Никол Кидман с отличие от Американския филмов институт (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Никол Кидман с отличие за цялостни постижения на Американския филмов институт

Любопитно Преди 58 минути

Актрисата Мерил Стрийп връчи статуетката на Кидман

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 2 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 3 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 3 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 3 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 4 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 4 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 4 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 5 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 5 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 5 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 5 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 6 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 6 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град