0
Дж жавата взе 850 000 за малко над 2% от "Албена", пише "Сега". Близо 90 000 от предложените 100 000 акции на "Албена" бяха изкупени с левове още в първия ден от насрочения за вчера търг на "Българска фондова борса - София", съобщиха от борсата. Продавачът - Агенцията за приватизация - получи 848 980 лв. за малко над 2% от дружеството. Целият пакет е за 2,47% и се очаква днес да бъде окончателно изкупен.

"Поканата за НАТО ще привлече инвеститори", цитира "Сега" прогноза на "Промяна". Поканата за членство в НАТО и наличието на валутен борд в България намаляват сериозно риска за чуждите инвеститори, изтъкнаха вчера от обединение "Промяна". Освен това според председателя на обединението Димитър Диманов се очаква да падне делът на разходите за отбрана, а средствата могат да се насочат за инвестиции. Освен че ще получаваме помощ, за да не изоставаме икономически от новата общност, очакваме МВФ и Световната банка да намалят значително рестриктивната си политика, допълни Диманов.

"Фармако" купи сръбски фармацевтичен завод, информира още "Сега". Исландската фармацевтична компания "Фармако" купи 69% от сръбската фармацевтична компания "Здравле". Това съобщиха от офиса на "Балканфарма", чийто собственик е "Фармако". Исландският инвеститор е поел ангажимент до три години да купи още 15% от сръбската компания. В "Здравле" в момента работят около 2100 души. С това служителите на групата "Фармако" ще достигнат 7400 души в 13 страни.

Критиките към бюджета са предизборни, смятат областни управители, цитирани от "Сега". Много от исканията на кметовете по бюджета за идната година са предизборни, обявиха вчера част от областните управители по време на среща с министъра на държавната администрация Димитър Калчев и с финансовия министър Милен Велчев. Според Олимпи Кътев от София-област негодуването на общините е необосновано. Средствата никога не са достатъчни, и в САЩ вечно има някой недоволен, но в сравнение с бюджета за 2001 г. има огромни разлики, коментира Кътев. Губернаторът на Ловеч Мариян Балев също не приема бележките на общините, тъй като според него кметовете са влезли в предизборна кампания и в исканията им имало голяма доза популизъм.

Данъците за имотите се плащат до 2 декември, напомня "Сега". Данъците за жилището и другите недвижими имоти трябва да се платят до 2 декември. Това е крайният срок, до който собствениците трябва да внесат последната, четвърта вноска по тези налози. Това припомниха от Главна данъчна дирекция. По закон крайната дата за последното плащане е 30 ноември, но тъй като се пада в събота, сумите могат да се преведат и в понеделник.

Строим хотели на село с пари от Европа, съобщава "Стандарт". 7 млн. евро за проекти за екотуризъм отпуска на България Европейската комисия догодина. Това съобщи Любомир Попйорданов, председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ). Парите ще се отпускат за селски хотели и вили, развитие на занаятчийството и на туристически маршрути в планините. Финансовият меморандум ще бъде подписан през декември и тогава ще бъдат оповестени схемите на финансиране, обясниха от икономическото министерство.

Съветват президента да пусне бюджета, пише още "Стандарт". Няма основания президентът да налага вето върху бюджета за 2003 г. Държавният глава не трябва да се произнася по съдържателната част на проекта, това е работа на правителството, заяви Стоян Александров, съветник на Георги Първанов. Той бе един от участниците в дискусията за бюджет 2003, организирана от президента. На обсъждането присъстваха управителят на БНБ Светослав Гаврийски, зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев, депутати, независими финансови експерти, банкери и синдикалисти.

Велчев поема контрола върху ислямските пари, информира още "Стандарт". Министерството на финансите ще контролира парите, идващи у нас от ислямските държави в помощ на мюсюлманската религия. Това съобщи вчера главният мюфтия Селим Мехмед. Той и финансовият министър Милен Велчев са се договорили парите да се събират в специален фонд. Оттам средствата ще се разпределят между районните мюфтийства под прекия надзор на държавата. Така влизането на пари с неустановен произход в касите на верската общност ще бъде невъзможно, заяви Селим Мехмед.

С 40% по-скъпо ни излиза раздробяването на мегаминистерството, пише "Пари". Икономиката ни няма да тръгне напред, ако икономическото министерство бъде разделено на четири, заяви Валентин Василев, председател на Българо-германския форум и бивш министър на туризма и търговията, в интервю за предаването "Нетстрийт" на радио "Нет". Василев изказа становище, че подобно отделяне на министерство на търговията, министерство на туризма и министерство на малкия и средния бизнес от общата структура на икономическото ни ведомство ще струва около 30-40% по-скъпо за данъкоплатците. ОТР дава 200 млн. евро за банка ДСК, съобщава още "Пари". Най-голямата унгарска банка OTP Bank може би ще даде 200 млн. евро за 80% от Банка ДСК. Това съобщи вчера унгарският ежедневник "Napi Gazdasag". Според изданието OTP ще отдели по-малко средства от очакванията на анализаторите за закупуването на мажоритарен дял от последния български държавен трезор. България се надява да получи около 200 млн. евро от продажбата на банката. Анализатори оцениха през септември сделката на 254 млн. долара.

"БДЖ ще съди другото жп дружество" е още едно заглавие от вестника. Планираното за днес спиране на 80 влака между 9 и 10 ч. от Синдиката на железничарите към КНСБ е много близко до терористичен акт спрямо пътниците, заявява за "Пари" шефът на главна дирекция "Железопътна администрация" Георги Николов.Според него стачката на работниците в националната компания "Железопътна инфраструктура" е незаконна. БДЖ ще заведе иск срещу другото предприятие - НК "Железопътна инфраструктура", за пропуснати ползи.

Отложиха пуска на ТЕЦ-Видин, пише още "Пари". За неопределено време се отложи 72-часовата проба на ТЕЦ при "Видахим" във Видин, която трябваше да започне вчера. Пускът на централата, която е спряна преди четири години, се отложи поради липсата на потвърждение на заявката в централното диспечерско управление на НЕК, уточни шефът на теца Богомил Първанов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 47 минути

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 1 час

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 3 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 4 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 4 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 4 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 4 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 4 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 4 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 5 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 5 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 5 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 6 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 6 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 6 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 6 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали