0
Ме ен Велчев, който миналата седмица изтегли оставката си, заяви изненадващо пред Reuters, че желае втори мандат като финансов министър, след като мандатът на правителството изтече през 2005 г., съобщава "Пари". Това е сериозна заявка за политическа кариера, коментираха управляващи и опозиция. Според източници от мнозинството самата игра с оставката била сериозен тест за политика Велчев. Като такъв той ще трябва да реши и за безмитните оператори, коментират от ДПС.

Свои предложения за промяна в Закона за акцизите чрез свое лоби ще внесат в бюджетната комисия на парламента от Асоциацията на безмитните оператори, поше още "Пари". Тази инициатива означава само едно - те са сигурни, че няма да бъдат закрити, коментираха парламентаристи от опозицията. Няма решение, добре е да има дебат - той не е приключил, коментира пред вестника председателят на икономическата комисия Валери Димитров. Финансовият министър Милен Велчев не можа по никакъв начин да защити законопроекта, с който иска да ги затвори, твърди подвластникът му от ДПС Юнал Тасим.

Внесоха четири депозита за дипломатическите имоти, информира още "Пари". Четири фирми са внесли депозит за участие в приватизацията на Агенцията за дипломатически имоти в страната от по 5 млн. евро, научил вестникът. От АП отказаха коментар. Италианската Miroglio, израелската BSR Еurope, Аmerican Realty Investors от САЩ и Czech Property Investments от Чехия са сигурните играчи за АДИС.

Активите на валутния борд са близо 10 млрд. лв., обявява още "Пари". Активите на управление "Емисионно" са 9,804 млрд. лв., показва статистиката на БНБ към 22 август. За една седмица е регистрирано увеличение 108,8 млн. лв. В седмицата между 15 и 22 август балансовото число на "Емисионно" ежедневно нараства. Според всекидневния бюлетин на централната банка основните промени в баланса се дължат преди всичко на покупки на резервна валута от граждани, фирми и търговски банки на каса, намаление на средствата или постъпления по валутните сметки на банките при БНБ във връзка с регулацията на минималните задължителни резерви и на валутни и пазарни преоценки на активите и пасивите на управлението. На 19 август е регистрирано увеличение на балансовото число на "Емисионно" спрямо предходния ден с около 63,8 млн. лв., като освен гореспоменатите фактори влияние са оказали и постъпления по валутните сметки на бюджетните разпоредители.

Отпадат минималните цени за "Гражданска отговорност", съобщава "Дневник". Застрахователните компании сами ще определят цените на задължителната застраховка "Гражданска отговорност", което вече предизвиква опасения на пазара, че някои компании ще предприемат твърде агресивна политика, като свалят премиите под разумния праг. Промяната, с която се либерализира пазарът по задължителната застраховка, може да влезе в сила още през тазгодишната кампания, твърди се на пазара, освен ако големите дружества не я блокират.

България може да излезе на международните пазари на деривати, обявява още "Дневник". България може би ще дебютира на международните пазари на деривати през следващата година, за да намали валутния и лихвения риск по външния си дълг, каза в интервю пред "Ройтерс" министърът на финансите Милен Велчев. "Ако търсим някакви опции за активно управление на дълга през следващата година, те ще са свързани с управлението на валутния и лихвения риск чрез излизането на страната на пазарите на деривати", заяви Велчев. Според него тази операция е все още идея и няма окончателно решение.

Преди повече от месец кабинетът одобри предложения от Министерството на финансите валутен суап със Световната банка. Решението на кабинета беше да се променят вече сключени заемни споразумения със Световната банка, като кредитите се деноминират от долари в евро. Според споразумението, което отговаря на стандартите на ISDA (Международна асоциация за суапи и деривати), банката ще ни предостави възможност плащанията по дълга към нея в размер около 200 млн. долара, който е в US валута, да бъде изплатени в евро.

"Телеком Аустрия" може да купи "Мобилтел" в началото на 2004 г., пише още "Дневник". "Телеком Аустрия" очаква сделката за покупката на мажоритарен дял от българския мобилен оператор "Мобилтел" да бъде финализирана в началото на следващата година, съобщи агенция "Ройтерс". "Нашият най-конкретен проект в момента е България. Ние очакваме сделката, при положение че има добри условия за нея, да се реализира в началото на следващата година", заяви на пресконференция изпълнителният директор на австрийския телеком Хайнц Зундт. Според него очакванията са дю-дилижънсът на "Мобилтел" да приключи следващата седмица. Зундт добавя, че телекомът, който иска да контролира поне 51 на сто от българския оператор, ще има възможност да плати 400 млн. евро от паричния си поток, като, ако се наложи, може да привлече и допълнително финансиране.

Доларът прескочи границата 1,80 лв., информира "Стандарт". Доларът поскъпна над границата 1,80 лв. Обменните бюра купуват щатската валута за 1,795 лв. и я продават за 1,805 лв. Пазарът е в застой и сделки почти няма, коментираха дилъри. Всички са в очакване в каква посока ще тръгне курсът на долара. След като преодоля психологическата граница от 1,80 лв., през следващите дни доларът много по-лесно ще набира скорост, коментираха сарафи.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Путин разпореди учения за използване на ядрени оръжия в близост до Украйна

Свят Преди 8 минути

Информацията идва директно от руското Министерство на отбраната

а

Израел призова жителите на Рафах да се евакуират

Свят Преди 2 часа

Перспективата за израелската офанзива предизвика тревога от страна на световните лидери.

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

Свят Преди 3 часа

Гергьовден е огромен празник за много страни и култури по света

Военен парад за 6 май

С водосвет на бойните знамена и знамената-светини ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия

България Преди 3 часа

В тържествата ще участва и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев

Слънце

Слънчево време и високи температури на Гергьовден

България Преди 3 часа

От сряда дъждовете отново се завръщат

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 11 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 12 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Свят Преди 13 часа

Според Волошин в момента руските войски се опитват да изземат стратегическата инициатива

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 14 часа

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 16 часа

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Свят Преди 17 часа

През продължилата си близо 50 години актьорска кариера Хил участва в множество филми

Русия започва да вкарва в армията украинци

Русия започва да вкарва в армията украинци

Свят Преди 17 часа

Вероятно Москва вижда тази мярка като начин за задоволяване на нуждите на руските въоръжени сили от допълнителен персонал

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 18 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 19 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 19 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 19 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня